
KLM en luchtvaartsector: kerosinetaks helpt niet bij verduurzaming
AMSTELVEEN (ANP) - De door de Europese Commissie voorgestelde belasting op vliegtuigbrandstof zal volgens luchtvaartmaatschappij KLM niet helpen bij het behalen van de gestelde uitstootdoelen. Het zou zelfs kunnen leiden tot extra kilometers omdat maatschappijen om zullen vliegen om Europa te vermijden, stelt KLM in reactie op de plannen van Brussel. Ook branchevereniging IATA hekelt de belastingplannen.
De internationale luchtvaartorganisatie wil verder dat er mondiale afspraken komen. Zo steunt IATA een wereldwijd CO2-beprijzingsplan voor de luchtvaart, maar is het tegen maatregelen die alleen in Europa gelden. Dat leidt namelijk tot een "lapjesdeken van ongecoördineerde nationale en regionale maatregelen". Die zijn slecht voor de concurrentie in de sector.
Volgens zowel IATA als KLM is het zinvoller om in te zetten op zaken als duurzame vliegtuigbrandstof. Ook moet het Europese luchtruim opnieuw worden ingedeeld zodat de luchtverkeersleiding directere routes kan plannen. Daar wordt al langer aan gewerkt en dat zou een brandstofbesparing van 10 procent kunnen opleveren op Europese vluchten.
Tenslotte wil de luchtvaart ook vol in blijven zetten op de ontwikkeling van zaken als elektrisch vliegen en vliegen op waterstof. Die technologieën leveren vermoedelijk weinig op voor 2030, maar kunnen in de jaren tot 2050 wel voor een verdere verschoning van de sector zorgen.
Vliegtuigbrandstof is nu nog onbelast. Ook hebben luchtvaartmaatschappijen andere belastingvoordelen. Zo zijn ze vrijgesteld van BTW.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
4 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
5 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
12 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
14 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
17 uur geleden