
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk
SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.
KLM zegt echter dat dit een nadelig effect zal hebben op de vliegverbindingen vanaf Schiphol waardoor reizigers vanuit Nederland mogelijk niet meer rechtstreeks naar bepaalde bestemmingen kunnen vliegen. Daardoor zouden reizigers kunnen kiezen voor andere luchthavens, wat dus grote gevolgen heeft voor KLM omdat veel omzet verloren gaat.
KLM zegt dat Nederland het enige land ter wereld zou worden dat een dergelijke overstapbelasting heeft. De maatschappij moet het voor een belangrijk deel hebben van reizigers die op Schiphol van een Europese vlucht overstappen op een intercontinentale vlucht. KLM stelt dat zes van de tien passagiers van de maatschappij overstappen op Schiphol.
Immense gevolgen
"Het spreekt voor zich dat KLM niet zomaar een voorstel kan accepteren dat zulke immense gevolgen zal hebben voor ons als bedrijf en voor Nederland als geheel", aldus een verklaring. Zo gaan de ticketprijzen vanaf januari "al flink de hoogte in" met 80 tot 100 euro door een verhoging van de CO2-belasting en klimaatmaatregelen. "Hiermee stapel je dus belasting op belasting en jaag je passagiers weg naar luchthavens in het buitenland", zegt de maatschappij.
Een woordvoerder van Schiphol zei dat de luchthaven als belangrijk luchtverkeersknooppunt van grote waarde is voor de Nederlandse economie. Door de belasting op overstappende passagiers kan de Nederlandse concurrentiepositie ernstig ondermijnd worden, aldus Schiphol.
In de motie is ook een belasting op privévliegtuigen meegenomen. Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
24 minuten geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
38 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
52 minuten geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
57 minuten geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.
2 uur geleden