
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk
SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.
KLM zegt echter dat dit een nadelig effect zal hebben op de vliegverbindingen vanaf Schiphol waardoor reizigers vanuit Nederland mogelijk niet meer rechtstreeks naar bepaalde bestemmingen kunnen vliegen. Daardoor zouden reizigers kunnen kiezen voor andere luchthavens, wat dus grote gevolgen heeft voor KLM omdat veel omzet verloren gaat.
KLM zegt dat Nederland het enige land ter wereld zou worden dat een dergelijke overstapbelasting heeft. De maatschappij moet het voor een belangrijk deel hebben van reizigers die op Schiphol van een Europese vlucht overstappen op een intercontinentale vlucht. KLM stelt dat zes van de tien passagiers van de maatschappij overstappen op Schiphol.
Immense gevolgen
"Het spreekt voor zich dat KLM niet zomaar een voorstel kan accepteren dat zulke immense gevolgen zal hebben voor ons als bedrijf en voor Nederland als geheel", aldus een verklaring. Zo gaan de ticketprijzen vanaf januari "al flink de hoogte in" met 80 tot 100 euro door een verhoging van de CO2-belasting en klimaatmaatregelen. "Hiermee stapel je dus belasting op belasting en jaag je passagiers weg naar luchthavens in het buitenland", zegt de maatschappij.
Een woordvoerder van Schiphol zei dat de luchthaven als belangrijk luchtverkeersknooppunt van grote waarde is voor de Nederlandse economie. Door de belasting op overstappende passagiers kan de Nederlandse concurrentiepositie ernstig ondermijnd worden, aldus Schiphol.
In de motie is ook een belasting op privévliegtuigen meegenomen. Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Een mogelijke grote verzekeraarsfusie heeft woensdag voor beroering gezorgd op Wall Street. De grote Amerikaanse zorgverzekeraars Cigna en Humana zijn volgens verschillende Amerikaanse media namelijk in gesprek over een samensmelting. Beleggers denken dat dit slecht is voor de waardering van hun aandelen en zetten beide concerns behoorlijk lager. Cigna leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in en Humana meer dan 5 procent.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil reizigers beter beschermen tegen een nieuwe pandemie die de reiswereld lamlegt of andere calamiteiten. Zij wil bijvoorbeeld voorkomen dat vakanties en andere reizen, net als tijdens de coronacrisis, worden geannuleerd zonder dat de reiziger zijn geld kan terugkrijgen.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - ASR trekt honderden miljoenen euro's uit voor een nieuwe vergoeding van klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Daarover heeft de verzekeraar een overeenkomst gesloten met claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Zij hebben ASR beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming stop te zetten.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Philips was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam, maar het aanvankelijk forse koersverlies van het zorgtechnologiebedrijf liep in de loop van de handelsdag wel wat terug. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten. Beleggers schrokken daar erg van, waardoor het aandeel aan het begin van de handelsdag tot ruim 7 procent onderuit ging. Aan het eind van de sessie was het verlies teruggelopen tot een min van 3,7 procent.
7 uur geledenBASEL (ANP/AFP) - Banken krijgen waarschijnlijk nieuwe regels opgelegd over de manier waarop ze informatie over klimaatrisico's delen. Het Basel Committee on Banking Supervision, een wereldwijd overlegorgaan voor bankentoezicht, heeft woensdag de eerste aanzet gegeven voor dit soort regels.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.
9 uur geleden