
Klimaatrechtszaken lossen problemen niet op, zegt Shell-baas
HILVERSUM (ANP) - Klimaatrechtszaken van milieuorganisaties tegen concerns als Shell, ING, KLM en Ahold zijn zeer schadelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven, zegt Frans Everts, president-directeur van Shell Nederland, in het programma WNL Op Zondag.
"Het lost de problemen niet op en dwingt bedrijven om kleiner te worden en banen naar het buitenland te verplaatsen", stelt de topman. Volgens hem gaat het vaak om bedrijven die juist vooroplopen in hun sector om klimaatproblemen aan te pakken. Veel van deze bedrijven investeren miljarden in de energietransitie. De klimaatrechtszaken helpen volgens Everts niet om deze investeringen in Nederland te laten plaatsvinden.
Eerder won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell, waarbij de rechter oordeelde dat het olie- en gasconcern de CO2-uitstoot sneller moet terugdringen. Shell ging in hoger beroep, waarover binnenkort een uitspraak wordt verwacht.
Duurzame energie
"Als het hof de uitspraak van de rechter handhaaft dan zul je zien dat benzinestations verkocht moeten worden aan een ander bedrijf om te voldoen aan de eis. Maar daarmee is de vraag niet veranderd, mensen zullen gewoon blijven tanken", aldus Everts. "Dat is ons probleem met de uitspraak, dit is niet de oplossing", vervolgt hij.
Shell is volgens Everts de grootste investeerder in duurzame energie in Nederland. "Wij investeren hier 6,5 miljard in wind op zee, in de grootste groene waterstoffabriek op de Maasvlakte, in een enorme biobrandstoffenfabriek, we investeren in laadpalen, in de opvang van C02", stelt de directeur.
Eerder deze maand heeft Shell zijn tussentijdse doel om de uitstoot van C02 terug te dringen afgezwakt. Waar het olie- en gasconcern drie jaar geleden nog mikte op een afname van 20 procent, spreekt het bedrijf nu van een daling tussen de 15 en 20 procent ten opzichte van 2016.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Vrouwen doen niet alleen minder vaak een aanvraag voor financiering van hun onderneming, maar krijgen ook structureel minder geld toegekend wanneer ze een aanvraag indienen dan mannelijke ondernemers. Dat meldt Code-V, de Nederlandse Code Stimuleren Vrouwelijk Ondernemerschap, op basis van het eerste nationale onderzoek op het gebied van gendergelijkheid in toegang tot financiering.
18 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Ondernemingskamer grijpt in bij FNV na maandenlange onrust binnen de vakbond. De afdeling van het gerechtshof in Amsterdam benoemt als tijdelijke maatregel twee nieuwe leden in de raad van toezicht van de bond. Die krijgen beslissende zeggenschap binnen die raad en moeten onder meer nieuwe verkiezingen organiseren en adviseren over mogelijke verbeteringen bij de organisatie.
33 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - De industrie en de handel in de eurozone hebben in april zware klappen gekregen door de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. De industriële productie in het eurogebied daalde in april met 2,4 procent ten opzichte van een maand eerder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. De daling was groter dan economen hadden verwacht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt in ieder geval tot 1 juli niet op de Israëlische stad Tel Aviv. Dat besluit is genomen na aanvallen van Israël op Iran in de nacht van donderdag op vrijdag. De luchtvaartmaatschappij schortte eerder ook al vluchten op door spanningen in de regio.
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappijen El Al, Israir en Arkia verplaatsen hun vliegtuigen uit Israël. Dat melden de airlines enkele uren nadat Israël aanvallen op Iran had uitgevoerd.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - NS heeft de vakbonden met een verbeterd loonbod uitgenodigd terug te keren naar de onderhandelingstafel. Vrijdag staken medewerkers voor de derde keer in een week uit onvrede over de cao-voorstellen van het spoorbedrijf tot nu toe.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijzen zijn vrijdag gestegen tot het hoogste niveau sinds eind mei. Gas werd duurder door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, na de Israëlische aanval op Iran. De prijs op de toonaangevende Europese gasbeurs in Amsterdam voor levering in juli stond bijna 3 procent hoger op 37,20 euro per megawattuur. Dat is de grootste prijsstijging in vijf weken.
2 uur geleden