
Klimaatplannen dreigen te stranden door techneutentekort
DEN HAAG (ANP) - Een tekort aan hoopgeleide technici dreigt een belangrijk obstakel te worden voor het behalen van de klimaatdoelen. Op dit moment hebben werkgevers in Nederland al de grootste moeite ingenieurs te vinden. Aangezien er meer windparken, energiezuinige installaties, laadpalen en zonnepanelen bij moeten komen om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen, stijgt de behoefte aan technici de komende vijf jaar alleen maar verder.
De waarschuwing komt van de onderzoeksbureaus Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Researchcentrum voor Opleiding en de Arbeidsmarkt (ROA), die samen een nieuw model ontwikkelden om na te gaan waar de grootste knelpunten liggen bij het klimaatbeleid. Naast hoogopgeleide technici dreigen ook tekorten aan vaklieden de klimaatprojecten te vertragen.
"Er is veel behoefte aan machinemonteurs, metaalbewerkers, constructiewerkers en ingenieurs. Vooral voor de ingenieurs is er een probleem. De verwachte behoefte aan deze arbeidskrachten is nu al veel groter dan het aanbod, blijkt uit onze analyse. Er is dus actie nodig om te zorgen dat het tekort aan kundig personeel geen belemmering vormt voor het behalen van het klimaatdoel van 2030", legt PBL-onderzoeker Anet Weterings uit.
Beperkte groep
In bepaalde regio's worden de tekorten aan technici en ambachtslieden met een vakopleiding nijpender dan elders. Dit zal de komende jaren het geval zijn in Zeeland, Limburg en Drenthe. Hier nemen de investeringen in klimaatvriendelijke projecten het hardst toe, terwijl er maar een beperkte groep mensen met deze opleidingen is. Het is voor werkgevers in die provincies moeilijk om in andere regio's personeel te werven, omdat maar weinig mensen in Nederland ver willen reizen voor hun werk.
Onderzoekers waarschuwen ook dat door de gigantische investeringen die nodig zijn voor de klimaatdoelen minder geld gaat naar andere sectoren dan de technische. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er minder vraag is naar dienstverlenend personeel in bijvoorbeeld de horeca of bij schoonheids- en haarsalons.
Het PBL en het ROA benadrukken dat ze bij hun onderzoek berekeningen hebben gemaakt op basis van klimaatafspraken uit 2019. Inmiddels heeft het kabinet Rutte-IV de klimaatdoelen aangescherpt, waardoor de uitstoot van broeikasgassen in 2030 zeker 55 procent lager moet zijn dan in 1990. Dat vergroot de spanning op de arbeidsmarkt waarschijnlijk alleen maar meer, schrijven de onderzoeksinstellingen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Veel ondernemers hebben nog corona-belastingschulden openstaan. De Belastingdienst meldt dat 120.785 ondernemers begin deze maand nog niet al hun schulden hadden afgelost. In totaal stond toen nog 5,9 miljard euro aan schulden open.
27 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal geprofiteerd van gestegen rentes op de financiƫle markten. Daarmee werden verliezen van tientallen miljarden euro's met beleggingen meer dan gecompenseerd.
39 minuten geledenLONDEN (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is van plan autofabrikanten te ontzien bij enkele van zijn importheffingen, schrijft zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens het Britse blad wijst dit opnieuw op een terugtrekkende beweging van Trump in de handelsoorlog, na intensieve lobby door topmannen uit de auto-industrie.
7 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Wall Street heeft voor het eerst weer twee dagen op rij afgesloten met brede koerswinsten sinds de handelsoorlog van Donald Trump recent is geƫscaleerd. Beleggers leken woensdag enigszins gekalmeerd door geruststellende woorden van de Amerikaanse president.
7 uur geledenHERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Adidas heeft zijn winst in de eerste maanden van dit jaar flink opgevoerd. Sportschoenen in retrostijl als de Samba en Gazelle waren wederom populair. Het was het eerste kwartaal voor Adidas waarin er helemaal geen bijdrage meer was van de Yeezy-sneakers uit de eerdere samenwerking met de Amerikaanse rapper Ye.
8 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De verkoop van het luxe Italiaanse modemerk Gucci is in het eerste kwartaal gekelderd. Pogingen van moederbedrijf Kering om het roemruchte merk weer populairder te maken zijn tot dusverre op niets uitgelopen.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Een wijdverbreider gebruik van de euro zou goed zijn voor Europa. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech bij het Peterson Institute in Washington.
10 uur geleden