Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatmars dit jaar in Rotterdam

Klimaatmars dit jaar in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Klimaatmars vindt dit jaar plaats op 19 juni in Rotterdam. De protestdemonstratie, die vorig jaar in Amsterdam werd gehouden nadat hij in 2020 vanwege corona was afgelast, begint en eindigt op het plein de Binnenrotte. Met de mars willen de demonstranten aandacht vragen voor de klimaatcrisis. De organisatie is in handen van de Klimaatcrisis Coalitie, waarvan onder meer Oxfam Novib, Fossielvrij NL, Greenpeace en Milieudefensie deel uitmaken. Bij de laatste Klimaatmars, in november, sloten zich 40.000 mensen aan.

Rotterdam is volgens de actievoerders het juiste decor voor de demonstratie vanwege de grote olie- en kolenhaven in de stad. "In de haven van Rotterdam komen iedere dag ladingen binnen met grote impact op de natuur en op onze toekomst. Tankers vol kolen en olie uit bijvoorbeeld Rusland, maar ook soja en palmolie", zegt Vatan Hüzeir van Fossielvrij NL. "Daarom gaan we de straat op. We willen een rechtvaardige toekomst, met meer schone lucht, goed geïsoleerde huizen en zekere banen."

De klimaatcrisis is "aan de orde van de dag, met overstromingen, bosbranden en hongersnoden", stelt de Klimaatcrisis Coalitie in een verklaring. "Kolencentrales blijven open en deadlines uit de klimaatzaak van Urgenda worden niet gehaald." Faiza Oulahsen van Greenpeace zegt dat de doelstellingen van de overheid ontoereikend zijn. "Er is actie nodig."

Volgens de Klimaatcrisis Coalitie schudt de oorlog in Oekraïne de wereld wakker. In haar verklaring schrijft ze: "Dit is de kans om het verbruik van fossiel af te bouwen en huizen te isoleren en energie te besparen, zodat we verduurzamen en op die manier de mensen steunen bij het betalen van hun energierekening." Oulahsen van Greenpeace wijst er op dat Nederland door fossiele brandstoffen te kopen meebetaalt aan de oorlog van de Russische president Poetin. "Fossiele brandstoffen zijn de aanjager van de klimaatcrisis, maar ook van oorlog, conflict en vervuiling", zegt ze. "In Rotterdam vragen we de overheid om door te pakken voor een veilige wereld."

Meer uit Binnenland

ANWB: minder intercontinentale reizen door klimaat en geopolitiek

DEN HAAG (ANP) - Van alle vakantiegangers blijft 92 procent deze zomer in Europa, ziet de ANWB na onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Vorig jaar bleef 85 procent binnen Europa. De topbestemmingen zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Klimaatverandering en geopolitieke spanningen hebben een belangrijke invloed bij het kiezen van de vakantiebestemming, gaven mensen aan in de vragenlijst.

10 minuten geleden
Populatie grijze zeehonden in Waddenzee blijft groeien

WAGENINGEN (ANP) - Het aantal grijze zeehonden in de Waddenzee blijft groeien. Afgelopen winter werden meer dan 3000 pups en ruim 12.000 volwassen dieren geteld, blijkt uit internationaal onderzoek waaraan ook Wageningen Marine Research deelnam.

1 uur geleden
Eerste tropennacht van het jaar gemeten in het zuidwesten

HOUTEN (ANP) - De eerste regionale tropennacht van dit jaar is gemeten, meldt Weeronline. Bij de weerstations Vlissingen en Hoek van Holland kwam de temperatuur in de nacht van dinsdag op woensdag niet onder de 20 graden. Het is de eerste tropennacht sinds 13 augustus 2024.

1 uur geleden
3 miljard euro economische schade per jaar door slapeloosheid

AMSTERDAM (ANP) - Bijna een op de acht Nederlanders lijdt aan slapeloosheid waardoor de maatschappij geconfronteerd wordt met een economische schade van 3 miljard euro per jaar. Dat staat in een studie van instituut SEO Economisch Onderzoek (SEO).

1 uur geleden
Onderzoek: honderdduizenden telefoons onnodig weggegooid

UTRECHT (ANP) - Smartphones, laptops en tablets belanden massaal op afvalbergen en zelfs voor een deel in verbrandingsovens, terwijl ze nog goed te repareren zouden zijn. Volgens onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, moet het met gericht overheidsbeleid mogelijk zijn om alleen al zo'n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of te 'refurbishen' voor een volgende ronde.

3 uur geleden
Gelderland roept op tot snellere procedures voor vol stroomnet

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.

12 uur geleden
Douwe Bob vertrekt om veiligheid van zijn gezin te waarborgen

AMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.

12 uur geleden