
Klimaatmars dit jaar in Rotterdam
ROTTERDAM (ANP) - De Klimaatmars vindt dit jaar plaats op 19 juni in Rotterdam. De protestdemonstratie, die vorig jaar in Amsterdam werd gehouden nadat hij in 2020 vanwege corona was afgelast, begint en eindigt op het plein de Binnenrotte. Met de mars willen de demonstranten aandacht vragen voor de klimaatcrisis. De organisatie is in handen van de Klimaatcrisis Coalitie, waarvan onder meer Oxfam Novib, Fossielvrij NL, Greenpeace en Milieudefensie deel uitmaken. Bij de laatste Klimaatmars, in november, sloten zich 40.000 mensen aan.
Rotterdam is volgens de actievoerders het juiste decor voor de demonstratie vanwege de grote olie- en kolenhaven in de stad. "In de haven van Rotterdam komen iedere dag ladingen binnen met grote impact op de natuur en op onze toekomst. Tankers vol kolen en olie uit bijvoorbeeld Rusland, maar ook soja en palmolie", zegt Vatan Hüzeir van Fossielvrij NL. "Daarom gaan we de straat op. We willen een rechtvaardige toekomst, met meer schone lucht, goed geïsoleerde huizen en zekere banen."
De klimaatcrisis is "aan de orde van de dag, met overstromingen, bosbranden en hongersnoden", stelt de Klimaatcrisis Coalitie in een verklaring. "Kolencentrales blijven open en deadlines uit de klimaatzaak van Urgenda worden niet gehaald." Faiza Oulahsen van Greenpeace zegt dat de doelstellingen van de overheid ontoereikend zijn. "Er is actie nodig."
Volgens de Klimaatcrisis Coalitie schudt de oorlog in Oekraïne de wereld wakker. In haar verklaring schrijft ze: "Dit is de kans om het verbruik van fossiel af te bouwen en huizen te isoleren en energie te besparen, zodat we verduurzamen en op die manier de mensen steunen bij het betalen van hun energierekening." Oulahsen van Greenpeace wijst er op dat Nederland door fossiele brandstoffen te kopen meebetaalt aan de oorlog van de Russische president Poetin. "Fossiele brandstoffen zijn de aanjager van de klimaatcrisis, maar ook van oorlog, conflict en vervuiling", zegt ze. "In Rotterdam vragen we de overheid om door te pakken voor een veilige wereld."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De rijhellingen van een parkeergarage in Nieuwegein zijn vorig jaar ingestort door een ontwerpfout en gebreken in de uitvoering. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die heeft onderzocht hoe het kon gebeuren dat alle hellingen op 26 mei 2024 inzakten. Niemand raakte daarbij gewond. De parkeergarage is nog altijd buiten gebruik.
29 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De treindienst in het gebied waar niet wordt gestaakt is soepel opgestart, laat een NS-woordvoerder weten. "Hier en daar valt er iets uit, maar het komt overeen met een normale dag", aldus de woordvoerder. Dinsdag rijden er door een nieuwe vakbondsstaking geen NS-treinen in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een groot deel van Overijssel.
1 uur geledenHARDERWIJK (ANP) - De 25 havoleerlingen van een school in Harderwijk van wie de eindexamens Engels zijn kwijtgeraakt hoeven de toets niet over te doen. Daartoe heeft staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) besloten. De examens raakten zoek toen het RSG Slingerbos ze voor een tweede correctie naar een andere school stuurde. De Harderwijkse school had geen kopieën van de examens gemaakt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Drie lespakketten voor basisschoolleerlingen over zuivel bevatten misleidende uitspraken over dierenwelzijn, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) na klachten van Wakker Dier. De pakketten worden aangeboden door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en ZuivelNL en zijn onder meer onderdeel van het schoolzuivelprogramma, een gesubsidieerde regeling voor gratis schoolmelk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jongeren vinden steeds moeilijker hun weg naar het traditionele journalistieke nieuwsaanbod. Het mediarepertoire van de generatie die met sociale media is opgegroeid verbreedt zich niet als de jongeren ouder worden. Jongeren zoeken steeds minder zelf het nieuws op, maar gaan ervan uit dat het nieuws hen wel zal bereiken via sociale media en zoekmachines. Dat blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM). De resultaten worden dinsdag gepresenteerd.
4 uur geledenTEHERAN (ANP) - Nederlanders die weg willen uit Iran kunnen dat het best over land doen via Turkije of Armenië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht aan Nederlanders in het land. Wel zijn daar veiligheidsrisico's aan verbonden, benadrukt het departement. "De Nederlandse ambassade heeft geen zicht op de veiligheidssituatie in de verschillende delen van Iran of aan de grenzen."
10 uur geledenHAARLEM (ANP) - De gemeente Uitgeest kan verder met het plan voor 312 opvangplekken voor asielzoekers op een stukje land dat onder beschermd landschap valt. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Holland stemde maandag in met het ontwerpbesluit van het college van Gedeputeerde Staten daar maximaal tien jaar wooneenheden te mogen plaatsen.
11 uur geleden