
Klimaatfonds Gates bereid tot forse investering mits VS meedoen
WASHINGTON (ANP/AFP) - Oprichter van techconcern Microsoft Bill Gates belooft via zijn klimaatfonds 1,5 miljard dollar (bijna 1,3 miljard euro) te investeren in projecten in de Verenigde Staten als de regering een programma goedkeurt om de uitstoot van koolstof te verminderen. Dat plan wordt momenteel door het Amerikaans Congres behandeld.
Eerder deze week keurde de Senaat een plan goed om 1,2 biljoen dollar te steken in de verbetering van de infrastructuur. Van dat bedrag moeten miljarden dollars worden doorgesluisd naar het ministerie van Energie voor projecten ter bestrijding van klimaatverandering. Nu is het nog aan het Huis van Afgevaardigden om akkoord te gaan.
Volgens Gates zal het plan, als het in wetgeving wordt gegoten, niet alleen zorgen voor een reductie van de uitstoot van schadelijk stoffen. Ook zal de wet voor vele langetermijnbanen zorgen in verschillende gemeenschappen in de VS.
Ambitieus plan
Het ambitieuze plan voorziet onder andere in 550 miljard dollar aan uitgaven aan vervoersinfrastructuur, openbaar vervoer, breedbandinternet en schoon water. Daarnaast wordt het geld besteed aan het verbeteren van elektrische laadinfrastructuur en andere maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan.
Het klimaatfonds van Gates zou de 1,5 miljard dollar in de loop van drie jaar uitgeven met als doel de uitstoot van broeikasgassen te elimineren. Dan gaat het onder ander om projecten om tot schone vliegtuigen te komen en om investeringen in technologie voor het afvangen van CO2.
Gates noemde het van "cruciaal belang" dat de kosten voor klimaattechnologie omlaag gaan zodat ze opgeschaald kunnen worden tot een "gigantisch niveau". Dat laatste kan volgens hem alleen met ook het juiste beleid van de regering.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
18 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
19 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
22 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden