Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatdoelen voor 2030 in veel sectoren haalbaar, stelt ABN AMRO

Klimaatdoelen voor 2030 in veel sectoren haalbaar, stelt ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse bedrijven, die goed zijn voor ruim 80 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland, kunnen ervoor zorgen dat veel klimaatdoelen voor 2030 worden gehaald. Volgens onderzoekers van ABN AMRO moeten bedrijven dan wel koolstofarme technologieën gaan omarmen die al beschikbaar zijn. Daarmee kunnen ze volgens de bank op korte termijn al slagen maken.

Het gaat dan onder meer om de bouwmaterialen-, papier- en chemische industrie. In die sectoren kunnen bedrijven het energieverbruik volgens ABN AMRO verminderen en primaire productieprocessen koolstofarmer maken.

Fabrikanten van bouwmaterialen hebben volgens de onderzoekers al veel vooruitgang geboekt. Zo is de uitstoot van die sector tussen 1990 en 2022 met 53 procent gedaald. "Niet veel sectoren in de Nederlandse economie is dit gelukt", zegt ABN AMRO. Het doel voor 2030 van 55 procent reductie lijkt daarmee te worden gehaald. Volgens de bank is het nu zaak dat de bouwmaterialenindustrie inzet op alternatieve energiebronnen voor gas, zoals warmtepompen, restwarmte en zonne-energie. Zo kan de sector toewerken naar het volgende doel: CO2-neutraliteit in 2050.

'Grote opgave'

Om de klimaatdoelen te halen, ziet ABN AMRO nog wel enkele obstakels voor veel sectoren. Niet alleen is de beschikbare tijd nog relatief kort, ook is er een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel om koolstofarme technologieën te installeren. Ook is de transitie relatief duur. "Op technologisch gebied is al veel mogelijk, maar in de praktijk komen technieken soms nog onvoldoende van de grond omdat de kosten simpelweg niet op te brengen zijn en niet in verhouding staan tot de opbrengsten", aldus de bank.

In meer energie-intensieve sectoren, zoals de aardolie- en de basismetaalindustrie, blijft de uitdaging bovendien relatief groot. Volgens de onderzoekers gaat de uitstoot van broeikasgassen daar nog maar langzaam omlaag.

Aardoliebedrijven hebben tussen 1990 en 2022 hun broeikasgasuitstoot slechts met zo'n 5 procent verminderd. Dat betekent dat de sector de uitstoot tot 2030 jaarlijks nog met minimaal 6 procent zal moeten terugdringen. "Met de emissiereductie-ervaringen van de sector uit het verleden, is dat een erg grote opgave", concluderen de onderzoekers. ABN AMRO merkt wel op dat veel van de bedrijven in deze sector vallen onder het Europese emissiehandelssysteem ETS. Zij moeten daardoor steeds meer betalen voor hun CO2-uitstoot, waardoor ze in zekere zin worden gedwongen meer te doen.

Meer uit Financieel

Premies voor autoverzekeringen dit jaar fors gestegen

AMSTERDAM (ANP) - De premies voor autoverzekeringen zijn in het eerste kwartaal van 2024 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een autobezitter die in het eerste kwartaal van 2024 een autoverzekering afsloot 862 euro per jaar aan premie. In 2023 was dat nog 797 euro, heeft Autoverzekering.nl uitgezocht.

3 minuten geleden
Aston Martin verkoopt ruim kwart minder luxe auto's

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin heeft de verkoop van zijn luxe auto's in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim een kwart zien dalen. De daling volgt op het stopzetten van de productie van het oudere Vantage-sportwagenmodel door het bedrijf.

1 uur geleden
Amerikaans ministerie vindt dat bedrijven weg moeten uit Xinjiang

WASHINGTON (ANP/RTR) - Internationale bedrijven moeten zich terugtrekken uit de Chinese regio Xinjiang vanwege de schendingen van de mensenrechten die daar plaatsvinden. Dat heeft het een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Arbeid gezegd tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres.

1 uur geleden
Bitcoin onder 60.000 dollar na slechtste maand sinds 2022

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is woensdag verder gezakt tot onder de 60.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld kende in april al de slechtste maand sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX in november 2022. De koersval wordt onder meer veroorzaakt door het vooruitzicht dat de Amerikaanse rente langer hoog zal blijven.

2 uur geleden
Nieuw videoplatform van Amazon moet alternatief worden voor TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Streamingdienst Twitch van Amazon heeft een nieuw videoplatform onder de naam Discovery Feed gelanceerd. Discovery Feed moet uitgroeien tot een alternatief voor TikTok, dat verboden dreigt te worden in de VS. Net als op TikTok kunnen gebruikers op Discovery Feed korte video's delen.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs gesloten op Dag van de Arbeid, Londen wel open

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs blijft woensdag dicht op de Dag van de Arbeid. Ook de andere markten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Parijs en Brussel, zijn dicht. In Frankfurt hebben beleggers eveneens een vrije dag. In Londen en New York wordt op 1 mei wel gehandeld.

3 uur geleden
Starters vragen vaker hypotheek aan, hoogste aantal in vijf jaar

DE MEERN (ANP) - Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

3 uur geleden