Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatdoelen voor 2030 in veel sectoren haalbaar, stelt ABN AMRO

Klimaatdoelen voor 2030 in veel sectoren haalbaar, stelt ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse bedrijven, die goed zijn voor ruim 80 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland, kunnen ervoor zorgen dat veel klimaatdoelen voor 2030 worden gehaald. Volgens onderzoekers van ABN AMRO moeten bedrijven dan wel koolstofarme technologieën gaan omarmen die al beschikbaar zijn. Daarmee kunnen ze volgens de bank op korte termijn al slagen maken.

Het gaat dan onder meer om de bouwmaterialen-, papier- en chemische industrie. In die sectoren kunnen bedrijven het energieverbruik volgens ABN AMRO verminderen en primaire productieprocessen koolstofarmer maken.

Fabrikanten van bouwmaterialen hebben volgens de onderzoekers al veel vooruitgang geboekt. Zo is de uitstoot van die sector tussen 1990 en 2022 met 53 procent gedaald. "Niet veel sectoren in de Nederlandse economie is dit gelukt", zegt ABN AMRO. Het doel voor 2030 van 55 procent reductie lijkt daarmee te worden gehaald. Volgens de bank is het nu zaak dat de bouwmaterialenindustrie inzet op alternatieve energiebronnen voor gas, zoals warmtepompen, restwarmte en zonne-energie. Zo kan de sector toewerken naar het volgende doel: CO2-neutraliteit in 2050.

'Grote opgave'

Om de klimaatdoelen te halen, ziet ABN AMRO nog wel enkele obstakels voor veel sectoren. Niet alleen is de beschikbare tijd nog relatief kort, ook is er een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel om koolstofarme technologieën te installeren. Ook is de transitie relatief duur. "Op technologisch gebied is al veel mogelijk, maar in de praktijk komen technieken soms nog onvoldoende van de grond omdat de kosten simpelweg niet op te brengen zijn en niet in verhouding staan tot de opbrengsten", aldus de bank.

In meer energie-intensieve sectoren, zoals de aardolie- en de basismetaalindustrie, blijft de uitdaging bovendien relatief groot. Volgens de onderzoekers gaat de uitstoot van broeikasgassen daar nog maar langzaam omlaag.

Aardoliebedrijven hebben tussen 1990 en 2022 hun broeikasgasuitstoot slechts met zo'n 5 procent verminderd. Dat betekent dat de sector de uitstoot tot 2030 jaarlijks nog met minimaal 6 procent zal moeten terugdringen. "Met de emissiereductie-ervaringen van de sector uit het verleden, is dat een erg grote opgave", concluderen de onderzoekers. ABN AMRO merkt wel op dat veel van de bedrijven in deze sector vallen onder het Europese emissiehandelssysteem ETS. Zij moeten daardoor steeds meer betalen voor hun CO2-uitstoot, waardoor ze in zekere zin worden gedwongen meer te doen.

Meer uit Financieel

Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

10 uur geleden
HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

RIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

10 uur geleden
Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.

11 uur geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

11 uur geleden
Winst voor AEX-index na sterk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

13 uur geleden
KLM spant kort geding aan om staking grondpersoneel te voorkomen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

13 uur geleden
Duitse Tesla-verkoop bijna 60 procent lager in eerste jaarhelft

FLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.

14 uur geleden