Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatactivisten lijmen zich vast bij kantoren CDA, D66 en VVD

Klimaatactivisten lijmen zich vast bij kantoren CDA, D66 en VVD

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten hebben zich donderdagmiddag met hun handen vastgelijmd aan de stoeptegels voor de partijkantoren van het CDA, D66 en de VVD in Den Haag. Betogers van actiegroep Extinction Rebellion hielden daarvoor een stille tocht langs die kantoren, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van klimaatverandering. Daarna verzamelden enkele actievoerders zich bij de drie partijkantoren. De kantoren staan respectievelijk aan het Buitenom, de Lange Houtstraat en aan de Mauritskade.

De ongeveer 150 betogers vertrokken rond 14.30 uur voor de stille tocht vanaf het Malieveld, zoveel mogelijk in het zwart gekleed. Bij de partijkantoren verzamelden ze vervolgens in groepjes van zo'n vijf tot zeven mensen in het wit gekleed. Nadat zij zichzelf hadden vastgelijmd aan de grond, werd door een mede-actievoerder een rode kleurstof, 'nepbloed', over hen heen gegoten. Op meegebrachte spandoeken staan teksten als 'De tijd dringt', 'Stop klimaatchaos' en 'De crisis is nu'.

De politie vroeg in ieder geval bij het kantoor van D66 of de actievoerders weg wilden gaan. Dat willen de betogers niet, ze blokkeren de ingang. Op alle locaties probeert de politie met behulp van cola de handen van de actievoerders los te weken.

Extinction Rebellion voert de hele week actie in de hofstad. Eerder deze week blokkeerden ze onder meer een kruispunt en woensdag dansten ze op de Koekamp en liepen ze naar de Hofvijver. De groep wil aandacht voor klimaatverandering en eist dat Nederland per 2025 klimaatneutraal is.

De politie staat op scherp voor de klimaatacties. In de Haagse binnenstad zijn veel agenten en busjes van de mobiele eenheid zichtbaar aanwezig.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Motervrienden 1 week geleden
met de harde knupels erop net zo lang slaan dat ze geen weerwoord meer hebben steletje gekke
JoMePi 1 week geleden
Die zijn niet zo slim om een kleedje onder hun kont te doen. Dat word heel koud dus Politie doe langzaamaan met losmaken . of zet er een hekje rond
bung 87 1 week geleden
mooi laten zitten en hopen op veel regen.

Meer uit Binnenland

Kabinet: flinke klimaatslag gemaakt, maar meer maatregelen nodig

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet vindt dat het "een flinke slag" gemaakt heeft om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Maar het erkent ook dat meer maatregelen nodig zijn om de doelen uit de Klimaatwet te halen. Dat staat in de Klimaatnota die staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

39 minuten geleden
Raad van State: met spoed extra klimaatmaatregelen nodig

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State roept het kabinet op "met spoed" extra maatregelen te treffen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het is "onverantwoord" dat de doelstellingen uit de Klimaatwet "uit het zicht raken", aldus de belangrijkste adviseur van het kabinet en de Tweede Kamer.

41 minuten geleden
Nederland gaat klimaatdoelen nog niet halen volgens planbureau

DEN HAAG (ANP) - Nederland ligt nog steeds niet op koers om de klimaatdoelen voor de komende jaren te behalen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) becijfert aan de vooravond van de klimaattop in Glasgow dat de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met de huidige plannen zal dalen met 38 tot 48 procent ten opzichte van 1990. In de Klimaatwet staat dat moet worden gestreefd naar een vermindering van 49 procent in dat jaar.

43 minuten geleden
Vier mannen vast na mishandelen portier in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Na de mishandeling van een portier voor een café in het centrum van Amsterdam heeft de politie vier personen aangehouden. Het slachtoffer is behandeld in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De verdachten zitten nog vast.

1 uur geleden
Nederlanders aten vorig jaar minder vlees door dichte restaurants

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders aten vorig jaar minder vlees doordat ze minder uit eten konden als gevolg van de coronamaatregelen. De vleesconsumptie werd thuis maar voor een deel gecompenseerd, meldt Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen University.

5 uur geleden
CBR: 10 procent komt niet opdagen voor theorie-examen

RIJSWIJK (ANP) - Ongeveer 50.000 kandidaten die jaarlijks een theorie-examen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) inboeken, laten verstek gaan. Dat is pakweg tien procent van alle examenleerlingen, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold in een interview met De Telegraaf. "Ik ben daar verbaasd en ook wel boos over. Want ook al gaat het een stuk beter met de wachttijden dan vlak na de lockdowns, iemand anders zou blij zijn met die plek. Dit is zonde."

6 uur geleden
Rutte evenaart eigen record voor langstlopende formatie

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie is al 225 dagen bezig en evenaart daarmee het naoorlogse record dat op naam staat van het nu demissionaire kabinet-Rutte III. Dat blijkt uit gegevens die zijn verstrekt door Parlement.com.

7 uur geleden