Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kleuren en ontwerpen zijn mijn ding'

'Kleuren en ontwerpen zijn mijn ding'

WEMELDINGE - In Wemeldinge wemelt het van de kunstenaars. Wie zijn zij en wat doen ze? In de tweewekelijkse rubriek 'Kunstdorp Wemeldinge' vertellen de artistieke inwoners over hun creatieve bezigheden. De rubriek sluit af met het verhaal van Jozien Weststrate.


"In het mooiste stukje Wemeldinge, Kerkweg 4, ben ik geboren in 1946", vertelt Jozien Weststrate, die nu aan de Dorpsstraat woont. "Toen stond er een heel oud huisje, nu een nieuwe woning."

Na de kleuterschool, lagere school, vakschool en coupeuse-opleiding kwam Weststrate erachter dat kleuren en ontwerpen 'haar ding' zijn. "Ik heb enkele jaren gewerkt als coupeuse. Daaraan kwam abrupt een einde door chronische klachten."

Winkel

Na ruim beraad begon ze aan een tweejarige opleiding tot bloemist in Tilburg en slaagde hier ook voor. "Mijn man en ik hadden inmiddels een succesvolle winkel in de Dorpsstraat in Wemeldinge, bekend in de hele omtrek. Het ongeluk bleef me wel achtervolgen. Ik werd allergisch voor bloemen en planten. De overheersende geur en de bestrijdingsmiddelen op de planten deden me de das om. Stoppen, en wel direct, was het advies…"

Spanje

Op advies van de specialisten gingen Jozien Weststrate en haar man Marius afwisselend in Spanje en Nederland wonen. "In de winter in Spanje, in een droog deel. Dat is voor mijn gezondheid super." Een moeilijke tijd volgde. "Wat nu? Via een vriendin die boetseerde, ging ik ook kleien. Ik ging bij haar op les." Zo kon ze ook met ontwerpen en kleur bezig zijn. Ook in Spanje ging ze boetseren en glazuren. "Ik kon weer creatief bezig zijn met mijn handen, van klei iets moois maken en dan verven of glazuren. De mooiste kleuren en vormen kwamen er voor de dag. Ik genoot ervan. Maar ook hieraan maakte de allergie een eind."

Kantklossen

Na enige tijd van niks doen, wat niet in haar aard zit, viel haar oog bij het rondkijken op kantklossen. "Weer eerst op les en nu maak ik vrij kantkloswerk, met veel kleur en eigen ontwerpen met verschillende technieken. Om kleding voor mezelf te ontwerpen en maken pak ik af en toe de naaimachine."
Klik hier voor meer informatie. 

Meer uit Reimerswaal

Rook in Waarde: Heftruck vat vlam in boerenschuur aan Middenweg

WAARDE - In een boerenschuur aan de Middenweg te Waarde stond vanochtend vroeg een heftruck in brand. Daardoor ontstond er veel rook. De brandweer bluste de brand.

7 uur geleden
Answest is zaterdag op z'n best met Winterfestijn op het plein

HANSWEERT - Stichting Answest op z'n best houdt zaterdag (9 december) een nieuwe editie van het Winterfestijn op het plein. Op het dorpsplein is het tussen 12.00 en 23.00 uur beregezellig tijdens allerlei activiteiten.

1 dag geleden
Orgelconcert in Johanneskerk Kruiningen in sfeer van advent en kerst

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdagavond (9 december) een orgelconcert plaats in de sfeer van advent en kerst.

1 dag geleden
Kerst op het plein in Biezelinge begint vrijdag met lampionnenoptocht

KAPELLE - Ook dit jaar staat er een kerstboom op het Marktplein in Biezelinge. Vrijwilligers organiseren verschillende activiteiten om er een gezellige kerstperiode van te maken. Vrijdagavond (8 december) gaat het licht aan in de boom. Samen met showkorps Jonge Kracht brengen inwoners het licht naar de kerstboom in een lampionnenoptocht. 

2 dagen geleden
Scooterrijder ten val op Oude Rijksweg bij Waarde, vermoedelijk na botsing met fietser

KRABBENDIJKE - Op de parallelweg van de Oude Rijksweg (N289), tussen Waarde en de Krabbendijke, is donderdag een scooterrijder ten val gekomen. Dat gebeurde vermoedelijk na een aanrijding met een fietser, maar daarover kan de politie nog geen uitsluitsel geven. 

2 dagen geleden
Biezelinge komt in kerstsferen

BIEZELINGE - Vanaf vrijdag tot en met 5 januari is er op het marktplein in Biezelinge iedere vrijdag iets te doen. Van een gezellige kerstmarkt tot een Kerstmannenrun, er is voor ieder wat wils. Marlinde Kamerling, een van de organisatoren, hoopt dat het dit jaar weer net zo druk wordt als bij de lampionnenoptocht van vorig jaar, maar dat het bovenal heel gezellig wordt. 

3 dagen geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

4 dagen geleden