Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleintjes krijgen Moppereend mee in tas

Kleintjes krijgen Moppereend mee in tas

VLISSINGEN – 125 kleuters van het basisscholencomplex De Combinatie in Vlissingen hebben in het kader van de Nationale Voorleesdagen een voorleestas gekregen van de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar. De tas bevat naast informatie voor de ouders een kleine versie van het prentenboek van jaar Moppereend en een vingerpoppetje van de eend die maar geen speelkameraadje kan vinden.

Als burgemeester Van den Tillaar op visite komt bij de groepen 1 en 2 van de Sint Josefschool, zijn er al kinderen die het verhaal van Moppereend kennen. Ze hebben het lied over de eend al vaker gehoord en dansen en zingen met veel plezier mee. “Leespromotie is heel belangrijk", zegt de burgemeester tegen de ouders. “Kinderen hebben er later profijt van als ze veel lezen en voorgelezen worden.”

Ritueel

De leespromotie wordt uitgevoerd door het team educatie van Bibliotheek Vlissingen en krijgt vorm tijdens activiteiten en begeleiding op scholen. Karien Krijt is onderwijsspecialist en stuurt het team aan. “We hebben een leesconsulent die bij de scholen langs gaat en met de klassen aan de slag gaat om het lezen te bevorderen. Daarnaast hebben we sinds kort een voorleesconsulent en hebben we sinds een aantal jaar de VoorleesExpres, waarbij vrijwilligers bij mensen thuis gaan voorlezen en taalspelletjes doen.” Het plezier in lezen is het allerbelangrijkste. Het stimuleert de taalontwikkeling en verbreedt de woordenschat. “Taal hebben we overal voor nodig. Als een kind achterloopt op taal, zal het ook de andere lessen op school minder goed begrijpen.” De leespromotie kunnen de medewerkers van Bibliotheek Vlissingen en de docenten van de scholen niet alleen. Vrijwilligers verzorgen de uitleen in de schoolbibliotheken en helpen de kinderen bij het vinden van een leuk boek. “De inbreng van ouders is heel belangrijk”, zegt Krijt. “Daarom hebben we hen uitgenodigd bij deze voorleesmiddag. Als ouders elke dag vijftien minuten voorlezen, ontstaat er een ritueel waarnaar kinderen kunnen uitkijken. Het is een mooie start.”

Donderwolk

Met een grote handpop van Moppereend verwelkomt Krijt, die door de kinderen juf Karien wordt genoemd, de kinderen, ouders en natuurlijk de burgemeester. Hij mag plaatsnemen in een grote paarse fauteuil en genieten van het optreden, want dat is deze voorleesmiddag. Het verhaal leent zich voor interactie met de kinderen. Moppereend is namelijk mopperig, omdat haar vijvertje opgedroogd is en de kinderen laten zien hoe mopperig zij kunnen kijken. Eend gaat op zoek naar een vriendje om mee te spelen. Tijdens haar zoektocht komt ze allerlei dieren tegen die door de kinderen uitgebeeld worden. Uiteindelijk is Moppereend zo mopperig geworden dat er een grote grijze donderwolk boven haar hoofd is ontstaan. De donderwolk breekt open en het regent dat het giet, wat haar opgedroogde vijvertje tot een heerlijke zwemplas maakt. Met een kleurige regenboogpagina eindigt het boek met een groot waterballet. Op deze manier is lezen meer dan leuk en de kinderen zijn dan ook verrast dat ze een cadeau krijgen; de Voorleestas waarmee ze thuis het voorleesfeest kunnen voortzetten.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Vlissingen

Magdeleen van Eersel exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - Magdeleen van Eersel is de dertiende kunstenaar die exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt sinds eind 2022 het raam van haar woning ter beschikking aan kunstenaars onder de titel 'Ik geef je mijn raam'.

12 uur geleden
Samenwerking Zeelandia Middelburg en JVOZ

VLISSINGEN - De JVOZ en de Zeelandia Middelburg gaan verder samenwerken. Vrijdag 23 februari ondertekenden voorzitter Remy Verhage van Zeelandia Middelburg en Eugène Fagg, voorzitter van JVOZ een samenwerkingsovereenkomst. Deze stap is het vervolg op een succesvolle pilot die in de afgelopen periode is uitgevoerd.

15 uur geleden
Emoties lopen hoog op tijdens informatieavond FNV

VLISSINGEN - De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een informatieavond van de FNV die werd gehouden in de kantine van speeltuin Scheldekwartier. De bijeenkomst stond in het teken van het armoedebeleid van de gemeente Vlissingen. Volgens de FNV komen minima in de gemeente Vlissingen er bekaaider af dan in andere gemeenten als gevolg van de artikel-12 status van de gemeente. De bijeenkomst werd niet alleen bezocht door bezorgde burgers maar ook door gemeenteraadsleden.

1 dag geleden
Kipvis enthousiast over plannen Machinefabriek

VLISSINGEN - In de eerste plannen voor een culturele invulling van een deel van de Machinefabriek is ook ruimte beschikbaar voor kunstwerkplaats Kipvis. "We zijn erg enthousiast," vertelt Jochem Weststrate, secretaris van Kipvis. "We vinden het een heel goed idee."

1 dag geleden
Gemeente gaat de 'Gevleugelde Leeuw' veiligstellen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat de 'Gevleugelde Leeuw' van Kees Keijzer veiligstellen en een nieuwe plek zoeken waar het kunstwerk in de toekomst komt te hangen. Het kunstwerk hangt sinds 1969 aan de gevel van de voormalige Markusschool aan de Falckstraat. De gemeente is voornemens het schoolgebouw te slopen.

2 dagen geleden
De Piek wil graag naar de Machinefabriek

VLISSINGEN - Voorzitter Jaap van Boven heeft goede hoop dat er na jaren onzekerheid eindelijk toekomstperspectief komt voor poppodium De Piek. Het pand aan de Hellebardierstraat voldoet al jaren niet meer maar nu wordt het poppodium genoemd als één van de partijen die mogelijk onderdeel gaan uitmaken van de culturele invulling van de Machinefabriek.

3 dagen geleden
Gemeente houdt Wesley Sekewael in spanning

VLISSINGEN - Het is om moedeloos van te worden. Wesley Sekewael wacht al sinds november op een reactie van de gemeente over hoe er wordt aangekeken tegen de plannen voor de herbouw van de vliegtuigfabriek van Koninklijke Maatschappij de Schelde. "Met de provincie voeren we constructieve gesprekken maar de gemeente laat het een beetje afweten," verzucht Sekewael. "We weten nog altijd niet wat hun standpunt is."

3 dagen geleden