Kleinste oogst in tien jaar maakt peer duurder
ZOETERMEER (ANP) - Fruittelers in de Europese Unie zullen dit jaar naar verwachting 28 procent minder peren oogsten dan vorig jaar. Daarmee zal de perenoogst in 2021 de kleinste van de afgelopen tien jaar zijn, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Volgens voorzitter Gerard van den Anker leidt dit vrijwel zeker tot duurdere peren.
De kleinere oogst komt door uitzonderlijk koud weer in Europa. Zo was de lente in Nederland al fris, maar kampten telers in Italië zelfs meermaals met nachtvorst. Door de kou was er veel minder vruchtvorming in de periode dat perenbomen doorgaans in bloei staan.
Van Conference-peren, waar Nederland en België hofleverancier van zijn, wordt dit jaar waarschijnlijk 805.000 ton geplukt. Dat is 18 procent minder dan vorig jaar. Groter zijn de gevolgen van het koude voorjaar voor de Abate Fetel, een peer die binnen Europa vooral in Italië groeit. De productie hiervan ligt naar verwachting bijna driekwart (73 procent) lager dan in 2020, zo werd bekend op het internationale fruitcongres PrognosFruit.
Grillige weer
'Vroege' peren die nu al zijn geoogst, worden volgens Van den Anker al voor substantieel hogere prijzen verkocht dan in voorgaande jaren. "Dat is een goede barometer voor de prijzen later dit jaar", legt hij uit. Hoeveel van die prijsstijging voor rekening van de klant in de supermarkt of bij de groenteboer komt, is volgens hem nog niet te zeggen. Tussen de fruitteler en het winkelschap zitten namelijk ook nog handelshuizen die mogelijk een deel van de meerprijs opvangen.
Nederlandse telers kunnen volgens Van den Anker goed profiteren van de hogere prijzen. Vergeleken met de oogst in andere landen valt de daling hier namelijk nog mee. De hogere opbrengst per peer is volgens de NFO-voorzitter ook welkom. "Fruit telen met het grillige Nederlandse weer is topsport", zegt hij. "En ook de fruitteler investeert en experimenteert". Die investeringen gaan onder andere naar verduurzaming, maar ook naar nieuwe methodes om water langer vast te houden in de grond tijdens langdurige droogte.
Meer uit Financieel
ZAANDAM (ANP) - Pickwick-thee en koffie van onder meer de merken Douwe Egberts en L'OR zijn minder goed verkrijgbaar bij Albert Heijn door moeizame prijsonderhandelingen met fabrikant JDE Peet's. "Wij voeren elk jaar gesprekken met onze leveranciers. Op dit moment voeren we nog gesprekken met Jacobs Douwe Egberts (JDE) over de prijzen en zijn we het niet met elkaar eens", laat een woordvoerder van de supermarktketen weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.
5 uur geledenMADRID (ANP/AFP) - Het internationale toerisme heeft afgelopen jaar voor het eerst weer het niveau van voor de coronacrisis aangetikt. In 2024 waren er wereldwijd ongeveer evenveel buitenlandse uitstapjes als in 2019 en 11 procent meer dan een jaar eerder, meldt het toerisme-agentschap van de Verenigde Naties (UNWTO). Onder meer het Midden-Oosten, Afrika en Europa ontvingen meer toeristen dan vijf jaar eerder.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen maandag, de dag van de inauguratie van aankomend president Donald Trump, over een breed front omhoog. Beleggers reageerden positief op een bericht in de Wall Street Journal dat Trump niet direct nieuwe belastingtarieven gaat invoeren op producten uit andere landen. Economen vrezen al langere tijd dat de Amerikaanse importtarieven zullen leiden tot een wereldwijde handelsoorlog.
6 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Consumenten in de Europese Unie zijn er nog steeds de dupe van dat bedrijven bijvoorbeeld bepaalde websites en apps in sommige lidstaten wel aanbieden maar blokkeren of beperken voor klanten uit andere lidstaten. Dat constateert de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Donald Trump, die maandag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten, zal op zijn eerste werkdag nog geen nieuwe belastingtarieven invoeren op producten uit andere landen. Dit meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Hoewel sommige landen dit hadden verwacht en gevreesd, wil Trump eerst meer inzicht krijgen in waarom de VS meer producten importeren dan exporteren.
8 uur geledenARNHEM (ANP) - De daadwerkelijke bouw van de extra 400 kilometer aan hoogspanningsverbindingen en 600 kilometer aan verzwaringen kost netbeheerder TenneT nog eens 1,75 miljard euro. De onderneming heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met vier partijen, die de klus de komende tien jaar moeten klaren.
9 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse bedrijfsleven gaat samen met lobbygroepen en belangenorganisaties volgende week woensdag een protestactie houden bij de Brandenburger Tor in Berlijn, om op te roepen tot een versterking van de economische concurrentiepositie van Duitsland. Die oproep is gericht aan de Duitse politiek in aanloop naar de parlementsverkiezingen op 23 februari.
10 uur geleden