Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleinste oogst in tien jaar maakt peer duurder

Kleinste oogst in tien jaar maakt peer duurder

ZOETERMEER (ANP) - Fruittelers in de Europese Unie zullen dit jaar naar verwachting 28 procent minder peren oogsten dan vorig jaar. Daarmee zal de perenoogst in 2021 de kleinste van de afgelopen tien jaar zijn, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Volgens voorzitter Gerard van den Anker leidt dit vrijwel zeker tot duurdere peren.

De kleinere oogst komt door uitzonderlijk koud weer in Europa. Zo was de lente in Nederland al fris, maar kampten telers in Italië zelfs meermaals met nachtvorst. Door de kou was er veel minder vruchtvorming in de periode dat perenbomen doorgaans in bloei staan.

Van Conference-peren, waar Nederland en België hofleverancier van zijn, wordt dit jaar waarschijnlijk 805.000 ton geplukt. Dat is 18 procent minder dan vorig jaar. Groter zijn de gevolgen van het koude voorjaar voor de Abate Fetel, een peer die binnen Europa vooral in Italië groeit. De productie hiervan ligt naar verwachting bijna driekwart (73 procent) lager dan in 2020, zo werd bekend op het internationale fruitcongres PrognosFruit.

Grillige weer

'Vroege' peren die nu al zijn geoogst, worden volgens Van den Anker al voor substantieel hogere prijzen verkocht dan in voorgaande jaren. "Dat is een goede barometer voor de prijzen later dit jaar", legt hij uit. Hoeveel van die prijsstijging voor rekening van de klant in de supermarkt of bij de groenteboer komt, is volgens hem nog niet te zeggen. Tussen de fruitteler en het winkelschap zitten namelijk ook nog handelshuizen die mogelijk een deel van de meerprijs opvangen.

Nederlandse telers kunnen volgens Van den Anker goed profiteren van de hogere prijzen. Vergeleken met de oogst in andere landen valt de daling hier namelijk nog mee. De hogere opbrengst per peer is volgens de NFO-voorzitter ook welkom. "Fruit telen met het grillige Nederlandse weer is topsport", zegt hij. "En ook de fruitteler investeert en experimenteert". Die investeringen gaan onder andere naar verduurzaming, maar ook naar nieuwe methodes om water langer vast te houden in de grond tijdens langdurige droogte.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

43 minuten geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

1 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

1 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

2 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

3 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

5 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

5 uur geleden