Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine verliezen op Wall Street, maar 2022 was slecht beursjaar

Kleine verliezen op Wall Street, maar 2022 was slecht beursjaar

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen gesloten. Eerder op de dag waren er grotere minnen op de koersenborden te zien, maar het sentiment herstelde zich wat. Desondanks was 2022 een slecht jaar voor Wall Street. Het jaar stond vooral in het teken van de oorlog in Oekraïne, de snel oplopende inflatie en de renteverhogingen door de centrale banken om de inflatie te bestrijden.

Vooral de technologiebedrijven moesten het dit jaar ontgelden na de sterke koerswinsten in de afgelopen jaren. De techsector zag in 2022 bijna een derde aan waarde verdampen. Op vrijdag lieten de techbedrijven een wisselend beeld zien. Amazon (min 0,2 procent) en Google-moeder Alphabet (min 0,3 procent) daalden. Apple (plus 0,3 procent), Facebook-moeder Meta (plus 0,1 procent) en Tesla (plus 1,1 procent) werden juist hoger gezet. Voor Tesla was er daardoor opnieuw winst, na een zeer slechte reeks in de afgelopen weken. Ondanks die opleving is het aandeel Tesla dit beursjaar 65 procent in waarde gedaald.

De energiesector profiteerde dit jaar daarentegen van de hogere energieprijzen en ging dit jaar bijna 60 procent vooruit. Chevron (plus 0,7 procent) en ExxonMobil (plus 1 procent) gingen ook positief het jaar uit.

Graadmeter

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 33.147,25 punten. Over het hele jaar ging de graadmeter haast 9 procent omlaag. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 3839,50 punten. De Nasdaq leverde 0,1 procent in, tot 10.466,48 punten. Voor die beursindices betekende dat dalingen voor heel 2022 van respectievelijk ruim 19 en 33 procent. Sinds 2008 gingen de S&P 500 en de Nasdaq niet meer zo hard omlaag.

De Chinese onlinebroker Futu leverde 31 procent in nadat het bedrijf op het laatste moment een extra beursnotering in Hongkong had uitgesteld. Dat deed het bedrijf om "meer informatie te verschaffen". Via Futu konden met name Chinezen en Hongkongers handelen in aandelen zonder dat ze aan controles gebonden waren. Daardoor is er bij beleggers angst dat China de app zal aanpakken. Ook branchegenoot UP Fintech daalde mee en wel 28,5 procent.

De euro was 1,0703 dollar waard, tegen 1,0685 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,6 procent in prijs tot 80,42 dollar per vat. Brentolie kostte 2,9 procent meer op 85,91 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

1 uur geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

2 uur geleden
Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. "Shell brengt het klimaat om zeep", riepen ze. Enkele activisten probeerden het beveiligers ook moeilijker te maken door hun armen in elkaar te houden. Ongeveer een kwartier na de opening van de vergadering leek de actie voorbij, afgezien van een enkeling die om verdergaande maatregelen tegen CO2-uitstoot riep.

2 uur geleden
Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

2 uur geleden
Ether stijgt door hoop op komst beursfondsen van cryptomunt

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van cryptomunten gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Vooral ether, na bitcoin de grootste digitale munt ter wereld, is flink meer waard geworden. De koersstijging volgt op de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zal geven aan op de beurs verhandelde fondsen waarmee beleggers rechtstreeks in ether kunnen investeren.

3 uur geleden
Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank

HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.

3 uur geleden
Adviesgroep: aantal private leasecontracten neemt verder toe

APELDOORN (ANP) - De populariteit van private leasecontracten voor auto's neemt steeds verder toe. Zo steeg het aantal leasecontracten van 214.000 in 2020 naar 245.000 in 2023. Dat is een stijging van ongeveer 15 procent, meldt Van Bruggen Adviesgroep. Vooral jongeren, die zich vaak een dure aankoop zoals een auto niet kunnen veroorloven, zien een leasecontract wel zitten.

3 uur geleden