Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine brouwers verwachten prijsverhogingen door gestegen kosten

Kleine brouwers verwachten prijsverhogingen door gestegen kosten

DEN HAAG (ANP) - Kleine bierbrouwers verwachten dit jaar de prijzen te moeten verhogen door gestegen kosten, melden ze na een rondgang van het ANP op de negende editie van het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag. "Als prijsstijgingen zo extreem zijn, moet je daar in mee gaan", zegt Henk Timmerman, oprichter en mede-eigenaar van brouwerij Maallust uit Veenhuizen, winnaar van het Beste Bier van Nederland 2022.

"Veel brouwers wachten tot collega's prijsstijgingen doorvoeren", zeggen Timmerman en hoofdbrouwer Bert Calkhoven. Ook Maallust verwacht "binnen nu en een paar maanden" vanwege de gestegen grondstofkosten later dit jaar een prijsverhoging. Met hoeveel procent konden ze nog niet zeggen. Een aantal brouwers redt het misschien niet. "Nieuwkomers die een investering gedaan hebben die de markt nog moeten bevechten krijgen het lastig. Als je de marges niet kunt compenseren, wordt het toch moeilijk voor kleine brouwerijen."

De Amersfoortse brouwer Rock City merkt "heel veel" van de prijsstijgingen van grondstoffen voor bier zoals graan en hop. "Granen komen uit Oekraïne, onze flessen uit Rusland", vertelt mede-eigenaar Wiebe Groeneveld. Ook stegen transport- en brandstofkosten door de inval van de Russen in Oekraïne. "Dat slikken we allemaal zelf. Het merendeel zetten we af via groothandels en distributeurs. Daar kun je helaas niet zomaar prijzen verhogen." Groeneveld kon nog niet zeggen óf de prijzen omhoog gaan, maar verwacht door te rekenen "wat fair en reëel is, maar het blijft onzeker".

Kosten dekken

De speciaalbieren van het Amsterdamse Bird Brewery zijn nog niet duurder, vertelt mede-oprichter Ralph van Bemmel. "We houden wel rekening met prijsstijgingen", zegt Van Bemmel. Hij verwacht dit jaar groei in de speciaalbiermarkt. "Consumenten verwachten meer, daar zitten goede kansen." In 2012 waren er nog zo'n 120 brouwers, nu zijn er negenhonderd actief, aldus brancheorganisatie Nederlandse Brouwers die het festival organiseert. Het festival luidde de Week van het Nederlandse Bier in.

Het Enschedese Stanislaus Brewskovitch, bekend van onder meer de Barry Weizen, voert ook prijsstijgingen door. "Al onze toeleveranciers doen het ook. We hebben nu van sommigen al drie keer een verhoging gehad", vertelt eigenaar Rocco Chin. Zijn speciaalbiertjes zijn nu "een dubbeltje of twee" duurder. "Voor ons is dat kostendekkend." Chin verwacht meer speciaalbier te verkopen dit jaar. "We merken nog niet dat onze klanten minder te besteden hebben."

Op het festival waren ongeveer veertig brouwers aanwezig, waaronder grote namen zoals Grolsch en Brand en kleinere lokale brouwers zoals Kompaan en Crooked Spider. Het festival duurt nog tot en met zaterdag 21 mei.

Meer uit Financieel

ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

3 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

3 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

4 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

5 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

5 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

5 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

6 uur geleden