Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klein protest op 1,5 meter bij hoofdkantoor Shell en tankstations

Klein protest op 1,5 meter bij hoofdkantoor Shell en tankstations

GRONINGEN (ANP) - Activisten die vinden dat Shell "ontmanteld moet worden" hebben op diverse plaatsen van zich laten horen. Bij het hoofdkantoor van het olie- en gasbedrijf in Den Haag kwamen betogers van actiegroep Code Rood bijeen. Vanwege het risico op verspreiding van het coronavirus stond de gemeente Den Haag daar slechts dertig demonstranten toe. Zij betoogden op anderhalve meter van elkaar.

Ook Greenpeace was present. De milieuorganisatie maakte van oude olievaten een vier meter hoge dinosaurus en zette die voor het hoofdkantoor neer. De boodschap: "Fossielen horen in het museum" geldt volgens Greenpeace ook voor fossiele brandstoffen.

Actievoerders van Code Rood lieten zich ook gelden bij enkele tankstations, onder meer in Den Bosch en Groningen. Ze bevestigden tankslangen aan elkaar, zodat die even niet gebruikt konden worden. In andere steden, waaronder Leiden, hielden demonstranten het bij stoepkrijttekeningen voor tankstations. Ook op het Plein in Den Haag zijn enkele activisten bijeengekomen.

Inperking van demonstratierecht

Code Rood voert verder actie tegen wat de groep ziet als inperking van het demonstratierecht. De activisten waren al maanden geleden begonnen met voorbereidingen op de demonstratie en hadden op een veel groter protest gehoopt.

In andere landen zijn eveneens kleinschalige protesten onder de noemer #ShellMustFall. Zo fietsen klimaatactivisten in Berlijn langs tankstations om te protesteren en bezetten actievoerders in Praag enkele tankstations.

Reactie Shell

De reden van het protest is dat het bedrijf volgens de activisten "blijft kiezen voor winst ten koste van het klimaat, natuur en mensenlevens." Shell houdt dinsdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Normaal zijn alle aandeelhouders daarbij welkom, maar vanwege het coronavirus is dat nu niet zo.

Shell laat in een reactie weten dat het bedrijf het Akkoord van Parijs steunt, waarin wereldleiders afspraken dat ze zich zullen inzetten om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en bij voorkeur 1,5 graad. "In die zin hebben we hetzelfde doel als deze activisten. We verschillen echter van mening over de weg ernaartoe." Over de acties bij tankstations zegt Shell dat het "spijtig is dat de stationshouders, medewerkers en klanten van tankstations worden gedupeerd". "Shell respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige en wettige manier gebeurt."

Meer uit Binnenland

Emoties, bloemen, knuffels en kaarsen bij kade in Winschoten

WINSCHOTEN (ANP) - Bij de plek in Winschoten waar de auto met Emma (8), Jeffrey (10) en hun vader (67) in het water is gevonden, leggen mensen geëmotioneerd bloemen, knuffels en kaarsen neer. Een vrouw die de vader nog kende uit haar vorige woonplaats Beerta, noemt de gebeurtenis "een klap voor de gemeente Oldambt". Ze "kon niet anders" dan nu een bos bloemen brengen.

20 minuten geleden
Rekenkamer: begroting verbouwing Binnenhof 'onrealistisch laag'

DEN HAAG (ANP) - Het oorspronkelijke budget van 475 miljoen euro voor de verbouwing van het historische Binnenhof was "onrealistisch laag" in 2015. Dat oordeelt de Rekenkamer in de verantwoordingsstukken. De renovatie wordt naar verwachting nu vier keer duurder, ruim 2 miljard euro.

32 minuten geleden
Milieuorganisaties kondigen groot aantal nieuwe stikstofzaken aan

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu zeggen op korte termijn veel nieuwe zaken te beginnen over de stikstofuitstoot van "megastallen, piekbelasters en PAS-melders". Ze hadden landbouwminister Femke Wiersma (BBB) voorgesteld om in gesprek te gaan over "realistische oplossingen", maar kregen geen reactie. Daarom zien ze "geen andere keuze" dan nog meer juridische procedures voeren. Daarvan hebben ze er al veel gewonnen.

36 minuten geleden
Steeds meer gemeenten spreken zich uit tegen aanval op Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer Nederlandse gemeenten veroordelen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Zo spreekt Gouda woensdag van "immens menselijk leed" in het gebied. De Zuid-Hollandse stad wil dat het kabinet alles doet "om het buitensporig geweld in Gaza te stoppen en de noodhulp zo snel mogelijk op gang te brengen".

53 minuten geleden
Raad van State: minister Faber moet zich aan beslistermijn houden

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet zich aan de wettelijke beslistermijn voor nareisaanvragen houden, oordeelt de Raad van State woensdag. De hoogste bestuursrechter erkent dat de PVV-minister haar best doet om efficiënter te beslissen in deze asielzaken. Dit is echter geen excuus om de beslistermijn te verlengen of om een lagere dwangsom op te leggen als de minister de termijn heeft overschreden.

1 uur geleden
Resultaten kabinetsbeleid vaak onduidelijk, vindt Rekenkamer

DEN HAAG (ANP) - Het is voor de Tweede Kamer vaak moeilijk te volgen wat maatregelen die ministers nemen precies bijdragen aan het halen van kabinetsdoelen. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. De controleur van de rijksoverheid spreekt van "een zoekplaatje", en tekent daarbij ook aan dat de doelstellingen van het kabinet-Schoof vaak niet duidelijk omschreven zijn.

1 uur geleden
Daders lopen mogelijk vrij rond door fout met naam in 867 zaken

DEN HAAG (ANP) - De namen van verdachten in 867 zaken zijn verkeerd geregistreerd, waardoor daders mogelijk hun straf kunnen ontlopen of onschuldige burgers worden veroordeeld. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek, op basis van cijfers van de Justitiële Informatiedienst (Justid).

1 uur geleden