Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderopvang: versoepel regels om personeelstekort tegen te gaan

Kinderopvang: versoepel regels om personeelstekort tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Meerdere kinderopvangorganisaties vragen in een brandbrief om versoepelingen van regels, om zo het nijpende tekort aan personeel sneller het hoofd te kunnen bieden. Volgens de briefschrijvers is het "tijd om de noodklok te luiden en oplossingen aan te dragen". De brief is geadresseerd aan demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken Dennis Wiersma, voorzitter van GGD GHOR Nederland André Rouvoet en voorzitter van CNV Zorg en Welzijn Anneke Westerlaken.

Het personeelstekort in de kinderopvang leidt er steeds vaker toe dat kinderen niet terechtkunnen bij kinderdagverblijven, omdat er zo weinig medewerkers beschikbaar zijn, zo liet de Brancheorganisatie Kinderopvang in september al weten. De organisatie pleitte toen ook al voor het versoepelen van regels voor wie er op een groep mag staan.

De briefschrijvers maken die oproep nu concreet: ze vragen onder meer om pedagogisch medewerkers in opleiding eerder in hun studie aan het werk te laten dan nu officieel mag. Ook willen de organisaties dat universitaire studenten pedagogische wetenschappen en psychologie mogen werken in de kinderopvang en mbo-studenten in opleiding al eerder als 'vast gezicht' op de groep mogen staan. Daarnaast vragen ze om onder meer de eisen voor de hoeveelheid pedagogisch medewerkers op een groep baby's te versoepelen.

125 organisaties

De brief is ondertekend door ongeveer 125 organisaties, volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang vormen zij samen zo'n 30 procent van de totale opvangcapaciteit. De brancheorganisatie laat weten de oproep van de kinderopvangorganisaties te steunen.

CNV Zorg en Welzijn laat weten de oproep te steunen. "We zijn al in overleg met het ministerie over het versoepelen van de regels om het personeelstekort tegen te gaan. Maar de situatie is heel ernstig en het probleem nog eens onderstrepen kan geen kwaad."

Meer uit Binnenland

Ook 14-jarig meisje overleden door schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het 14-jarige meisje dat donderdag is neergeschoten in een huis aan het Heiman Dullaertplein is overleden. Dat meldt de politie. Door de schietincidenten donderdag in Rotterdam overleed ook haar 39-jarige moeder. In een leslokaal in een bijgebouw van ziekenhuis Erasmus schoot de dader ook een 46-jarige man, een docent, dood.

14 minuten geleden
Redacties DPG-kranten willen werk kort neerleggen om koopkracht

AMSTERDAM (ANP) - De redacties van elf kranten van uitgever DPG Media zijn van plan om op 5 oktober korte tijd het werk neer te leggen. Met de actie willen de werknemers en freelancers van onder meer de Volkskrant, het AD, het Parool en Trouw opnieuw aandacht vragen voor de 10 procent koopkrachtcompensatie waar ze eerder al om vroegen bij het mediaconcern.

50 minuten geleden
Politiechef: mogelijk nog een slachtoffer in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Mogelijk is er nog een slachtoffer gevallen bij de schietpartijen in Rotterdam. Dat zei de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke tijdens een persconferentie van de driehoek in het stadhuis. Wel is bekend dat er een 39-jarige vrouw en 46-jarige man om het leven zijn gekomen. Een 14-jarig meisje, de dochter van de vrouw, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

56 minuten geleden
Koningspaar leeft mee met nabestaanden slachtoffers Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gereageerd op de schietpartijen in Rotterdam. "Ons hart gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers van de geweldsdaden van vanmiddag in Rotterdam", laat het paar weten in een reactie.

1 uur geleden
Erasmus MC vrijgegeven na schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het Erasmus MC is donderdagavond vrijgegeven na de schietpartijen in Rotterdam, dat meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Door de ontruiming zijn verschillende delen van het Erasmus MC donderdag niet toegankelijk geweest voor bezoekers, maar die kunnen inmiddels weer op bezoek komen bij opgenomen patiënten.

1 uur geleden
Wegen rond Erasmus MC langzaam vrijgegeven, beperkingen voor ov

ROTTERDAM (ANP) - De wegen rondom het Erasmus MC in Rotterdam worden langzaam weer vrijgegeven, meldt de veiligheidsregio. De wegen waren afgesloten in verband met de schietpartij en de brandstichting in het ziekenhuis. Het openbaar vervoer rijdt nog beperkt in de buurt van het ziekenhuis. Het metrostation Dijkzigt, dat eerder op de dag gesloten was op last van de politie, is inmiddels weer open volgens vervoerder RET.

1 uur geleden
Onderwijsactiviteiten Hogeschool Rotterdam gaan niet door

ROTTERDAM (ANP) - De onderwijsactiviteiten op meerdere locaties van de Hogeschool Rotterdam gaan donderdagavond niet door, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het gaat om de locaties Museumpark, Rochussenstraat, Academieplein en Pieter de Hoochweg, die zich allemaal in de buurt van het Erasmus MC bevinden.

1 uur geleden