
Kinderombudsman tegen 2G-coronapas voor jongeren
DEN HAAG (ANP) - De Kinderombudsman roept het kabinet op om jongeren te ontzien bij het wetsvoorstel voor de invoering van een zogeheten 2G-coronatoegangsbewijs. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen bij bijvoorbeeld evenementen en restaurants.
Ook wil de organisatie niet dat er een coronapas op basis van 3G komt in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Daarbij krijgen mensen een QR-code als zij zijn gevaccineerd, zijn genezen of negatief zijn getest.
"Beide maatregelen hebben verregaande gevolgen voor het dagelijks leven van jongeren en zetten daarmee hun ontwikkeling, rechten en in het bijzonder het recht op onderwijs onder druk", schrijft Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een brief aan het kabinet.
Onderwijs
Zij zegt zich het meeste zorgen te maken over het recht op onderwijs. "Dat is een essentiƫle voorziening waar alle jongeren toegang toe moeten hebben. Als de coronapas wordt ingevoerd in het mbo, wordt het onderwijs voor niet-gevaccineerde studenten minder toegankelijk."
De Kinderombudsman wil ook niet dat scholen worden gesloten bij een eventuele strenge lockdown. "Dat is in het belang van kinderen. Onderwijs en de sociale structuur die onderwijs aan het leven van kinderen geeft is essentieel voor een goede ontwikkeling van kinderen", aldus de organisatie. De schade aan deze ontwikkeling door een schoolsluiting is volgens de Kinderombudsman erg groot.
Dat geldt vooral voor kinderen en jongeren in een kwetsbare positie. "Zij hebben al een leerachterstand en deze wordt met een nieuwe schoolsluiting verder vergroot. Ook de sociaal-emotionele en mentale schade is voor kinderen groot, niet alleen voor kwetsbare kinderen maar voor alle kinderen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
17 minuten geledenZWOLLE (ANP) - Een 53-jarige man uit Zwolle is dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het jarenlang misbruiken van zijn zoon. Het misbruik vond volgens het slachtoffer tussen de vierhonderd en vijfhonderd keer plaats. De 52-jarige moeder van de jongen kreeg drie jaar.
23 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het burgerinitiatief Amsterdam heeft een Keuze spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam omdat de stad volgens het initiatief de groei van het massatoerisme onvoldoende aanpakt. Amsterdam had van de groep tot dinsdag de tijd gekregen om zich te houden aan de eigen verordening uit 2021.
32 minuten geledenREUSEL (ANP) - Op meerdere locaties zijn dinsdagmiddag natuurbranden uitgebroken. Het gaat onder meer om Oss in Brabant en Heerde op de Veluwe.
34 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Onder bloedhete omstandigheden is in het Oosterpark in Amsterdam het trans-Atlantische slavernijverleden herdacht. Honderden mensen, sommigen in traditionele kleding, waren ondanks de hitte naar het park gekomen om de nationale herdenking bij te wonen. Die was ook te volgen op grote schermen.
37 minuten geledenDE BILT (ANP) - De temperatuur op het hoofdstation in De Bilt steeg dinsdag tot boven de 35 graden. Om 15.50 uur werd het 35,3 graden in De Bilt, waarmee het officieel een zeer hete dag is, meldt Weeronline.
55 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het universitair medische centrum Erasmus MC in Rotterdam zal ongeveer 335.000 euro aan Europese subsidies teruggeven aan de EU. Voor de aanvraag had het ziekenhuis een speciaal bedrijf ingehuurd, Percuros, maar dat is in opspraak gekomen door mogelijke fraude.
57 minuten geleden