
Bloedhete herdenking slavernijverleden afgelopen
AMSTERDAM (ANP) - Onder bloedhete omstandigheden is in het Oosterpark in Amsterdam het trans-Atlantische slavernijverleden herdacht. Honderden mensen, sommigen in traditionele kleding, waren ondanks de hitte naar het park gekomen om de nationale herdenking bij te wonen. Die was ook te volgen op grote schermen.
Er werd extra water uitgedeeld en er waren paraplu's voor extra schaduw. Ook waren er op meerdere plekken ijsjes te koop. Een deel van de bezoekers vertrok al voor het einde van de ceremonie vanwege de warmte.
Twee mensen raakten onwel tijdens de herdenking, laat de producent weten. "Ze waren korte tijd door de hitte bevangen, maar zijn gelukkig nu allebei weer fit", zegt hij. "De hitte was een grote zorg voor ons en de aanleiding om de herdenking te vervroegen. Gelukkig is iedereen weer op de been." De twee onwel geworden mensen konden snel terecht bij EHBO'ers, van wie er in verband met de hitte extra waren ingezet.
Borden
Onder anderen demissionair premier Dick Schoof sprak op de ceremonie. Tijdens zijn toespraak was boegeroep te horen en werden er protestbordjes omhooggehouden met "Stop de genocide" en "Herstel nu. 1 juli vrij."
In het publiek waren meer borden te zien, met teksten als "Koning Willem-Alexander, waar zijn onze herstelbetalingen?", "Stop met praten, begin met betalen!" en "Geen stilte na excuses".
Keti Koti Festival
In 2023 bood koning Willem-Alexander op 1 juli excuses aan voor de rol van Nederland in de slavernij. Een half jaar eerder had toenmalig premier Mark Rutte dat gedaan. Beiden zeiden bij die excuses dat er geen punt achter wordt gezet, maar een komma. Daarmee bedoelden ze dat er nog veel meer gedaan moet worden dan alleen excuses aanbieden.
Ook burgemeester Femke Halsema sprak dinsdag op de herdenking, net als voormalig minister-president van Sint-Maarten, Silveria Jacobs. Er werden kransen gelegd bij het slavernijmonument en in het park werd een minuut stilte gehouden.
Op het Museumplein, een paar kilometer van het Oosterpark, is het Keti Koti Festival gaande. Er zijn verschillende muzikale optredens, panelgesprekken en debatten te volgen. Het festival duurt nog tot 23.00 uur.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
3 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
4 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
5 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiƫntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
6 uur geleden