
Kinderombudsman: meer oog voor kinderen bij huisvestingsproblemen
DEN HAAG (ANP) - Het belang van kinderen moet een vaste plek krijgen in besluiten die gemeenten nemen over de huisvesting van gezinnen. Waar nodig moeten wet- en regelgeving, beleid en uitvoering hiervoor worden aangepast. Dat zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer na gesprekken met kinderen over de problemen die zij ervaren bij onder andere huisuitzettingen, inschrijving in gemeenten en voorrang bij toewijzing van een nieuwe woning.
Kalverboer noemt huisvesting cruciaal voor een veilige en stabiele omgeving zodat een kind goed kan opgroeien en zich optimaal kan ontwikkelen. Armoede is een belangrijke oorzaak voor problemen rond wonen.
De Kinderombudsman heeft in 2017 onderzoek gedaan naar kinderen in armoede. Eén conclusie was dat armoede gevolgen heeft op veel terreinen die voor kinderen belangrijk zijn, waaronder huisvesting. Gemeenten en rijksoverheid kregen toen de aanbeveling om integraal armoedebeleid te ontwikkelen met oog voor huisvesting. En die aanbeveling geldt nog steeds, stelt de Kinderombudsvrouw.
In de gesprekken die met kinderen zijn gevoerd zegt een 15-jarig meisje dat ze binnen 2,5 jaar al in de zevende gemeente woont: "Ik wil graag aan mijn toekomst denken. Maar ik moet steeds opnieuw beginnen. Nieuw huis, nieuwe mensen, nieuwe school en docenten. En ik moet steeds mijn vrienden achterlaten. Het is stom. Het is heel erg moeilijk."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Femke Halsema bedankt de toerist die donderdag de verdachte van de steekpartij in Amsterdam tegen de grond werkte en vasthield. "Wij danken het aan een gewone burger die een arrest verrichtte dat de dader meteen kon worden aangehouden", schrijft de Amsterdamse burgemeester op Instagram.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie is langer bezig met het vaststellen van de identiteit van de man die wordt verdacht van de steekpartij van donderdag in Amsterdam. Er is een "mogelijke identiteit" bekend, maar de man heeft "een verscheidenheid aan documenten", meldt de politie. Meer informatie over de identiteit van de man volgt pas als die met zekerheid is vastgesteld.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van apotheken gaan flink omhoog. Eind 2026 zullen de lonen 20 procent hoger liggen dan in juli 2024. In 2027 komt daar nog een verhoging bovenop. Dat hebben werkgevers en vakbonden afgesproken in een hoofdlijnenakkoord. Op basis daarvan beginnen binnenkort de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Daarin moeten de stappen worden uitgewerkt waarmee de lonen stijgen om op het uiteindelijke percentage te komen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In het gebied achter de Dam in Amsterdam waar donderdagmiddag een grote steekpartij plaatsvond, lijkt alles teruggekeerd naar normaal. Op de Nieuwezijds Voorburgwal, de Sint Nicolaasstraat, de Nieuwendijk en de Dam zag een ANP-fotograaf vrijdagochtend geen tekenen meer van het incident. Er was ook geen politie meer aanwezig. Wel liepen er cameraploegen rond.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vlak na een maansverduistering is er in Nederland een zonsverduistering te zien. De maan schuift zaterdag aan het einde van de ochtend voor de zon. In de lucht is dan ongeveer een kwart van de schijf van de zon bedekt. Het wordt daardoor niet volledig donker op straat, maar wel iets minder licht. Recht naar de zon kijken is ook dan heel schadelijk voor de ogen, maar de zonsverduistering is wel te zien met een eclipsbril.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tineke Ceelen stopt na ruim 21 jaar als directeur van Stichting Vluchteling. Ze zegt het werk niet meer te kunnen combineren met de chronische ziekte die ze heeft. De 61-jarige Ceelen, die al die jaren hét gezicht was van de hulporganisatie en veel reisde naar oorlogsgebieden, blijft voorlopig aan als adviseur.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De BBB is bereid de staatsschuld te laten oplopen tot 50 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor investering in het 'verdienvermogen' van Nederland. Dat schrijft BBB-Kamerlid Henk Vermeer in een column bij BNR.
7 uur geleden