Kinderen onder 12 vanaf 18 januari uitgenodigd voor coronaprik
BILTHOVEN (ANP) - Niet-kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf eind deze maand worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Ouders krijgen tussen dinsdag 18 en zaterdag 22 januari een brief waarin staat dat ze telefonisch een afspraak kunnen maken. Het is de bedoeling dat de eerste prikken in de week erna worden gezet. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.
In totaal komen bijna 1,3 miljoen kinderen in aanmerking voor de coronaprikken. Zij krijgen een 'kinderdosis' van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Kinderen uit hetzelfde gezin worden samen gevaccineerd, als daar ruimte voor is en als ouders dat willen.
Op de vaccinatielocaties van de GGD'en worden aparte 'kinderstraten' neergezet. "Vaccineerders nemen extra tijd voor de kinderen, bieden extra zorg. Hun ouders zijn er bij, dat moet allemaal op een rustige manier", laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. Het is aan GGD-regio's zelf om te bepalen of de kinderen op elke prikplek terechtkunnen, of dat er aparte locaties voor worden aangewezen.
Medische aandoening
Kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen nu al worden gevaccineerd. Zij hebben een medische aandoening, zoals ernstige astma, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Daardoor lopen zij bij een coronabesmetting mogelijk meer gevaar. Het ministerie van Volksgezondheid schat dat het in totaal om ongeveer 8000 kinderen van die leeftijden gaat, van wie ongeveer duizend tot nu toe zijn gevaccineerd.
Bij kwetsbare kinderen zitten er vier weken tussen de eerste en tweede prik. Bij niet-kwetsbare kinderen wordt de tweede prik na acht weken gegeven.
Kinderen van 0 tot en met 4 jaar kunnen nog niet gevaccineerd worden.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Ongeveer 36.000 mensen hebben vorige week zelf een afspraak gemaakt voor een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus. Een week eerder waren er 32.000 nieuwe afspraken gemaakt en de week daarvoor zo'n 13.000. Volgens GGD GHOR Nederland zijn nu in totaal zo'n 81.000 afspraken gemaakt voor de prikronde, die maandag is begonnen.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het nieuwe kabinet legt met de maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord en de gelekte besluiten niet de bouwstenen die nodig zijn om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Dat zegt ABN AMRO voorafgaand aan de presentatie van de kabinetsplannen op Prinsjesdag. De vergrijzing vormt volgens de bank een "belangrijke uitdaging" voor Nederland op de lange termijn.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het kabinet leunt voor het oplossen van het personeelstekort in de zorg "wel erg sterk" op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze dringt er bij de regering op aan om "steviger stappen" te zetten, waaronder "extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg". Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de ziekenhuisclub.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) noemt de bezuinigingen op onderzoek en onderwijs "onbegrijpelijk", zegt ze in een reactie op het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma. "Investeren in wetenschappelijke kennis en innovatie is namelijk hard nodig om antwoorden te vinden op de meest prangende uitdagingen voor de zorg en gezondheid van burgers en patiënten", aldus het gezelschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de zorg zich voorbereidt op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De technologie kan artsen en verpleegkundigen helpen efficiënter te werken en meer te doen in dezelfde tijd. Zo zou de technologie een oplossing kunnen vormen voor de personeelstekorten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Spoedeisende zorg en acute verloskunde moeten overal in Nederland goed geregeld en beschikbaar zijn, vindt het kabinet. Nieuwe regels moeten tegengaan dat een ziekenhuis op een bepaalde locatie de spoedzorg wil inperken. Omdat nieuwe regelgeving enige tijd kan duren, wil zorgminister Fleur Agema "een handreiking" opstellen om in de tussentijd te voorkomen dat spoedzorg in het gedrang komt in een regio, staat in het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma.
3 dagen geledenLONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk verbiedt vanaf volgend jaar reclame voor junkfood op internet en overdag op televisie. De Labourregering wil op die manier obesitas bij kinderen tegengaan.
3 dagen geleden