Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderen exposeren bij Kunst- en Natuurroute Wemeldinge

Kinderen exposeren bij Kunst- en Natuurroute Wemeldinge

WEMELDINGE – De kinderen van Art4Kids hebben de afgelopen maanden binnen verschillende disciplines tal van kunstwerken gemaakt. Zo'n zeventig daarvan zijn vanaf vrijdag (7 juni) te zien tijdens de Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge.

Het kunstproject Art4Kids is een initiatief van kunstenares Jozien Weststrate uit Wemeldinge. Zij was betrokken bij het opzetten van de Kunst- en Natuurroute door haar dorp en was twintig jaar bestuurslid. Enkele jaren geleden besloot ze een kindergroep op te richten. Art4Kids ontvangt inmiddels al voor het vierde jaar jongens en meiden van zes tot en met twaalf jaar die creatief willen bezig zijn en kunst willen ontdekken.

Penseel

“We proberen ze onder begeleiding van een kunstenaar iets bij te brengen”, vertelt Weststrate. “Welke kleuren gebruik je? Hoe zet je een schilderij op en wat heb je daarbij allemaal nodig? Waarom gebruik je een bepaald penseel? Dit jaar hebben we negen projecten gehad met negen verschillende kunstenaars.”

Boer

Momenteel leren de kinderen over geometrisch tekenen van Marius Weststrate, de echtgenoot van Jozien Weststrate. Zelf is zij eveneens actief in de kunst. “Ik was bloemiste van beroep en heb toen ik ziek werd veel keramiek gemaakt. Nu ben ik aan het kantklossen en help de kinderen om iets te leren. Mijn man en ik kennen veel kunstenaars en zij komen overal vandaan."

Art4kids is volgens Weststrate ook bedoeld om het kunstklimaat in Zeeland te stimuleren. "Elk jaar gaan we bij een boer kunstwerken maken van hooi; een kip, konijn of poes. Ook hebben we een project gehad met schelpen, die we zelf gezocht hebben. Het thema hierbij was 'voeten'.” De groep bestaat nu uit 24 kinderen, die zich per project kunnen inschrijven.

Paaseieren

Sommige kinderen komen al vanaf het eerste jaar naar Art4Kids. Weststrate vindt het mooi om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen. “In het begin zijn sommigen nog wat angstig, maar ze gaan steeds meer vragen. Het is hier allemaal heel ontspannen; niets moet, alles mag. De meesten zijn hier zo ontzettend graag, dat ze elke dag wel zouden willen komen.” Dat geldt ook voor de 10-jarige Lisa, die later de kunstacademie wil gaan doen. “Ik doe dit nu ongeveer een jaar en ik vind het leuk, want ik hou van kunst maken en van tekenen. Je kan hier je vrije gang gaan. Je mag iets natekenen of je eigen fantasie er in stoppen. Dat vind ik heel fijn, want ik heb veel fantasie, maar ik werk ook graag precies. Het leukst vond ik het vlinder-schilderen en de paaseieren. Nu ben ik bezig met het schetsen van figuren die ik later ga overtekenen met fineliner. Ik wil zeker verder in de kunst. Ik hou van kunst en werken met mijn handen.”

Meer informatie

De Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge, waarbij ook Art4Kids exposeert, is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag (7, 8 en 9 juni). Kijk voor meer informatie op www.kunstroute.net.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Gevarieerde open dag zaterdag in Groene Kamers van Rilland

BATH - De gemeente Reimerswaal organiseert zaterdag, samen met verschillende partners, een open dag in het gebied van de Groene Kamers van Rilland. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen verschillende interessante projecten worden bezocht. Neem bijvoorbeeld een kijkje in een zonnepark, ga mee met de rondleidingen over historisch Bath en de gebiedsontwikkeling in het oostelijk deelgebied of breng een bezoekje aan een notenboomgaard. 

2 dagen geleden
Kapelle neemt afscheid van gemeentesecretaris Arnold van den Berge

KAPELLE - Op vrijdag 28 juni neemt de gemeente Kapelle afscheid van gemeentesecretaris en directeur Arnold van den Berge. 'Arnold heeft 42 jaar gewerkt bij de gemeente Kapelle en gaat genieten van zijn welverdiende pensioen', laat de gemeente Kapelle weten. Frank Leijnse wordt zijn opvolger.

3 dagen geleden
Miljoeneninvestering voor vernieuwing in Wemeldinge

WEMELDINGE - Maandag vond de derde informatieavond plaats over de bouw van een nieuwe gymzaal en Integraal Kind Centrum (IKC) in Wemeldinge. De avond werd bezocht door allerlei betrokkenen uit het dorp, van ouders van leerlingen tot directe omwonenden van de huidige school. Met een prijskaartje van ruim tien miljoen euro is dit volgens wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle het meest omvangrijke project ooit voor Wemeldinge. Hij noemt het een investering die het dorp toekomstbestendiger maakt. 

3 dagen geleden
Freek de Jonge zaterdag te gast in Kapelle: 'In Zeeland groeide het diepe verlangen om op het toneel te staan'

KAPELLE - Halsoverkop - het gezin had nog niet eens een woning gevonden - moest Freek de Jonge in 1962 naar Vrouwenpolder verhuizen. Zijn vader had een nieuwe baan. "Ik was achttien en begon in Zaandam, waar we woonden, net een beetje het gevoel te krijgen hoe ik kon komen waar ik wilde zijn. In Zeeland kende ik niemand. Ik moest helemaal opnieuw beginnen", vertelt de gevierd cabaretier. Toch schreef De Jonge een boek over deze tijd. En het is nog mooi ook, belooft hij. Zaterdag bezoekt De Jonge Kapelle en Goes voor de presentatie van 'De Zeeuwse Jaren'.

4 dagen geleden
Leefbaarheidsonderzoek toont aan: Goed wonen in Kapelle

KAPELLE - De leefbaarheid in grotere woonplaatsen in Zeeland is iets minder gunstig dan in kleinere woonplaatsen, stelt Regiobank na een leefbaarheidsonderzoek dat zij liet uitvoeren. Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat Kapelle, Zierikzee en Hulst de leefbaarste kleinere woonplaatsen in Zeeland zijn, laat de bank weten.

4 dagen geleden
Lezersfoto van de week: Donkere wolken boven de moer

YERSEKE - De rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode toont deze keer een foto van Marian Willeboer-Goeree. 'Donkere wolken boven de Yerseke Moer', schrijft ze erbij.

6 dagen geleden
Skeelerronde door Krabbendijke

KRABBENDIJKE - IJs- en skeelervereniging Krabbendijke houdt op woensdag 19 juni de 27e skeelerronde door Krabbendijke.

1 week geleden