Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Kinderburgemeester moet niet bang zijn voor aandacht’

‘Kinderburgemeester moet niet bang zijn voor aandacht’

WAARDE - Deze week wordt bekend welke zeven kinderen kans maken om de eerste kinderburgemeester van de gemeente Reimerswaal te worden. Maria Twigt (11) is als assistente van burgemeester José van Egmond een van de juryleden bij de verkiezing. “Ik vind het belangrijk dat de kinderburgemeester zich het hele jaar goed inzet en het niet laat versloffen”, zegt Maria.

22 leerlingen uit groep zeven van Reimerswaalse scholen meldden zich aan voor de verkiezing. Burgemeester Van Egmond is blij verrast over dit mooie aantal. Als haar assistente heeft Maria alle filmpjes van de kandidaten beoordeeld. “Ik heb gelet op originaliteit en of iemand goede ideeën heeft”, vertelt Maria. “En er moet een beetje flair in zitten. Iemand moet niet alleen maar zitten en praten.” Maria heeft een vier en een negen uitgedeeld en de andere cijfers zitten daartussenin. Meer mag ze er natuurlijk niet over zeggen.

Sollicitatie

De zeven finalisten gaan vrijdag 11 december op sollicitatiegesprek in het gemeentehuis in Kruiningen. De sollicitatiecommissie bestaat naast Maria onder andere uit de burgemeester, wethouder Kees Verburg, gemeenteraadslid Hans van Stel en een jongerenwerker van de gemeente. “Je moet niet bang zijn voor aandacht”, geeft Maria als tip mee. Zij wilde graag kinderburgemeester worden en schreef de burgemeester daarom een brief. Zo’n procedure was er in Reimerswaal nog niet, maar Van Egmond was zo onder de indruk van Maria’s enthousiasme dat ze vorig jaar november is benoemd tot haar assistente. 

Pesten

Door het coronavirus kon Maria niet alles doen wat ze wilde, maar ze heeft een leuke en leerzame tijd gehad, vertelt ze. “Ik heb bedacht om taartjes te brengen bij eenzame mensen, op scholen verteld over de kinderburgemeestersverkiezing en nu ben ik jurylid. Ook had ik pas werkoverleg met de burgemeester van Kapelle en kinderburgemeester Steyn. We gaan samen een poster maken tegen pesten. Die is voor alle scholen in Reimerswaal.”

Ambtsketen

Bij Atelier Zeeklei in Krabbendijke hielp Maria met het maken en ontwerpen van de ambtsketen voor de kinderburgemeester. “Het is gemaakt van zilverklei en er zitten Zeeuwse knopjes op en Reimerswaalse dingen, zoals een oesterschelp. En op de achterkant heb ik stiekem ‘MT’ gezet, hihi.”

Die ambtsketen mag ze straks omhangen bij de kinderburgemeester. Ook krijgt Maria een rol bij de nieuwjaarsspeech van Van Egmond. Dan zitten haar taken erop. “Ik heb er veel van geleerd, zoals omgaan met volwassenen en afspraken maken. Ik weet nu ook dat een kinderburgemeester geen dingen, zoals een nieuwe speeltuin, kan beloven. De kinderburgemeester kan het in de raad brengen en die beslist.”

Lol

Of ze ooit zelf burgemeester wil worden, weet Maria nog niet, maar ze gaat het wel missen om de rechterhand van Van Egmond te zijn. “Het was heel leuk om samen te werken met de burgemeester. Ik dacht in het begin dat ik alleen soms mocht meepraten, maar het was af en toe druk met allerlei verschillende dingen. Ik heb ook veel lol gehad in het gemeentehuis. Ik was wel eens bij de balie geweest voor mijn identiteitsbewijs, maar nu kreeg ik een rondleiding en mocht overal kijken.”

Meer uit Reimerswaal

Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

3 uur geleden
Reimerswaal werkt aan toekomstvisie tot 2040

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal gaat een plan voor de toekomst maken voor de periode tot 2040. Hoe deze strategische visie tot stand komt, is vastgelegd in een projectplan dat de gemeenteraad dinsdag 19 december bespreekt.

5 uur geleden
Reimerswaal geeft 200 inwoners een regenton

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal geeft 200 gratis regentonnen weg aan inwoners met een eigen tuin.

1 dag geleden
Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

4 dagen geleden
Auto in de sloot bij ongeval Postweg (N670) bij Yerseke

YERSEKE - Op de Postweg (N670) bij Yerseke is donderdagavond een auto in de sloot beland. Het voertuig en de bestuurder zijn door brandweerlieden uit de benarde situatie bevrijd.

4 dagen geleden
Vissen is Matthias' grootste passie

KRABBENDIJKE - Matthias Baas (20) uit Krabbendijke wist vorige maand de wereldtitel voor kustvissen te behalen. In de leeftijdsklasse onder de eenentwintig jaar wist hij individueel de meeste vissen en daarmee de eerste plek binnen te hengelen. Al sinds zijn twaalfde doet Matthias mee aan viswedstrijden door heel Nederland en daarbuiten, want vissen is zijn grootste passie.

5 dagen geleden
Ravage na botsing tussen vrachtwagens op A58 bij Kapelle

KAPELLE - Op de snelweg A58 nabij Kapelle heeft donderdag rond 9.50 uur in de mist een ongeval tussen twee vrachtwagens plaatsgevonden. Daardoor is er grote ravage ontstaan op de A58. De snelweg is vanwege het ongeval afgesloten tussen Kruiningen en 's-Gravenpolder in de richting van Vlissingen. Of er iemand gewond is geraakt is nog niet bekend. 

5 dagen geleden