Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiesraad vraagt enkele gemeenten om Europese stemmen te hertellen

Kiesraad vraagt enkele gemeenten om Europese stemmen te hertellen

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad heeft enkele gemeenten gevraagd om stemmen die vorige week zijn uitgebracht bij de Europese verkiezingen opnieuw te tellen. Bij een paar stembureaus zijn verschillen gevonden die uitgezocht moeten worden.

Den Haag laat weten dat de uitslagen van een aantal stembureaus moeten worden onderzocht. Dat gebeurt maandag op een evenementenlocatie in de stad.

West Maas en Waal meldt dat de stemmen van drie stembureaus in Beneden-Leeuwen zijn herteld. Volgens de Gelderse gemeente waren er "minimale verschillen die in het proces-verbaal niet verklaard kunnen worden". De hertelling leverde de VVD, Forum voor Democratie, D66, Volt en Nieuw Sociaal Contract allemaal een extra stem op.

Strenger

De Kiesraad meldt niet welke gemeenten allemaal een verzoek voor een hertelling hebben gekregen. Bezwaren tegen de uitslag kunnen nog tot komende maandag worden ingediend. Op woensdag maakt de Kiesraad de officiële uitslag bekend.

Ook na de Tweede Kamerverkiezingen in november zijn stemmen herteld. Vaak gaat het om minimale verschillen. Zo kan het zijn dat een kiezer een voorkeurstem heeft uitgebracht op een bepaalde kandidaat, en daarna in de uitslag ziet dat die kandidaat bij dat stembureau geen enkele stem heeft gekregen. Ook kan het zijn dat het aantal ingeleverde stembiljetten niet overeenkomt met het aantal ingeleverde kiezerspassen. De Kiesraad let daar tijdens het tellen strenger op dan vroeger, om te voorkomen dat achteraf twijfels ontstaan.

Meer uit Politiek

Brekelmans verwacht geen vrede in Oekraïne door initiatief Orbán

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans verwacht niet dat de omstreden bezoeken die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen dagen bracht aan de leiders van Rusland, Oekraïne, China en als laatste aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zullen leiden tot vrede in Oekraïne. De acties van Orbán leiden tot felle reacties omdat Hongarije sinds kort de roulerende EU-voorzitter is. Hoewel de Hongaar zegt dat hij zijn bezoeken op persoonlijke titel aflegt, hekelen de EU-leiders zijn initiatief dat hij niet vooraf heeft besproken.

1 uur geleden
Keijzer: alert op gevolgen huurwet, nu te vroeg voor conclusies

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) vindt het te vroeg om al conclusies te trekken over de effecten van een nieuwe wet die de huren in het middensegment aan banden legt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen neemt nu al af, waarschuwen mensen uit de vastgoedbranche in De Telegraaf. Maar Keijzer wil eerst goed kijken of dit een tijdelijke of een structurele reactie is.

1 uur geleden
Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.

2 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

14 uur geleden
Staatssecretaris: dubbele petten onderwijsbestuurders 'stuitend'

DEN HAAG (ANP) - Belangenverstrengeling in het onderwijs is "ontoelaatbaar", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs). Dat sommige schoolbestuurders bijklussen bij adviesbureaus en daarbij in voorkomende gevallen zichzelf inhuren, noemt zij "stuitend".

20 uur geleden
Schoof brengt kennismakingsbezoek aan zuiderburen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof reist maandag af naar België en Luxemburg om met zijn collega-premiers aldaar kennis te maken. Eerst ontmoet hij de Belgische Eerste Minister Alexander De Croo, waarna hij doorreist naar Luxemburg. Daar schudt hij de hand van premier Luxemburgse premier Luc Frieden.

20 uur geleden
Groningers in oktober bijeen om einde gaswinning te markeren

GRONINGEN (ANP) - Groningers kunnen op zaterdag 5 oktober vieren of gedenken dat de gaswinning die zoveel ellende heeft aangericht is gestopt. Dat markeringsmoment krijgt als motto 'Vanuit hier', maakte gedeputeerde Susan Top (Mijnbouw) bekend in een vergadering van Provinciale Staten.

1 dag geleden