Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KHN: overbelaste corona-app vuistslag in gezicht horecaondernemer

KHN: overbelaste corona-app vuistslag in gezicht horecaondernemer

UTRECHT (ANP) - De problemen met de coronacheck-app zaterdag zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een "vuistslag in het gezicht van de horecaondernemers". Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts staan in sommige steden lange rijen voor horecazaken met mensen die niet naar binnen kunnen omdat de server overbelast is. "Dit is heel wrang voor de horecaondernemers die ongevraagd met deze maatregelen moeten werken, dat dan op deze dag de techniek hen in de steek laat."

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkent dat grote drukte zorgt voor een overbelaste server. De vertraging wordt volgens het ministerie mede veroorzaakt door Ddos-aanvallen op de server van de app. Het treft vooral mensen die hun QR-code nog moeten aanmaken of een tijdje geen gebruik hebben gemaakt van de app. Wie al een QR-code heeft, ondervindt volgens een woordvoerder geen problemen.

Sinds zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling. De coronacheck-app kan hiervoor worden gebruikt.

Testcapaciteit

Volgens Beljaarts is er ook onvoldoende testcapaciteit voor mensen die met een negatieve coronatest op stap willen. "In wat minder dichtbevolkte gebieden, zoals Zeeland, moeten mensen te lang reizen." In andere plaatsen is het volgens hem lastig om een afspraak te maken.

"Hoe moeten horecaondernemers in godsnaam nog omzet maken als ze op alle manieren worden tegengewerkt", vraagt de KHN-directeur zich af. Volgens hem ziet het er naar uit dat de problemen met de coronacheck-app nog wel een tijd duren. "En voor je het weet is het twaalf uur en moet de horeca weer dicht."

Groen vinkje

"De chaos is compleet", aldus horecabaas Laurens Meyer zaterdagavond. "Nu staan overal honderden mensen pal op elkaar in de rij voor de controle bij de ingang. Dan kan het virus zich pas echt goed verspreiden. De overheid en het kabinet moeten direct stoppen met deze onzin. Horeca-ondernemers en hun gasten kunnen nu echt geen kant meer op. Wij kunnen niet veel meer doen dan kijken of er een groen vinkje staat op de corona-app en de mensen dan gewoon maar snel doorlaten."

Meyer is eigenaar van circa vijftig horecazaken verspreid over het land. "Vooral veel grand café's, van Venlo tot Groningen en van Scheveningen tot Enschede. Iedereen is deze hele dag en vooral vanavond behoorlijk over de zeik."

Meer uit Binnenland

Waarschuwingen voor mist en gladheid in het hele land

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt in de nacht van donderdag op vrijdag voor dichte mist. Voor alle provincies geldt code geel. Ook kan het plaatselijk glad zijn op de weg omdat het op sommige plekken is gaan vriezen. Vooral in het noorden en midden van het land waarschuwt het KNMI voor gladde wegen.

15 minuten geleden
Kort geding over inreisverbod van complotdenker David Icke

HAARLEM (ANP) - Bij de rechtbank in Haarlem dient vrijdag een kort geding over het inreisverbod dat de IND heeft opgelegd aan David Icke. De Britse antisemitische complotdenker wil dat het inreisverbod van tafel gaat.

1 uur geleden
Kamer botst met minister over fonds klokkenluiders en sancties

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) is stevig in aanvaring gekomen met de Tweede Kamer over een fonds voor klokkenluiders en sancties voor bedrijven die klokkenluiders het leven zuur maken. Een Kamermeerderheid wil beide nu in de wet regelen, maar de minister vindt het daarvoor te vroeg. Ze wil beide voorstellen wel onderzoeken en wellicht later opnemen in een nieuw wetsvoorstel, zei ze tijdens de behandeling van het wetsvoorstel dat klokkenluiders beter moet beschermen.

4 uur geleden
Surinaamse stichtingen naar rechter om excuses slavernijverleden

HAARLEM (ANP) - Vijf Surinaamse stichtingen in Nederland spannen een kort geding aan over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. De stichtingen eisen dat op 19 december nog geen excuses worden gemaakt, bevestigt advocate Joancy Breeveld na berichtgeving door Trouw.

4 uur geleden
CBS: afgelopen maand 10 procent meer sterfgevallen dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - In de afgelopen maand zijn 10 procent meer mensen overleden dan op basis van cijfers uit eerdere jaren te verwachten zou zijn. Dat zijn in totaal 1400 sterfgevallen meer dan verwacht, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze zogeheten oversterfte lag in november wel weer lager dan in oktober. Toen lag het aantal sterfgevallen 16 procent hoger dan wanneer de werkelijkheid zich naar de statistische modellen had gedragen.

5 uur geleden
Grote brand in loods in Zuid-Hollandse Ter Aar geblust

TER AAR (ANP) - In het Zuid-Hollandse Ter Aar heeft donderdagavond een brand gewoed in een grote loods aan de Geerweg. De veiligheidsregio meldde rond 22.45 dat het vuur onder controle is. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

5 uur geleden
Halsema: lessen van de Decembermoorden nog steeds belangrijk

AMSTERDAM (ANP) - De lessen van de Decembermoorden zijn na veertig jaar nog steeds belangrijk. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking in de hoofdstad. Het is donderdag precies vier decennia geleden dat in Suriname vijftien politieke tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse werden gedood.

9 uur geleden