Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Keuze voor NIPT mogelijk achtelozer nu deze gratis wordt

Keuze voor NIPT mogelijk achtelozer nu deze gratis wordt

DEN HAAG (ANP) - Nu de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor iedereen gratis wordt, zullen zwangeren de keuze voor het doen van dat onderzoek mogelijk achtelozer maken. Dat denken de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en Stichting Downsyndroom. De organisaties willen dat zwangeren goed geïnformeerd blijven worden over de NIPT.

De NIPT stelt via een bloedonderzoek bij de zwangere vast of er aanwijzingen zijn voor het edwards-, patau- of downsyndroom bij de ongeboren baby. De test is betrouwbaar en vormt geen risico voor de zwangere of het kind. Onderzoek laat zien dat ongeveer de helft van de zwangeren voor de niet-invasieve test kiest. Van degenen die afzien van de test, doet bijna 17 procent dit om financiële redenen.

Tot zaterdag zit de NIPT in de onderzoeksfase en kost deze 175 euro, daarna kan iedereen de test gratis laten uitvoeren. "Door dat geldbedrag moesten mensen sowieso nadenken over het wel of niet doen van een NIPT en hopelijk wordt de denkstap niet overgeslagen nu de test gratis wordt", zegt Regina Lamberts, directeur van Stichting Downsyndroom. "Daarom vragen wij aandacht voor het goed informeren over de keuze voor het wel of niet doen van een NIPT en de mogelijke gevolgen van de testresultaten."

Twee keuzes

De organisaties benadrukken geen enkel bezwaar tegen de NIPT te hebben, maar ze willen wel duidelijk maken dat de test lastige morele dilemma’s met zich mee kan brengen. Als er aanwijzingen voor afwijkingen bij de baby worden gevonden, zijn er namelijk twee keuzes: de zwangerschap volbrengen of afbreken. "Bovendien moet het recht van het niet weten ook beschermd worden", laat Nalonya van der Laan, beleidsadviseur van de KNOV weten. "Hoewel geen enkele test in Nederland verplicht is, kan iets wel zo gebruikelijk worden dat bijna iedereen het doet, zoals bij de 20 wekenecho. We verwachten dat de NIPT routine kan worden en willen er daarom op toezien dat het een bewuste keuze blijft."

Mireille Bekker, gynaecoloog en hoogleraar Foetale Geneeskunde in het UMC Utrecht aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, vindt het "een goed idee" dat iedereen in Nederland nu gelijke toegang heeft tot de NIPT. "Ook verwacht ik niet ineens een enorme stijging in de aantallen die voor de test kiezen. In Nederland is sinds de komst van de prenatale screenings in 2007 een gestage stijging te zien. We zien in Nederland dat vrouwen heel weloverwogen kiezen voor of afzien van prenatale screening en ik denk dat die trend doorzet."

Meer uit Gezond

Nu al meer kinkhoest in Europa dan heel vorig jaar

SOLNA (ANP) - In de eerste drie maanden van dit jaar zijn meer kinkhoestbesmettingen vastgesteld in Europese landen dan in heel 2023. De teller stond eind maart op 32.037 gevallen. Vorig jaar hadden in twaalf maanden tijd 25.130 mensen de ziekte opgelopen.

2 dagen geleden
Voedingscentrum ziet keuze voor alleen borstvoeding dalen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan de helft van de moeders, 53 procent, geeft direct na de geboorte alleen maar borstvoeding, constateert het Voedingscentrum op basis van cijfers over 2023. Dat percentage is volgens de organisatie het laagste sinds het begin van de peilingen in 1997.

3 dagen geleden
Nivel: meer mensen zien om kosten af van zorg

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen gaan niet naar de huisarts, de tandarts of het ziekenhuis, of halen een recept niet op, omdat ze de kosten te hoog vinden. Dat concludeert onderzoeksbureau Nivel.

4 dagen geleden
WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

RAFAH (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israël de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden. Maar als het tot een invasie komt, zal het plan "slechts een pleister" zijn.

1 week geleden
Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

1 week geleden
Tienduizenden zorgmedewerkers leggen werk straks neer, zegt NU'91

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Tienduizenden zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. Dat verwachtte NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken en initiatiefneemster van de actie, aan het einde van de ochtend. De deelnemers zijn straks stil en herdenken een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

1 week geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

1 week geleden