
Keuze voor NIPT mogelijk achtelozer nu deze gratis wordt
DEN HAAG (ANP) - Nu de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor iedereen gratis wordt, zullen zwangeren de keuze voor het doen van dat onderzoek mogelijk achtelozer maken. Dat denken de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en Stichting Downsyndroom. De organisaties willen dat zwangeren goed geïnformeerd blijven worden over de NIPT.
De NIPT stelt via een bloedonderzoek bij de zwangere vast of er aanwijzingen zijn voor het edwards-, patau- of downsyndroom bij de ongeboren baby. De test is betrouwbaar en vormt geen risico voor de zwangere of het kind. Onderzoek laat zien dat ongeveer de helft van de zwangeren voor de niet-invasieve test kiest. Van degenen die afzien van de test, doet bijna 17 procent dit om financiële redenen.
Tot zaterdag zit de NIPT in de onderzoeksfase en kost deze 175 euro, daarna kan iedereen de test gratis laten uitvoeren. "Door dat geldbedrag moesten mensen sowieso nadenken over het wel of niet doen van een NIPT en hopelijk wordt de denkstap niet overgeslagen nu de test gratis wordt", zegt Regina Lamberts, directeur van Stichting Downsyndroom. "Daarom vragen wij aandacht voor het goed informeren over de keuze voor het wel of niet doen van een NIPT en de mogelijke gevolgen van de testresultaten."
Twee keuzes
De organisaties benadrukken geen enkel bezwaar tegen de NIPT te hebben, maar ze willen wel duidelijk maken dat de test lastige morele dilemma’s met zich mee kan brengen. Als er aanwijzingen voor afwijkingen bij de baby worden gevonden, zijn er namelijk twee keuzes: de zwangerschap volbrengen of afbreken. "Bovendien moet het recht van het niet weten ook beschermd worden", laat Nalonya van der Laan, beleidsadviseur van de KNOV weten. "Hoewel geen enkele test in Nederland verplicht is, kan iets wel zo gebruikelijk worden dat bijna iedereen het doet, zoals bij de 20 wekenecho. We verwachten dat de NIPT routine kan worden en willen er daarom op toezien dat het een bewuste keuze blijft."
Mireille Bekker, gynaecoloog en hoogleraar Foetale Geneeskunde in het UMC Utrecht aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, vindt het "een goed idee" dat iedereen in Nederland nu gelijke toegang heeft tot de NIPT. "Ook verwacht ik niet ineens een enorme stijging in de aantallen die voor de test kiezen. In Nederland is sinds de komst van de prenatale screenings in 2007 een gestage stijging te zien. We zien in Nederland dat vrouwen heel weloverwogen kiezen voor of afzien van prenatale screening en ik denk dat die trend doorzet."
Meer uit Gezond
DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
6 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
5 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
1 week geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
1 week geleden