Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerkrestauratie in roerige tijden

Kerkrestauratie in roerige tijden

KWADENDAMME - De vernieuwde glas-in-loodramen in de Bonifaciuskerk in Kwadendamme gaan zo’n veertig jaar mee, vertelt voorzitter Sjaak Uitterhoeve van de parochiekerncommissie van de Pater Damiaanparochie. Deze restauratie - à 175.000 euro, waarvan de helft met rijkssubsidie is gefinancierd - is bijzonder, omdat de kerk sluiting boven het hoofd hangt.

Door terugloop in het aantal bezoekers wil Bisdom Breda vijf van haar katholieke kerken in Zuid-Beveland sluiten. Die in Lewedorp, ‘s-Heerenhoek en Hansweert kregen al het nieuws dat ze dichtgaan. Van de kerken in Kwadendamme, Heinkenszand en Ovezande moeten er wellicht over enkele jaren ook twee dicht, maar het bisdom heeft nog niet besloten welke. De restauratie in Kwadendamme betekent volgens Uitterhoeve niet dat ze in Ovezande en Heinkenszand moeten vrezen voor hun kerk. “Dat heeft er niets mee te maken.” 

Consequenties

Uitterhoeve vertelt dat het bestuur van de Pater Damiaanparochie serieus nadenkt of er alternatieven zijn om kerksluiting te voorkomen. Al erkent hij dat de onderhoudskosten van de gebouwen de pan uit rijzen. “En het pastoraat veroudert, waardoor het moeilijker wordt om aan pastoors te komen. Als de kerken openblijven, krijgt dat andere consequenties.” 

Het pastoraat redeneert volgens Uitterhoeve dat het niet uitmaakt waar leden kerken. “Maar wij lieten een werkgroep onderzoek doen naar de bereidheid van leden om in een ander dorp naar de kerk te gaan en daarvoor vrijwilligerswerk te doen en we koesteren niet de illusie dat velen dat willen.”

Meer uit Beveland

COV Goes is in beweging en geeft zaterdag 9 december concert

WOLPHAARTSDIJK - Op zaterdag 9 december wordt door het COV Goes een adventsconcert gegeven in Wolphaartsdijk. Het concert bestrijkt drie verschillende muziekstijlperiodes, de klassieke, romantische en barokperiode met werken van drie componisten.

12 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Wie was Mattheus Smalleganges eigenlijk?

In een Goessche Courant uit 1921 kwam ik toevallig tegen dat het raadslid Constandse in een gemeenteraadsvergadering vroeg om 'meer toezicht op de spelling der naambordjes'. Helaas ontbreken deze straatnamen in het artikel. Maar welke nieuwe straten aanvankelijk dubieus gespeld waren, doet er nu niet toe. Want de kwestie is uiteindelijk goed gekomen; straks leest u hoe dat ging. 

16 uur geleden
Op de werkvloer bij plantmanager Pieter van Rijs: 'Er moet steeds meer geïsoleerd worden, dus er zit groei in'

VLISSINGEN-OOST - Pieter van Rijs (56) geeft sinds drie maanden leiding aan de fabriek van Stepan Netherlands B.V. in Vlissingen-Oost. Daarvoor werkte hij negen jaar in Rotterdam en hij is blij dat hij nu dichter bij zijn woonplaats Middelburg aan de slag kan. “We maken hier hard isolatieschuim, een grondstof voor brandvertragend en brandwerend isolatiemateriaal. Het verlaat de fabriek als een soort stroopachtige substantie," vertelt Van Rijs. “En in deze tijd van verduurzaming en energiebesparingen is daar veel vraag naar. We verwachten dan ook de komende jaren verder te groeien."

18 uur geleden
Cees van den Bos voorgedragen als burgemeester van Goes

GOES - De gemeenteraad van Goes heeft donderdagavond Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Naar verwachting wordt hij per 1 februari 2024 benoemd. 

2 dagen geleden
Maartenskerk 's-Gravenpolder heeft eindelijk weer een torenspits

's-GRAVENPOLDER - Het heeft langer geduurd dan verwacht - bijna anderhalf jaar - maar sinds donderdag prijkt er weer een torenspits op de Maartenskerk in 's-Gravenpolder.

2 dagen geleden
In tweede kwartaal meer duidelijkheid over herstel Westerscheldetunnel

ELLEWOUTSDIJK - De N.V. Westerscheldetunnel heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de eerder dit jaar ontdekte betonschade in de oostbuis van de tunnel. 'Het meest waarschijnlijk is dat een aantal omstandigheden gezamenlijk heeft geleid tot de betonschade', laat de organisatie donderdag weten. Ze verwacht pas in het tweede kwartaal van volgend jaar uitsluitsel over de oorzaak en het herstelplan.

2 dagen geleden
Rotary viert 100 jaar in Nederland zaterdag in Goes

GOES - Rotary Nederland markeert in 2023 haar eeuwfeest met een grootschalige estafette, waarbij een symbolische bakfiets het hele land doorkruist en elke Rotary Club aandoet. Deze viering bereikt zaterdag 2 december de Grote Markt in Goes, waar de drie Bevelandse Rotary clubs zich presenteren en geld inzamelen voor Shelter Box.

2 dagen geleden