Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerkenpad Rilland trekt veel bezoekers

Kerkenpad Rilland trekt veel bezoekers

RILLAND – Na het succes van de lichtjestocht in de oude Hervormde kerk in december vorig jaar wilde Sociaal Team Rilland opnieuw een evenement organiseren om het saamhorigheidsgevoel tussen de inwoners te vergroten. Belangstellenden konden daarom zaterdag een kerkenpadroute, die in samenwerking met de kerken in Rilland en Bath was uitgezet, lopen, fietsen en rijden.

De deelnemers aan het kerkenpad werden aan de hand van een plattegrond meegenomen langs de geschiedenis van de kerken in de dorpen. Alles van het oude klooster tot aan de evangelische kerk in Bath was te bekijken. Op plaatsen waar vroeger kerken stonden in Rilland waren bordjes geplaatst met foto’s en informatie. Bij de nieuwe Vliedberg konden deelnemers met een busje van en naar Bath vervoerd worden om ook daar een kijkje te nemen.

Tweehonderd

Ondanks het slechte weer werd de route door ruim tweehonderd mensen afgelegd. Volgens Jessica Stols van de organisatie een mooie opkomst. “In 2015 hebben we op de Rillandse dag ook veel van het dorp laten zien en we wilden nog eens zoiets opzetten. Net als toen konden deelnemers op verschillende locaties letters verzamelen, zodat het evenement leuk was voor jong en oud. We hebben echt gekeken naar wat verbindt en verschilt in Rilland. Voor zo'n klein dorp hebben we best een rijke geschiedenis en een klooster met kapucijnen had je ook niet overal. Er wonen in Rilland relatief veel moslims, dus vonden we het leuk om daar ook iets mee te doen. We hebben geen moskee, maar de Turkse vereniging wilde graag meewerken.” Het evenement was bedoeld om drempels weg te nemen. “Mensen die hier hun hele leven al wonen zijn toch op nieuwe plaatsen geweest. Je hoeft niet gelovig te zijn om in een kerk te gaan kijken.”

Verbinding

Het mooiste aan het evenement vond Stols dat ze veel mensen samen zag optrekken. “Er zijn toch best wat vooroordelen, bijvoorbeeld over de geslotenheid van de gereformeerde gemeente, terwijl deze juist graag laat zien hoe zij hun geloof ervaren. Het ging er zaterdag om wat respect en begrip naar elkaar toe te kweken en dat is denk ik goed gelukt. Jong, oud, niet-gelovig en gelovig liepen allemaal dezelfde route en je zag opa's en oma's dingen uitleggen. Verhalen over vroeger zijn zo natuurlijk veel leuker dan uit een boekje.”
Als het aan Stols ligt krijgt het evenement, in een andere vorm, een vervolg. “Het lijkt ons leuk om die verbinding weer te zoeken maar dan door een ander segment van Rilland te belichten, zoals bijvoorbeeld 'onderwijs' of 'ambachten'. We zien dat zulke evenementen werken; mensen kunnen van elkaar leren en het verbindt jong en oud met elkaar.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Subsidie voor cultuurprojecten Zeeuwse jongeren

KAPELLE/KRUININGEN - De provincie Zeeland kent zes projecten uit de Impuls Jongerencultuur subsidie toe. Projecten van Cine Zee, Nacht van de Nacht Middelburg, Royal Flush Vlissingen en Stringtogether krijgen samen in totaal 114.720 euro. 

2 uur geleden
Dijkversterking Hansweert levert nieuwe rotonde op

HANSWEERT - Het zat al langer in de planning, nu is het zover: een nieuwe rotonde in Hansweert aan de Boomdijk. 'Vanwege de dijkversterking is het noodzakelijk om een veilige rotonde te maken voor al het verkeer', laat het waterschap weten. In de week van 3 juni start de aanleg en die duurt naar verwachting zo'n twee maanden. De nieuwe rotonde komt te liggen op de huidige kruising van de Boomdijk met de Eendracht en de Kanaalstraat.

1 dag geleden
Tiende editie Toujours Kapelle geslaagd, expo 'WO2 in Kleur' nog te zien in dorpshuis

KAPELLE - Vorige week stond in het teken van de tiende Toujours Kapelle. De in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Franse soldaten werden op donderdag herdacht op de Franse begraafplaats; er waren de hele week activiteiten in en om oorlogsmuseum Memorial 40-45 Kapelle en op zaterdag werd door bijna vijfhonderd mensen de Franse Slag Mars gelopen. In dorpshuis De Vroone is de komende week nog de fototentoonstelling 'WO2 in Kleur' te zien.

1 dag geleden
Doortrapdag Wemeldinge: lang en veilig blijven fietsen

WEMELDINGE - Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente Kapelle een doortrapdag in Wemeldinge. 'Deze dag organiseren we voor ouderen om zo lang en veilig mogelijk te kunnen blijven fietsen', laat de gemeente weten. 'De Doortrapdag vindt plaats in Gasterij Schoudee in Wemeldinge van 9.45 tot 15.00 uur. U kunt gratis meedoen. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meeneemt.'

2 dagen geleden
Groot herbestratingsproject in Wemeldinge Noord

WEMELDINGE - Dinsdag begint de herbestrating in het noordelijk deel van Wemeldinge. De komende maanden gaan in fases verschillende straten op de schop.

3 dagen geleden
Molentocht op Eerste Pinksterdag: 'Passie voor rijdend erfgoed leeft in Zeeland'

GOES - Al meer dan 34 jaar wordt op de derde zondag van mei de Molentocht gereden waarbij 300 oldtimers de mooiste routes van Zeeland verkennen. Dit jaar vindt het evenement plaats op eerste Pinksterdag. Gestart wordt vanaf Vliegveld Midden Zeeland en de finish is op de Grote Markt in Goes. Onderweg is er altijd een aantal tussenstops, dit jaar bij Rijtuig- en Meubelstoffeerderij C.J. Brouwer in 's-Heer Hendrikskinderen.

4 dagen geleden
Kunstmarkt en Schildersdag in kerktuin Kapelle

KAPELLE - Kapelle Cultureel sluit vandaag traditiegetrouw het evenementenseizoen af met de jaarlijkse Kunstmarkt & Schildersdag.

4 dagen geleden