Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerkenpad Rilland trekt veel bezoekers

Kerkenpad Rilland trekt veel bezoekers

RILLAND – Na het succes van de lichtjestocht in de oude Hervormde kerk in december vorig jaar wilde Sociaal Team Rilland opnieuw een evenement organiseren om het saamhorigheidsgevoel tussen de inwoners te vergroten. Belangstellenden konden daarom zaterdag een kerkenpadroute, die in samenwerking met de kerken in Rilland en Bath was uitgezet, lopen, fietsen en rijden.

De deelnemers aan het kerkenpad werden aan de hand van een plattegrond meegenomen langs de geschiedenis van de kerken in de dorpen. Alles van het oude klooster tot aan de evangelische kerk in Bath was te bekijken. Op plaatsen waar vroeger kerken stonden in Rilland waren bordjes geplaatst met foto’s en informatie. Bij de nieuwe Vliedberg konden deelnemers met een busje van en naar Bath vervoerd worden om ook daar een kijkje te nemen.

Tweehonderd

Ondanks het slechte weer werd de route door ruim tweehonderd mensen afgelegd. Volgens Jessica Stols van de organisatie een mooie opkomst. “In 2015 hebben we op de Rillandse dag ook veel van het dorp laten zien en we wilden nog eens zoiets opzetten. Net als toen konden deelnemers op verschillende locaties letters verzamelen, zodat het evenement leuk was voor jong en oud. We hebben echt gekeken naar wat verbindt en verschilt in Rilland. Voor zo'n klein dorp hebben we best een rijke geschiedenis en een klooster met kapucijnen had je ook niet overal. Er wonen in Rilland relatief veel moslims, dus vonden we het leuk om daar ook iets mee te doen. We hebben geen moskee, maar de Turkse vereniging wilde graag meewerken.” Het evenement was bedoeld om drempels weg te nemen. “Mensen die hier hun hele leven al wonen zijn toch op nieuwe plaatsen geweest. Je hoeft niet gelovig te zijn om in een kerk te gaan kijken.”

Verbinding

Het mooiste aan het evenement vond Stols dat ze veel mensen samen zag optrekken. “Er zijn toch best wat vooroordelen, bijvoorbeeld over de geslotenheid van de gereformeerde gemeente, terwijl deze juist graag laat zien hoe zij hun geloof ervaren. Het ging er zaterdag om wat respect en begrip naar elkaar toe te kweken en dat is denk ik goed gelukt. Jong, oud, niet-gelovig en gelovig liepen allemaal dezelfde route en je zag opa's en oma's dingen uitleggen. Verhalen over vroeger zijn zo natuurlijk veel leuker dan uit een boekje.”
Als het aan Stols ligt krijgt het evenement, in een andere vorm, een vervolg. “Het lijkt ons leuk om die verbinding weer te zoeken maar dan door een ander segment van Rilland te belichten, zoals bijvoorbeeld 'onderwijs' of 'ambachten'. We zien dat zulke evenementen werken; mensen kunnen van elkaar leren en het verbindt jong en oud met elkaar.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

2 uur geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

12 uur geleden
De Trappers in Krabbendijke houdt promotierit

KRABBENDIJKE - Bij fietsvereniging T.C. De Trappers uit Krabbendijke start zaterdag 1 april het zomerseizoen. ‘De openingsrit heeft een speciaal karakter, want ook niet-leden zijn welkom’, laat de club weten.

2 dagen geleden
Zumba Kids Krabbendijke verwelkomen nieuwe leden

KRABBENDIJKE - Allerlei verenigingen in Reimerswaal, zoals de Zumba Kids in Krabbendijke, zetten deze weken hun deuren open voor belangstellenden, zodat zij gratis de sfeer kunnen proeven. Zo hopen de clubs op nieuwe leden en kunnen kinderen laagdrempelig een nieuwe hobby uitproberen.

2 dagen geleden
Mozart in Yerseke zet deur open voor belangstellenden

YERSEKE - Muziekvereniging Mozart in Yerseke doet mee aan de kennismakingsweken bij Reimerswaalse verenigingen. Geïnteresseerden zijn op donderdagavond welkom bij een repetitieavond in Tehaere in Yerseke.  

3 dagen geleden
Ondernemers Yerseke geven honderden euro's weg met babbelaaractie

YERSEKE - Ondernemersvereniging OVY in Yerseke houdt van dinsdag 21 maart tot en met zaterdag 8 april een babbelaaractie. In deze periode krijgen klanten bij de deelnemende winkels en horeca een Zeeuwse babbelaar bij iedere aankoop. Dat kan de gelukkige snoeper 25, vijftig en zelfs honderd euro opleveren.

3 dagen geleden
Sportraad Kapelle zoekt nieuwe leden

KAPELLE- De gemeente Kapelle is op zoek naar nieuwe leden voor de Sportraad. Die adviseert de gemeente op het gebied van sport, spel en bewegen, om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen actief blijven. 

3 dagen geleden