Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerk Ovezande krijgt Maria in de tuin

Kerk Ovezande krijgt Maria in de tuin

OVEZANDE - “Onvoorstelbaar, Peter! Prachtig!” Ad Schenk van de katholieke parochie in Ovezande is blij met het werk van de Goese kettingzaagkunstenaar Peter Verlaan. Hij vervaardigde uit een stuk stam van een honderdvijftig jaar oude beuk een 2,60 meter hoog Mariabeeld. De boom stond bij de Mariakerk in Ovezande en nu krijgt een deel van het hout daar een tweede leven. Dinsdagavond gaat ‘ze’ op transport van de werkplaats in Lewedorp naar de kerktuin in Ovezande.

De beuk is gekapt, omdat die zo ernstig was aangetast door schimmel dat de veiligheid in het geding kwam, vertelt voorzitter Ad Schenk van Parochiekern Onze Lieve Vrouw Hemelvaart in Ovezande. Om de pijn van het verlies van de boom te verzachten, bedachten de parochiekern, dorpsraad van Ovezande en werkgroep biodiversiteit een manier om een stuk beuk te behouden. “We zijn een Mariakerk, dus de keuze voor een Mariabeeld was gauw gemaakt”, verklaart Schenk. En commotie over de bomenkap bleef uit, aldus Schenk. Er hebben zelfs tientallen mensen geld gedoneerd om ‘Maria uit de Beuk’ te realiseren. “Al zo’n zeventig mensen droegen bij. Wie meer dan honderd euro doneert krijgt een aandenken uit de beuk en dat zijn ook al zo’n 25 personen.” In de fundering van het beeld is een blik gestort, met op perkament de namen van de donateurs, en een USB-stick met hun namen en het nog geheime logo.

Spannend

Peter Verlaan is gevraagd het Mariabeeld te maken, omdat hij onder meer met zijn ‘kettingzaagkunst’ voor Kwadendamme zijn visitekaartje heeft afgeleverd. Dat beeld van Bonifacius uit een kastanjeboom staat er inmiddels vijftien jaar. “We wilden Peter het breedste, rechtste stuk van de stam geven, maar daarin bleek door de schimmel een gat te zitten”, vertelt Schenk. Daarop ging Verlaan de uitdaging aan met een knoestig stuk stam. “Het was spannend of het ging lukken, maar ik wilde het graag proberen.” 

Powertools

Na bestudering van Maria was hij tussen de veertig en vijftig uur in de weer met verschillende kettingzagen, vertelt Verlaan. “Met een spuitbus zette ik de lijnen uit en daarna ging de zaag erin. Voor het grove werk gebruikte ik een groot blad, van zeventig centimeter. Rommelen in de hoekjes, zoals de binnenkant van de mantel, deed ik met een kleiner blad. En ik heb powertools, zoals verschillende freesjes, voor bijvoorbeeld het gezichtje en de handjes.” Met de afwerking van de goudkleurige binnenkant van haar mantel is Maria, compleet met rode wangetjes, voltooid. Op haar ‘rug’ heeft Verlaan een stuk bast onbewerkt gelaten, zodat de beuk zichtbaar blijft.

Maria uit de Beuk krijgt een plekje in de pastorietuin bij de Mariakerk. Hier zegent pastor Alida van Veldhoven het beeld mét zelfgemaakt prieel in op zondag 30 mei om 10.30 uur. Iedereen is hierbij welkom.

Meer uit Beveland

Provincie vraagt Zeeuwen naar voorwaarden en kansen kernenergie

GOES - Inwoners van de provincie Zeeland kunnen tot en met 27 oktober reageren op ‘Kernenergie: hoe blijft Zeeland in balans?’ ‘De aanleiding voor deze raadpleging is het plan van de regering om de kerncentrale in Borssele langer open te houden en er twee bij te bouwen’, laat de provincie Zeeland weten. De reacties gebruikt de provincie bij het samenstellen van een pakket voorwaarden en kansen. 

5 uur geleden
Sociale Verzekeringsbank (SVB) straks te bezoeken in stadskantoor Goes

GOES - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) opent op dinsdag 31 oktober een fysiek loket in het stadskantoor van de gemeente Goes. Hier kunnen Zeeuwen straks iedere dinsdag zonder afspraak terecht.

5 uur geleden
Kinderstraat geopend op Spoedeisende Hulp ziekenhuis Goes

GOES – Kinderburgemeester Joud al Shatti opende zaterdag samen met kinderwethouders Renee Schouwenaar en Nova van Twigt de kinderstraat op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis Adrz in Goes. Het ziekenhuis wil met de kinderstraat de SEH kindvriendelijker maken. Het idee hierachter is dat de kinderen rustiger worden van de kindgerichte omgeving en daardoor makkelijker de behandeling kunnen ondergaan.

6 uur geleden
Motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes

GOES- Bij een eenzijdig ongeval aan de van der Spiegelstraat in Goes is zondagmiddag een motorrijder gewond geraakt. De motorrijder is met behulp van een wervelplank naar de ambulance gebracht en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd. De motor liep flinke schade op bij het ongeval.

1 dag geleden
Twee motorrijders met elkaar in botsing op de Europaweg-Oost in Nieuwdorp

NIEUWDORP- Bij een ongeval op de Europaweg-Oost in Nieuwdorp zijn twee motorrijders gewond geraakt toen zij met elkaar in botsing kwamen. Meerdere hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. Beide motorrijders zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Goes. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. 

1 dag geleden
Najaarsnota Provincie Zeeland: extra geld voor erfgoed, mobiliteit, landelijk gebied en innovatie

MIDDELBURG - Twee miljoen euro extra voor de instandhouding van Zeeuws erfgoed, ruim een miljoen voor de uitvoering van milieutaken, een kleine miljoen euro extra voor een uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en veel geld naar innovatie op het gebied van onder meer economie en landbouw. Dat is in een notendop de najaarsnota van de Provincie Zeeland, waarbij Zeeland nadrukkelijk naar het Rijk kijkt om zaken voor elkaar te krijgen.

2 dagen geleden
Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

3 dagen geleden