Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kerk Ovezande krijgt Maria in de tuin

Kerk Ovezande krijgt Maria in de tuin

OVEZANDE - “Onvoorstelbaar, Peter! Prachtig!” Ad Schenk van de katholieke parochie in Ovezande is blij met het werk van de Goese kettingzaagkunstenaar Peter Verlaan. Hij vervaardigde uit een stuk stam van een honderdvijftig jaar oude beuk een 2,60 meter hoog Mariabeeld. De boom stond bij de Mariakerk in Ovezande en nu krijgt een deel van het hout daar een tweede leven. Dinsdagavond gaat ‘ze’ op transport van de werkplaats in Lewedorp naar de kerktuin in Ovezande.

De beuk is gekapt, omdat die zo ernstig was aangetast door schimmel dat de veiligheid in het geding kwam, vertelt voorzitter Ad Schenk van Parochiekern Onze Lieve Vrouw Hemelvaart in Ovezande. Om de pijn van het verlies van de boom te verzachten, bedachten de parochiekern, dorpsraad van Ovezande en werkgroep biodiversiteit een manier om een stuk beuk te behouden. “We zijn een Mariakerk, dus de keuze voor een Mariabeeld was gauw gemaakt”, verklaart Schenk. En commotie over de bomenkap bleef uit, aldus Schenk. Er hebben zelfs tientallen mensen geld gedoneerd om ‘Maria uit de Beuk’ te realiseren. “Al zo’n zeventig mensen droegen bij. Wie meer dan honderd euro doneert krijgt een aandenken uit de beuk en dat zijn ook al zo’n 25 personen.” In de fundering van het beeld is een blik gestort, met op perkament de namen van de donateurs, en een USB-stick met hun namen en het nog geheime logo.

Spannend

Peter Verlaan is gevraagd het Mariabeeld te maken, omdat hij onder meer met zijn ‘kettingzaagkunst’ voor Kwadendamme zijn visitekaartje heeft afgeleverd. Dat beeld van Bonifacius uit een kastanjeboom staat er inmiddels vijftien jaar. “We wilden Peter het breedste, rechtste stuk van de stam geven, maar daarin bleek door de schimmel een gat te zitten”, vertelt Schenk. Daarop ging Verlaan de uitdaging aan met een knoestig stuk stam. “Het was spannend of het ging lukken, maar ik wilde het graag proberen.” 

Powertools

Na bestudering van Maria was hij tussen de veertig en vijftig uur in de weer met verschillende kettingzagen, vertelt Verlaan. “Met een spuitbus zette ik de lijnen uit en daarna ging de zaag erin. Voor het grove werk gebruikte ik een groot blad, van zeventig centimeter. Rommelen in de hoekjes, zoals de binnenkant van de mantel, deed ik met een kleiner blad. En ik heb powertools, zoals verschillende freesjes, voor bijvoorbeeld het gezichtje en de handjes.” Met de afwerking van de goudkleurige binnenkant van haar mantel is Maria, compleet met rode wangetjes, voltooid. Op haar ‘rug’ heeft Verlaan een stuk bast onbewerkt gelaten, zodat de beuk zichtbaar blijft.

Maria uit de Beuk krijgt een plekje in de pastorietuin bij de Mariakerk. Hier zegent pastor Alida van Veldhoven het beeld mét zelfgemaakt prieel in op zondag 30 mei om 10.30 uur. Iedereen is hierbij welkom.

Meer uit Beveland

24-uurs evenement in Omnium Goes: CIOS Zuidwest-Nederland steunt Het Vergeten Kind

GOES - Donderdag om 9.00 uur is een evenement bij CIOS Zuidwest-Nederland begonnen: studenten zijn gedurende 24 uur non-stop in beweging, allemaal voor het goede doel. In samenwerking met stichting Het Vergeten Kind zullen de studenten geld inzamelen om kwetsbare kinderen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Het evenement vindt plaats in het Omnium in Goes en is open voor publiek, met vrije inloop.

1 uur geleden
Brandweer lang bezig met brand in hybride auto 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - De brandweer heeft donderdagochtend haar handen vol gehad aan een in brand gevlogen hybride auto. Het voertuig is uitgebrand.

1 uur geleden
Belgische ministers bezoeken energie-eiland dat wordt gebouwd in Vlissingen-Oost

VLISSINGEN-OOST - In Vlissingen-Oost worden momenteel de fundamenten gelegd voor een baanbrekend project: het Prinses Elisabeth Energie Eiland voor de Belgische kust. Het eerste van de 23 immense betonnen caissons is bijna gereed. Deze mijlpaal trok vandaag hoog bezoek uit België naar Vlissingen-Oost, waar de bouw van deze innovatieve constructie plaatsvindt. De Belgische premier Alexander De Croo, minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine een bezoek aan de caissonwerf in Vlissingen.

18 uur geleden
Expositie over 165 jaar katholieke kerk in Ovezande

OVEZANDE - In dit jaar waarin Ovezande 700 jaar bestaat, viert de katholieke kerk in het dorp het 165-jarig bestaan. 'Daarmee is de kerk de oudste nog originele katholieke kerk van deze regio', aldus de kerkgemeente, die een expositie organiseert.

1 dag geleden
Groot feest op nieuw groen schoolplein De Zuidvliet in Kortgene

KORTGENE - IKC De Zuidvliet in Kortgene heeft een nieuw, groen schoolplein en dat is donderdag groots gevierd.

1 dag geleden
Verbouwde VEG-kerk in Goes vanaf mei weer in gebruik

GOES - Na een verbouwing van enkele maanden wordt de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Beatrixlaan te Goes begin mei weer in gebruik genomen.

1 dag geleden
Family Event Zeeland: feestje voor jong en oud in Goes

GOES - Het ultieme familie-avontuur beleef je tijdens Family Event Zeeland op 2, 3 en 4 mei in de Zeelandhallen Goes. Een Zeeuws feestje voor jong en oud.

1 dag geleden