Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kenya Airways zet meer vliegtuigen in voor bloemenpiek Valentijn

Kenya Airways zet meer vliegtuigen in voor bloemenpiek Valentijn

NAIROBI (ANP/BLOOMBERG) - Kenya Airways plant meer vrachtvluchten in om Keniaanse bloemen op tijd voor Valentijnsdag naar Europa te krijgen. De maatschappij reageerde daarmee op een soortgelijke stap die rivaal Ethiopian Airlines eerder aankondigde.

De Keniaanse luchtvaartmaatschappij, die voor 49 procent in handen is van de Staat, heeft speciaal voor het bloemenvervoer een Boeing 787 Dreamliner aangepast. Door de ombouw van het vliegtuig en de verhoogde vluchtfrequentie neemt de capaciteit met 40 procent toe, zo meldt de leiding van de maatschappij.

De Keniaanse regering gaf eerder Ethiopian Airlines toestemming extra vrachtvliegtuigen in te zetten op de route Nairobi-Amsterdam om de capaciteitsbeperkingen op te lossen. Kenia is een van de grootste leveranciers van snijbloemen voor de Europese markt.

Belangrijke bron van inkomsten

Voor de Keniaanse transportminister James Macharia maakt het niet uit hoe en door wie de bloemen naar Europa worden gevlogen. Als het maar gebeurt. De export van bloemen is voor het land een belangrijke bron van inkomsten. Doordat er minder passagiersvliegtuigen vliegen, is ook de vrachtcapaciteit minder. Doorgaans worden de ruimen van passagiersvliegtuigen deels voor vracht ingezet.

De reden dat Kenia zich richtte tot Ethiopian Airlines is onder meer omdat Kenya Airways eerder niet aan de gevraagde capaciteit kon voldoen. De Keniaanse maatschappij zit ook krap bij kas. De laatste jaren kampt de maatschappij met stevige concurrentie, onder andere van Ethiopian Airlines, maar ook van maatschappijen uit het Midden-Oosten.

De problemen van de maatschappij werden verergerd door de coronacrisis die de luchtvaartsector wereldwijd trof. Mogelijk dat Kenya Airways in zijn geheel wordt genationaliseerd. Daarover is een wetsvoorstel ingediend dat deze week wordt besproken.

Meer uit Financieel

CBS: producentenprijzen dalen, consumentenprijzen stijgen

DEN HAAG (ANP) - Producentenprijzen van voedingsmiddelen daalden in de eerste helft van 2023, terwijl Nederlandse consumenten juist meer voor hun boodschappen in de supermarkt moesten betalen. Veel voedingsmiddelenproducenten verwachten niet dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Netflix daalt op Wall Street na nieuws over duurdere abonnementen

NEW YORK (ANP) - Netflix is dinsdag geƫindigd tussen de dalers op de beurzen in New York. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat de streamingdienst zijn tarieven weer wil verhogen. Dat zou Netflix willen doen in verschillende landen, maar waarschijnlijk gaan de prijzen in de Verenigde Staten en Canada als eerste omhoog.

4 uur geleden
Actiedag vakbonden legt donderdag groot deel ov in Vlaanderen plat

MECHELEN (ANP/BELGA) - Een landelijke actiedag van Belgische vakbonden legt donderdag een groot deel van het openbaar vervoer in Vlaanderen plat. Zo meldt ov-bedrijf De Lijn die dag te rijden met gemiddeld 58 procent van alle bussen en trams.

4 uur geleden
Brussel: houd moderne chip, AI, quantum- en biotech weg bij China

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie wil vier cruciale technologieƫn uit handen van China en andere rivalen houden. Het gaat om de modernste halfgeleidertechnieken van bedrijven als het Nederlandse ASML, kunstmatige intelligentie (AI), quantumtechnologie en biotech.

5 uur geleden
Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

8 uur geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

8 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

8 uur geleden