Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kenniscentrum verwacht veel snellere groei elektrische auto's

Kenniscentrum verwacht veel snellere groei elektrische auto's

ARNHEM (ANP) - Het aantal elektrische auto's dat in Nederland rondrijdt, zal de komende jaren een stuk sneller groeien dan eerder werd verwacht, stelt ElaadNL. Onderzoekers van het kenniscentrum rekenen erop dat de groei van de markt voor elektrische personenauto's al vanaf 2025 een grote vlucht zal nemen. Ze constateren in een vooruitblikkend rapport dat eerdere prognoses "te voorzichtig waren".

ElaadNL verwacht nu dat Nederland in 2035 al zo'n 4 miljoen elektrische auto's telt. Dat zijn er een miljoen meer dan de organisatie twee jaar terug verwachtte. Dat de groei zo versnelt, heeft onder meer te maken met strengere Europese wetgeving over de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstofoxiden. Mede daardoor nemen autofabrikanten sneller afscheid van verbrandingsmotoren en stappen ze over op batterijen. De kosten van elektrische auto's dalen ook snel: in het rapport wordt verwezen naar onderzoek waarin staat dat de aanschafprijs rond 2026 of 2027 lager zal zijn dan die van benzine- of dieselauto's.

"De meeste fabrikanten houden er rekening mee dat in 2050 fossiele brandstoffen helemaal uit het Europese straatbeeld zijn verdwenen", schrijven de onderzoekers. "Met een levensduur van een auto tussen de 15 en 20 jaar verkopen de meeste Europese fabrikanten hun laatste benzine- en dieselauto’s dan tussen 2030 en 2035." De Nederlandse overheid wil dat vanaf 2030 al geen auto's meer worden verkocht die vervuilende stoffen uitstoten.

Smart charging

ElaadNL werkt in opdracht van de gezamenlijke netbeheerders. Zij moeten aan de bak met het uitbreiden van de laadinfrastructuur én met het zogeheten smart charging. Met die term wordt bedoeld dat de capaciteit van het stroomnet zo optimaal mogelijk wordt benut. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat auto's in een buurt vooral opladen op momenten dat andere stroomgebruikers minder elektriciteit gebruiken. Dan nog zal op diverse plaatsen verzwaring van het elektriciteitsnet nodig zijn, aldus ElaadNL.

"Dit onderzoek laat zien dat de elektrificatie van vervoer nog sneller op ons afkomt dan eerder gedacht", concludeert directeur Onoph Caron van ElaadNL. Volgens hem is elektrisch vervoer nog een "onderbelicht thema in de energietransitie" en is het tijd dat dit verandert.

Meer uit Binnenland

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de grote rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

1 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

5 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

10 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

11 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

14 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

15 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

16 uur geleden