Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kennis overdragen is het mooiste dat er is'

'Kennis overdragen is het mooiste dat er is'

VLISSINGEN - Knopen leggen, zeilen, op zomerkamp, maar vooral samenwerken. Het hoort er allemaal bij voor de Vlissingse Scheldezwervers. Dit jaar bestaat de scoutinggroep 75 jaar. Reden genoeg om een jubileumkamp met receptie te organiseren, maar ook een mooi moment om stil te staan bij de hoogtepunten uit die lange geschiedenis.

Jarenlang waren ze zelf actief als lid van de scouting, nu zitten ze samen in het bestuur. Paul Kleinepier kwam in 1977 bij de Zeeverkennersgroep, terwijl Dimmen de Fouw als elfjarige vijf jaar eerder zijn scoutingsuniform aantrok en op onderzoek uitging.

Barrières

Paul (49) weet nog goed waarom hij op scouting ging. "Mijn vader had wat met water, dus ik had weinig keuze. Voetballen vond ik niks, dus werd het scouting. Dat was ook iets nieuws." Dimmen (59), inmiddels voorzitter, vertelt wat ze willen bereiken met hun vereniging. "Barrières bestaan wel, maar wij slechten ze. We willen kinderen graag wat bijbrengen, respect voor elkaar en werken naar een doel in je leven. Klaarstaan voor de maatschappij."

Voldoening

De vereniging kent iedere zaterdag een spelletjesmiddag in en rond Vlissingen, een kleine zestig leden is daarbij aanwezig en doet een aantal spelen. Knopen leggen, bootjes bouwen en varen, maar ook maatschappelijke spelletjes gericht op dienstverlening. Deze spelen worden door een team van vijftien leiders bedacht en met de kinderen gespeeld. Het belangrijkste voor de twee mannen is dat elk kind toegang kan hebben tot de scouting. "Iemand iets kunnen leren is het mooiste wat er is. Kennis overdragen geeft voldoening."

Hoogtepunten

Met zo'n rijke historie zijn de hoogtepunten niet aan te slepen. Voor penningmeester Paul staat er echter één avontuur bovenaan dat rijtje. "In 1988 gingen we met de bus naar Zuid-Frankrijk. Onderweg sliepen we overal, dat kon toen nog gewoon. Bijvoorbeeld op het strand van Saint-Tropez, maar ook onder een brug in Parijs. 's Nachts moesten we de wacht houden, tot er iemand was verdwenen. Dat bleek toen in scène gezet door de oude leiding. Onvergetelijk zijn dat soort tripjes."

Dimmen denkt meteen terug aan het 40-jarig jubileum. "We gingen naar Dover. Het mooiste is dat we kilo’s aardappelen meenamen, want die waren in Engeland veel te duur." Toch zijn er niet alleen positieve herinneringen, want in 1991 is de boerderij van de scouting in brand gestoken. Toen kwam meteen de kracht van de vereniging naar boven, weet Dimmen nog goed. "We hadden de daders sneller gevonden dan de politie. Dat is de saamhorigheid die hoort bij scouting."

Afstoten

Door de jaren heen is de scouting weinig veranderd, maar de organisatie gaat wel met de tijd mee. Ze merken dat de kinderen er tegenwoordig iets anders instaan dan in hun eigen tijd. "Vroeger had je eigenlijk alleen de scouting. Nu hebben veel kinderen vier hobby’s en legt de maatschappij meer druk op je. Wij proberen te zorgen voor een beetje ontspanning als ze hier zijn." De club is trots op het 75-jarig jubileum, vertelt de voorzitter. "Er komt in al die jaren genoeg op je pad. Dankzij de leiding en hun inzet zijn we hier, die maken ons tot wat we zijn."

Van 10 tot en met 13 april staat het jubileumkamp op het programma, op 12 april is er een receptie. De scouts hopen dat daar ook oud-leden op afkomen. "Een grote club mensen verdwijnt, maar we houden wel contact. Uiteindelijk komen ze weer bovendrijven." Over de toekomst zijn ze nog een beetje voorzichtig. "Onze toekomst ligt in de handen van de gemeente Vlissingen, omdat ze ons gebouw misschien willen afstoten. Zonder gebouw, geen scouting. We doen er alles aan om te voorkomen dat de groep daar last van heeft, want ieder kind heeft recht op scouting!"

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Meer uit Middelburg

Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

2 uur geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

3 uur geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

9 uur geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 dag geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 dag geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

1 dag geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

1 dag geleden