Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kennis overdragen is het mooiste dat er is'

'Kennis overdragen is het mooiste dat er is'

VLISSINGEN - Knopen leggen, zeilen, op zomerkamp, maar vooral samenwerken. Het hoort er allemaal bij voor de Vlissingse Scheldezwervers. Dit jaar bestaat de scoutinggroep 75 jaar. Reden genoeg om een jubileumkamp met receptie te organiseren, maar ook een mooi moment om stil te staan bij de hoogtepunten uit die lange geschiedenis.

Jarenlang waren ze zelf actief als lid van de scouting, nu zitten ze samen in het bestuur. Paul Kleinepier kwam in 1977 bij de Zeeverkennersgroep, terwijl Dimmen de Fouw als elfjarige vijf jaar eerder zijn scoutingsuniform aantrok en op onderzoek uitging.

Barrières

Paul (49) weet nog goed waarom hij op scouting ging. "Mijn vader had wat met water, dus ik had weinig keuze. Voetballen vond ik niks, dus werd het scouting. Dat was ook iets nieuws." Dimmen (59), inmiddels voorzitter, vertelt wat ze willen bereiken met hun vereniging. "Barrières bestaan wel, maar wij slechten ze. We willen kinderen graag wat bijbrengen, respect voor elkaar en werken naar een doel in je leven. Klaarstaan voor de maatschappij."

Voldoening

De vereniging kent iedere zaterdag een spelletjesmiddag in en rond Vlissingen, een kleine zestig leden is daarbij aanwezig en doet een aantal spelen. Knopen leggen, bootjes bouwen en varen, maar ook maatschappelijke spelletjes gericht op dienstverlening. Deze spelen worden door een team van vijftien leiders bedacht en met de kinderen gespeeld. Het belangrijkste voor de twee mannen is dat elk kind toegang kan hebben tot de scouting. "Iemand iets kunnen leren is het mooiste wat er is. Kennis overdragen geeft voldoening."

Hoogtepunten

Met zo'n rijke historie zijn de hoogtepunten niet aan te slepen. Voor penningmeester Paul staat er echter één avontuur bovenaan dat rijtje. "In 1988 gingen we met de bus naar Zuid-Frankrijk. Onderweg sliepen we overal, dat kon toen nog gewoon. Bijvoorbeeld op het strand van Saint-Tropez, maar ook onder een brug in Parijs. 's Nachts moesten we de wacht houden, tot er iemand was verdwenen. Dat bleek toen in scène gezet door de oude leiding. Onvergetelijk zijn dat soort tripjes."

Dimmen denkt meteen terug aan het 40-jarig jubileum. "We gingen naar Dover. Het mooiste is dat we kilo’s aardappelen meenamen, want die waren in Engeland veel te duur." Toch zijn er niet alleen positieve herinneringen, want in 1991 is de boerderij van de scouting in brand gestoken. Toen kwam meteen de kracht van de vereniging naar boven, weet Dimmen nog goed. "We hadden de daders sneller gevonden dan de politie. Dat is de saamhorigheid die hoort bij scouting."

Afstoten

Door de jaren heen is de scouting weinig veranderd, maar de organisatie gaat wel met de tijd mee. Ze merken dat de kinderen er tegenwoordig iets anders instaan dan in hun eigen tijd. "Vroeger had je eigenlijk alleen de scouting. Nu hebben veel kinderen vier hobby’s en legt de maatschappij meer druk op je. Wij proberen te zorgen voor een beetje ontspanning als ze hier zijn." De club is trots op het 75-jarig jubileum, vertelt de voorzitter. "Er komt in al die jaren genoeg op je pad. Dankzij de leiding en hun inzet zijn we hier, die maken ons tot wat we zijn."

Van 10 tot en met 13 april staat het jubileumkamp op het programma, op 12 april is er een receptie. De scouts hopen dat daar ook oud-leden op afkomen. "Een grote club mensen verdwijnt, maar we houden wel contact. Uiteindelijk komen ze weer bovendrijven." Over de toekomst zijn ze nog een beetje voorzichtig. "Onze toekomst ligt in de handen van de gemeente Vlissingen, omdat ze ons gebouw misschien willen afstoten. Zonder gebouw, geen scouting. We doen er alles aan om te voorkomen dat de groep daar last van heeft, want ieder kind heeft recht op scouting!"

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Meer uit Middelburg

Vier Zeeuwen naar het NK Tennis voor Senioren in Hilversum

MIDDELBURG - Tijdens de Nationale kampioenschappen seniorentennis in Hilversum van 13 augustus tot en met 21 augustus, spelen vier Zeeuwen mee.

4 uur geleden
Bowlingkampioenen in Middelburg

KOUDEKERKE/MIDDELBURG - Bowlingvereniging Middelburg, actief in Bowling De Kruitmolen in Dauwendaele, bestaat al meer dan veertig jaar. Veel mensen kennen bowling als sport en als vorm van recreatie, maar veel minder mensen weten dat bowling in Middelburg ook op hoog niveau beoefend wordt.

4 uur geleden
Partij voor de Dieren Zeeland vestigt aandacht op dierenleed door hitte

MIDDELBURG - Partij voor de Dieren Zeeland stelt in een bericht dat er overal in Zeeland nog steeds dieren in de brandende zon staan, in weiden en op dijken, zonder enige schaduw. 

1 dag geleden
Open dag Cultuurhuis Kuiperspoort op zondag 4 september

MIDDELBURG - Op zondag 4 september van 13.00 tot 17.00 opent het Cultuurhuis Kuiperspoort in Middelburg zijn deuren voor ieder die creatief aan de slag wil met kunst en cultuur. Op deze dag ontmoet u docenten/kunstenaars en kunt u zien welke kunst er gemaakt wordt. Er is een rijk aanbod aan kunsteducatie voor jong en oud. En als u nog geen keuze heeft gemaakt kunt u alles vragen over het cursus aanbod van 2022/2023. De open dag wordt feestelijk aangekleed en iedereen is welkom.

1 dag geleden
Van den Berg wint Middelburgs standwerkersconcours 2022

MIDDELBURG - Op donderdag 11 augustus werd in de Lange Delft in Middelburg weer het jaarlijkse standwerkersconcours gehouden, als voorronde van het Nederlands kampioenschap. Vijfentwintig standwerkers gingen de strijd aan om te bepalen wie de beste standwerker is. Bloemen- en plantenverkoper Corné van den Berg kwam als winnaar uit de bus. Hij kreeg de eerste prijs overhandigd door wethouder Rutger Schonis.

2 dagen geleden
Paskal Jakobsen presenteert Musketierbier in Middelburg

MIDDELBURG - In samenwerking met Brouwerij Kees uit Middelburg heeft Paskal Jakobsen gisteren het nieuwe blonde bier EVA AVE, (Één voor Allen, Allen voor Één) aan het publiek gepresenteerd. Een groep vrienden en bekenden mocht gisteren de eerste glazen proeven, op het terras van café-restaurant De Herberg in Middelburg.

3 dagen geleden