Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kennis, ervaring en inzicht bij SPFZ

Kennis, ervaring en inzicht bij SPFZ

MIDDELBURG – Tijdens de vakantie heb je vaak meer tijd om na te denken. Het kan zijn dat er levensvragen opkomen als: Wie ben ik? En: Wat doe ik hier op aarde? Deze en andere vragen staan centraal bij Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland (SPFZ). Een organisatie die zich bezighoudt met het verkrijgen en verspreiden van specifieke kennis, inzichten en ervaringen. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

In een tijd waarin veel verandert en onrust ontstaat is het goed om jezelf te kennen. De innerlijke rust, kracht en bewustzijn heb je in je, maar het kan moeilijk zijn om dat te ervaren en te begrijpen. Tijdens de lessen ‘Inleiding Oosterse Filosofie’ wordt er uitgebreid stilgestaan bij het herinneren van zelfkennis, of kennis van het Zelf, en hoe iedereen deel is van het grote geheel. Op 17 september start een nieuwe groep aan de tweejarige serie studies. 

Allemaal één
“De SPFZ wil graag kennis, inzichten en ervaringen delen. Deze cultuurwijsheid, of filosofie, is praktisch toepasbaar, elke dag opnieuw. We werken vanuit de vier Veda’s, dat zijn 6000 jaar oude geschriften uit India en de Bhagavad Gîtâ. Vanuit die kennis en wetenschap zijn vele andere werken geschreven waar we ook uit putten,” vertelt Leo de Jonge, voorzitter van het vrijwilligersteam van de SPFZ. “Onze drijfveer is dat we allemaal één zijn en putten uit dezelfde bron. Hoe verschillend we ook lijken, uiteindelijk maken we allemaal deel uit van een feilloze orde. Levensvragen en ongemak over jezelf kunnen verstorend werken voor je dagelijkse leven. Oordelen, beperkingen en emoties maken dat je je onvrij voelt. Met kennis en inzicht kom je dichter bij je wezen, jezelf. De SPFZ deelt graag haar kennis om mensen te helpen dichter bij zichzelf te komen. Einstein, Schopenhauer en Gandhi, ze lazen de Bhagavad Gîtâ en hadden allemaal kennis van de Indiase Veda’s en de Upanishads, die de kern van de vier Veda’s vormen. Wij werken ook met de eeuwenoude kennis in onze huidige tijd.”

Zonder voorkennis
Tijdens de ‘Inleiding Oosterse Filosofie’ en de studiegroep Vedanta worden teksten en verhalen gedeeld en middels de dialoog wordt verdieping en betekenis gezocht. Welke lessen zijn er te ontdekken in de teksten en welke inzichten voor je dagelijkse leven zijn eruit te halen? De SPFZ biedt ook inloopstudies die zonder voorkennis toegankelijk zijn om kennis te maken met en te praten over de manier waarop we in het leven staan, wat we ervaren en welke vragen dat oproept en de (spirituele) kwaliteiten die we aandacht kunnen schenken.  

Verhuizing
In juni van dit jaar is Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland verhuisd naar Padma. “We zijn blij dat we deel mogen uitmaken van de synergie van Padma. Het is een fijn centrum waar allerlei activiteiten bijgewoond kunnen worden. Tijdens de open dag in Padma op 12 september vanaf 13:00 uur zal SPFZ aanwezig zijn om te vertellen over onze werkwijze en om mensen te ontmoeten.” Twee dagen eerder organiseert SPFZ een zelfde ontmoeting met muzikale omlijsting door Inge Davidse bij Hof van OOK in Lewedorp. “We starten om 19.00 uur en hopen dat veel bezoekers langskomen. We vertellen dan over de start van de nieuwe groep ‘Inleiding Oosterse Filosofie’ en de inloopstudies.”

Meer informatie over Stichting Praktische Filosofie Zeeland en haar activiteiten is te vinden op: www.spfz.nl Informatie over de open dag van Padma is de vinden op www.padma.nu.

Meer uit Middelburg

Presentatiedag ‘Zeeuws hout verbindt’ in Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Op zaterdag 1 oktober vindt door een unieke samenwerking van zes organisaties een presentatiedag plaats over oude schepen, molens en boerderijen in Arnemuiden.

15 uur geleden
20 jaar Sint Jans Hospice De Casembroot Middelburg

MIDDELBURG - Op 5 oktober 2002 heeft de toenmalige Koningin Beatrix het Sint Jans Hospice De Casembroot van Stichting Zorgstroom in Middelburg op indrukwekkende wijze geopend. Het jubileum wordt natuurlijk gevierd.

16 uur geleden
Internationale Bailong Balldag Middelburg 2022

MIDDELBURG - De eerste zondag van oktober (2 oktober 2022) is uitgeroepen tot World Bailong Ball Day, om deze Chinese racketsport wereldwijd meer bekendheid te geven. De eerste en enige Nederlandse vereniging TBBVN, gevestigd in Middelburg sinds 2013, zal daar dit jaar op die dag ook een geheel vrijblijvende workshop voor organiseren. Dit om de sport te promoten en nieuwe leden te werven.

16 uur geleden
Auto uitgebrand in wijk Dauwendaele in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van zaterdag op zondag is een auto uitgebrand aan de Meanderhofstraat in de wijk Dauwendaele. Rond 01.50 uur werd de brand opgemerkt. De brandweer kwam met spoed ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het voertuig volledig is uitgebrand. De aanwezige politie heeft meerdere omstanders gehoord, maar de oorzaak van de brand is tot nu toe onbekend.

19 uur geleden
Week tegen Eenzaamheid: Resto VanHarte en Albert Heijn brengen mensen samen in Middelburg

MIDDELBURG - Van 29 september tot en met 6 oktober vindt de Week tegen Eenzaamheid plaats, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Tijdens deze week brengen sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte en Albert Heijn mensen met elkaar in verbinding aan de eettafel. Op zo’n vijftig locaties door het hele land organiseren zij samen gezellige ontmoetingsdiners voor de buurt, waarbij Albert Heijn de boodschappen voor de diners sponsort.

1 dag geleden
Overledene Biggekerke is man (82)

BIGGEKERKE - Na een ongeval op de Zoutelandseweg bij Biggekerke gisteren vloog een auto in brand en overleed een persoon. Het blijkt te gaan om een man van 82 jaar.Na een ongeluk gisteren rond 14:30 uur aan de Zoutelandseweg vatte een auto vlam en overleed een persoon. Even later werd ook een traumahelikopter gealarmeerd maar de inzet hiervan werd even later weer geannuleerd. De helikopter vloog toen boven Goeree-Overflakkee.

1 dag geleden
Loesje en Lientje openen Kinderzwerfboekenstation bij Cypressenhof in Middelburg

MIDDELBURG - Tijdens de Kinderboekenweek willen Loesje en Lientje weer iets leuks organiseren in Middelburg, en wel op donderdag 6 oktober tussen 13.00 en 13.30 uur, op basisschool de Cypressenhof in Middelburg. Ze gaan een Kinderzwerfboekenstation op deze school openen.

1 dag geleden