Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kennis, ervaring en inzicht bij SPFZ

Kennis, ervaring en inzicht bij SPFZ

MIDDELBURG – Tijdens de vakantie heb je vaak meer tijd om na te denken. Het kan zijn dat er levensvragen opkomen als: Wie ben ik? En: Wat doe ik hier op aarde? Deze en andere vragen staan centraal bij Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland (SPFZ). Een organisatie die zich bezighoudt met het verkrijgen en verspreiden van specifieke kennis, inzichten en ervaringen. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

In een tijd waarin veel verandert en onrust ontstaat is het goed om jezelf te kennen. De innerlijke rust, kracht en bewustzijn heb je in je, maar het kan moeilijk zijn om dat te ervaren en te begrijpen. Tijdens de lessen ‘Inleiding Oosterse Filosofie’ wordt er uitgebreid stilgestaan bij het herinneren van zelfkennis, of kennis van het Zelf, en hoe iedereen deel is van het grote geheel. Op 17 september start een nieuwe groep aan de tweejarige serie studies. 

Allemaal één
“De SPFZ wil graag kennis, inzichten en ervaringen delen. Deze cultuurwijsheid, of filosofie, is praktisch toepasbaar, elke dag opnieuw. We werken vanuit de vier Veda’s, dat zijn 6000 jaar oude geschriften uit India en de Bhagavad Gîtâ. Vanuit die kennis en wetenschap zijn vele andere werken geschreven waar we ook uit putten,” vertelt Leo de Jonge, voorzitter van het vrijwilligersteam van de SPFZ. “Onze drijfveer is dat we allemaal één zijn en putten uit dezelfde bron. Hoe verschillend we ook lijken, uiteindelijk maken we allemaal deel uit van een feilloze orde. Levensvragen en ongemak over jezelf kunnen verstorend werken voor je dagelijkse leven. Oordelen, beperkingen en emoties maken dat je je onvrij voelt. Met kennis en inzicht kom je dichter bij je wezen, jezelf. De SPFZ deelt graag haar kennis om mensen te helpen dichter bij zichzelf te komen. Einstein, Schopenhauer en Gandhi, ze lazen de Bhagavad Gîtâ en hadden allemaal kennis van de Indiase Veda’s en de Upanishads, die de kern van de vier Veda’s vormen. Wij werken ook met de eeuwenoude kennis in onze huidige tijd.”

Zonder voorkennis
Tijdens de ‘Inleiding Oosterse Filosofie’ en de studiegroep Vedanta worden teksten en verhalen gedeeld en middels de dialoog wordt verdieping en betekenis gezocht. Welke lessen zijn er te ontdekken in de teksten en welke inzichten voor je dagelijkse leven zijn eruit te halen? De SPFZ biedt ook inloopstudies die zonder voorkennis toegankelijk zijn om kennis te maken met en te praten over de manier waarop we in het leven staan, wat we ervaren en welke vragen dat oproept en de (spirituele) kwaliteiten die we aandacht kunnen schenken.  

Verhuizing
In juni van dit jaar is Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland verhuisd naar Padma. “We zijn blij dat we deel mogen uitmaken van de synergie van Padma. Het is een fijn centrum waar allerlei activiteiten bijgewoond kunnen worden. Tijdens de open dag in Padma op 12 september vanaf 13:00 uur zal SPFZ aanwezig zijn om te vertellen over onze werkwijze en om mensen te ontmoeten.” Twee dagen eerder organiseert SPFZ een zelfde ontmoeting met muzikale omlijsting door Inge Davidse bij Hof van OOK in Lewedorp. “We starten om 19.00 uur en hopen dat veel bezoekers langskomen. We vertellen dan over de start van de nieuwe groep ‘Inleiding Oosterse Filosofie’ en de inloopstudies.”

Meer informatie over Stichting Praktische Filosofie Zeeland en haar activiteiten is te vinden op: www.spfz.nl Informatie over de open dag van Padma is de vinden op www.padma.nu.

Meer uit Middelburg

Scooterbestuurder gewond na valpartij Middelburg

MIDDELBURG – Bij een eenzijdig ongeval in Middelburg is maandagmiddag een scooterbestuurder gewond geraakt.

7 uur geleden
Kees en zijn inzet voor Grijpskerke

GRIJPSKERKE - In het verleden werkte Kees 's nachts waardoor de dag uit vrije tijd bestond. Het helpen van anderen is hem niet onbekend, want zoals Kees over die tijd vertelt: “Ik deed toen nog best wel eens wat voor een ander." Inwoners uit Grijpskerke wisten Kees te vinden en dat is nu niet anders, want via vrijwilligerswerk is de inzet van Kees voor het dorp alleen maar vergroot.

14 uur geleden
Bestuurders bekeurd na ongeval Aagtekerke

AAGTEKERKE – Meerdere bestuurders hebben maandagmorgen een bekeuring gekregen bij een ongeval op de Prelaatweg bij Aagtekerke.

16 uur geleden
Lichtgewonde bij ongeval bij Aagtekerke

AAGTEKERKE - Bij een ongeval op de Prelaatweg bij Aagtekerke is maandagmorgen een persoon lichtgewond geraakt. De politie, brandweer en ambulancedienst werden vanmorgen omstreeks 08.15 uur opgeroepen nadat was gemeld dat tussen Aagtekerke en Westkapelle een personenauto op zijn kop terecht was gekomen. 

17 uur geleden
Domburgse ondernemers stemmen ruim voor oprichting BIZ

DOMBURG - De afgelopen twee weken konden de ondernemers uit Domburg hun stem uitbrengen met betrekking tot de Bedrijven Investering Zone (BIZ). Onder toezicht van de gemeente vond de stemming plaats om het formele draagvlak te peilen. Op vrijdag 1 december heeft wethouder de Visser bekend gemaakt dat een ruime meerderheid van de ondernemers vóór de oprichting van de BIZ Domburg heeft gestemd.

19 uur geleden
Long stories, short films terug op ruiten van de Lange Noordstraat

MIDDELBURG - Jarenlang toonde RuimteCAESUUR in de Lange Noordstraat in Middelburg, in de donkere maanden rondom de jaarwisseling, door videoprojecties het programma 'dichters op de ruit', gecureerd door de dichter F. van Dixhoorn. Vanaf december 2021 is de traditie weer opgepakt. Ook dit jaar is er weer een programma, met videos op ruiten in de Lange Noordstraat.

21 uur geleden
Zeeuws schrijversduo in de prijzen bij landelijke schrijfwedstrijd

RIJEN - Op zaterdag 3 december werd in Rijen de uitslag van de Waterloper bekendgemaakt. De Waterloper is een themaverhalenwedstrijd in de genres fantasy, horror en sciencefiction voor maximaal 10.000 woorden. Dit was de vijfde editie, met zeventig inzendingen: een record, nooit eerder deden er zoveel verhalen mee. Heleen van den Hooven uit Vlissingen werd tweede, met het verhaal 'Schaduwwerker'. Zij veroverde, samen met Marielja de Geus uit Middelburg, ook de derde podiumplaats, met wie ze het verhaal 'Tess' zeewier' schreef.

1 dag geleden