Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kennis, ervaring en inzicht bij SPFZ

Kennis, ervaring en inzicht bij SPFZ

MIDDELBURG – Tijdens de vakantie heb je vaak meer tijd om na te denken. Het kan zijn dat er levensvragen opkomen als: Wie ben ik? En: Wat doe ik hier op aarde? Deze en andere vragen staan centraal bij Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland (SPFZ). Een organisatie die zich bezighoudt met het verkrijgen en verspreiden van specifieke kennis, inzichten en ervaringen. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

In een tijd waarin veel verandert en onrust ontstaat is het goed om jezelf te kennen. De innerlijke rust, kracht en bewustzijn heb je in je, maar het kan moeilijk zijn om dat te ervaren en te begrijpen. Tijdens de lessen ‘Inleiding Oosterse Filosofie’ wordt er uitgebreid stilgestaan bij het herinneren van zelfkennis, of kennis van het Zelf, en hoe iedereen deel is van het grote geheel. Op 17 september start een nieuwe groep aan de tweejarige serie studies. 

Allemaal één
“De SPFZ wil graag kennis, inzichten en ervaringen delen. Deze cultuurwijsheid, of filosofie, is praktisch toepasbaar, elke dag opnieuw. We werken vanuit de vier Veda’s, dat zijn 6000 jaar oude geschriften uit India en de Bhagavad Gîtâ. Vanuit die kennis en wetenschap zijn vele andere werken geschreven waar we ook uit putten,” vertelt Leo de Jonge, voorzitter van het vrijwilligersteam van de SPFZ. “Onze drijfveer is dat we allemaal één zijn en putten uit dezelfde bron. Hoe verschillend we ook lijken, uiteindelijk maken we allemaal deel uit van een feilloze orde. Levensvragen en ongemak over jezelf kunnen verstorend werken voor je dagelijkse leven. Oordelen, beperkingen en emoties maken dat je je onvrij voelt. Met kennis en inzicht kom je dichter bij je wezen, jezelf. De SPFZ deelt graag haar kennis om mensen te helpen dichter bij zichzelf te komen. Einstein, Schopenhauer en Gandhi, ze lazen de Bhagavad Gîtâ en hadden allemaal kennis van de Indiase Veda’s en de Upanishads, die de kern van de vier Veda’s vormen. Wij werken ook met de eeuwenoude kennis in onze huidige tijd.”

Zonder voorkennis
Tijdens de ‘Inleiding Oosterse Filosofie’ en de studiegroep Vedanta worden teksten en verhalen gedeeld en middels de dialoog wordt verdieping en betekenis gezocht. Welke lessen zijn er te ontdekken in de teksten en welke inzichten voor je dagelijkse leven zijn eruit te halen? De SPFZ biedt ook inloopstudies die zonder voorkennis toegankelijk zijn om kennis te maken met en te praten over de manier waarop we in het leven staan, wat we ervaren en welke vragen dat oproept en de (spirituele) kwaliteiten die we aandacht kunnen schenken.  

Verhuizing
In juni van dit jaar is Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland verhuisd naar Padma. “We zijn blij dat we deel mogen uitmaken van de synergie van Padma. Het is een fijn centrum waar allerlei activiteiten bijgewoond kunnen worden. Tijdens de open dag in Padma op 12 september vanaf 13:00 uur zal SPFZ aanwezig zijn om te vertellen over onze werkwijze en om mensen te ontmoeten.” Twee dagen eerder organiseert SPFZ een zelfde ontmoeting met muzikale omlijsting door Inge Davidse bij Hof van OOK in Lewedorp. “We starten om 19.00 uur en hopen dat veel bezoekers langskomen. We vertellen dan over de start van de nieuwe groep ‘Inleiding Oosterse Filosofie’ en de inloopstudies.”

Meer informatie over Stichting Praktische Filosofie Zeeland en haar activiteiten is te vinden op: www.spfz.nl Informatie over de open dag van Padma is de vinden op www.padma.nu.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Voormalig PZEM-gebouw in Middelburg in de schijnwerpers

MIDDELBURG - Na onder meer het stadhuis, de Lange Jan, Kloveniersdoelen, de Koepoort en de watertoren in Middelburg is nu ook het voormalige PZEM-gebouw aan de Poelendaelesingel in de schijnwerpers gezet.

3 uur geleden
Gewonde bij ongeval Middelburg

MIDDELBURG - Een fietsster is woensdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval in Middelburg.

8 uur geleden
Veerse waarderingsonderscheiding voor Veerenaar Loeff

VEERE - Veerenaar Loeff heeft een Veerse waarderingsonderscheiding in ontvangst genomen voor zijn verdiensten als voorzitter van de stadsraad Veere. Wethouder Wisse heeft afgelopen maandag 20 september de waarderingsonderscheiding aan hem uitgereikt.

1 dag geleden
Zeeuws Museum opent twee nieuwe tentoonstellingen

MIDDELBURG - Op zaterdag 25 september openen maar liefst twee tentoonstellingen in het Zeeuws Museum: Dichterbij Jan Heyse en Vanuit de diepte. Vanaf deze dag zijn alle coronamaatregelen opgeheven in het museum. Ook het verplicht reserveren van een tijdslot is niet meer nodig. Een coronatoegangsbewijs is alleen in het museumcafé nodig, niet in het museum zelf.

1 dag geleden
Fietsprotest tegen nieuwe kerncentrales

Laten zien dat er verzet is tegen de bouw van nieuwe kerncentrales. Met dat doel organiseert milieuorganisatie Wise van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september een fietsprotest in Zeeland en Noord-Brabant. ‘We willen de komende periode alles op alles zetten om de energietransitie in een duurzame richting te bewegen’, laat Wise weten. ‘Kernenergie is duur, traag en vervuilend en past daar niet in.’ 

1 dag geleden
Burgernet-melding voor weggelopen jongen in Stromenwijk Middelburg

MIDDELBURG - De politie vraagt mensen uit te kijken naar een 9-jarige jongen die is weggelopen van zijn huis in de Grevelingenstraat in de Stromenwijk in Middelburg.

2 dagen geleden
‘Gelukkig ligt ons bedrijf in een hagelarm gebied’

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Aan de Oude Rijksweg in Nieuw- en Sint Joosland is op het fruitteeltbedrijf van Petra en Jos Mesu begonnen met de oogst van de Conférence-peren. Daarna zijn de Elstar en Sprank-appels aan de beurt.

3 dagen geleden