
Keijzer start inspraakronde voor verbod op voorrang statushouders
DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer is de inspraakronde gestart voor haar wet die de voorrang van statushouders voor sociale huur verbiedt. Organisaties en andere betrokkenen kunnen nu hun zienswijze op de wet inbrengen. Hiervoor hebben zij tot en met 16 maart de tijd. De maatregel was al eerder aangekondigd, onder meer in het hoofdlijnenakkoord en in de asieldeal van vorig najaar.
Keijzer vraagt ook gemeenten en provincies om de gevolgen van de wet te schetsen. Mogelijk past zij na die reacties het wetsvoorstel aan, laat het ministerie van Volkshuisvesting weten.
Het kabinet wil een einde maken aan de voorrang van statushouders, omdat het in de ogen van de bewindslieden oneerlijk is tegenover andere woningzoekenden. "Hiermee doen we recht aan al die woningzoekenden die de gevolgen merken van de schaarste op de woningmarkt, van de jongere die het huis uit wil tot de oudere die een geschikte woning zoekt", aldus Keijzer.
Maar er is ook kritiek, onder meer van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die vreest "chaos" als het wettelijke instrument voor huisvesting wordt ingetrokken. In oktober liet de VNG weten "zeer benieuwd" te zijn waar het kabinet statushouders dan wil onderbrengen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
4 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
5 dagen geleden