Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kees werd 90 en speelt al 75 jaar bij OKK

Kees werd 90 en speelt al 75 jaar bij OKK

WESTKAPELLE – Kees Pouwelse werd gisteren negentig jaar en speelt nog elke week trouw bij Brassband OKK. Rond 17.00 uur gistermiddag is hij thuis verrast met een serenade. Volgende maand is hij vijfenzeventig jaar lid van OKK.

DOOR ELLEN DE VRIEND 

Oefening Kweekt Kunst (OKK) werd op 26 november 1908 opgericht en heeft nu ongeveer dertig muzikanten, denkt voorzitter Ina Minderhoud. Iedereen is er tijdens de repetities trouw en de gemiddelde leeftijd is vijftig, zestig jaar al zijn er ook een aantal jongeren lid. “Ik ben de oudste,” knikt Kees. “In het begin was OKK een fanfare. Tijdens de oorlog is er niet geblazen en daarna werd het een brassband omdat daar minder leden voor nodig waren.” Hij vertelt dat hij in 1946 heeft leren blazen. “Dan ging je een keer in de week naar een muzikant die je les gaf en je moest ook noten leren lezen. Ik ging er met mijn jongere broer heen. En thuis moesten we repeteren. Als je ‘Roodborstje tikt tegen het raam’ kon spelen dan mocht je in de band meespelen. Nu gaat dat heel anders en moet je eerst je diploma aan de muziekschool behalen. Bij de fanfare speelde ik bugel, bij de brassband cornet. We speelden in de noodschool en in de kantine van het Zwitserse kamp. Aan een tafeltje betaalde je elke week je kwartje contributie. Toen hadden we veel jongere leden,” peinst Kees. Hij biecht op dat hij zonder zijn broer geen lid van OKK was geworden. “Ik was nogal een driftig mannetje en moest altijd slagen. Bij mijn broer was dat andersom. Maar als hij niet stopte, deed ik dat ook niet. Hij is veertien jaar geleden overleden.”

Vijf dagen per week
Kees blaast vijf dagen in de week, niet in het weekend, in de ochtend drie kwartier. “Dat moet je wel bijhouden, anders verlies je aan blaaskracht. Destijds speelde ik tweede bugel en een poos solo-cornet. Nu blaas ik derde cornet.”Over de hoogtepunten van de afgelopen driekwart eeuw hoeft hij niet lang na te denken. “Naar Antwerpen was altijd een bijzondere dag. Dan gingen we met de boot en die kreeg ook een keer pech. Toen was het echt feest aan boord en hebben we veel geblazen en gezongen,” glundert hij. “En de concoursen op tweede Pinksterdag waren ook geweldig. Dan stonden we op Zuid-Beveland bij een boer op het erf in een grote tent te spelen. In Herrijst trokken we ook altijd volle zalen. We hadden 307 stoelen. Ik was drieëntwintig jaar beheerder van Herrijst dus ik weet het precies. Na onze uitvoering kwam er een toneelstuk met bal na.”Kees heeft ook goede herinneringen aan de concoursen die OKK won. “Dan stopten we bij de toren en reden op een platte karre door het dorp, of we wandelden vanaf Batavia en droegen het bordje met de eerste prijs mee.”

Brassband OKK hoopt op 2 april weer een concert te kunnen houden.


0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

De Hoogaarzen in Veere varen weer

VEERE - Van juni tot en met september is historisch Veere van binnen en buiten te ontdekken. Museum Veere organiseert, in samenwerking met de Stichting Behoud Hoogaars, vaartochten op het Veerse Meer. Aan boord van een authentiek Zeeuws zeilschip hoor je de wind, het ruisen van het water om de boeg en is het schilderachtige silhouet van de stad te bewonderen

11 uur geleden
Hakuna Matata: grillen en chillen voor beter onderwijs in Kenia

MIDDELBURG - Vijf studenten van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen zetten zich, namens het goede doel Edukans, in voor studenten in Kenia. 53% van de kinderen in lage- en middeninkomenslanden heeft moeite met lezen en schrijven. Met het Hakuna Matata evenement, volledig in Lion King thematisering, proberen zij ouders en kinderen bewust te maken van de situatie in Kenia. Terwijl ouders en kinderen genieten van diverse activiteiten tijdens dit evenement, gaan de opbrengsten van het evenement naar het goede doel.

11 uur geleden
Korenfestival Middelburg VÓLkoren is terug!

MIDDELBURG - Het is bijna zover: Op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2022 gaat Middelburg VÓLkoren weer van start. Na twee jaar het Middelburg VÓLkoren festival wegens corona gemist te moeten hebben is er in het Pinksterweekend weer een echt live korenfestival in het centrum van Middelburg.

1 dag geleden
Miniatuurpaardjes bezoeken zieke ouderen en kinderen op Walcheren

WESTKAPELLE - Op vrijdag 20  en maandag 23 mei zijn twee miniatuurpaardjes naar Zeeland gekomen om op bezoek te gaan bij zieke en dementerende ouderen in verzorgingshuizen op Walcheren. De dieren gingen ook op bezoek bij kinderen op een basisschool. 

1 dag geleden
‘Happening’ de kunstexpositie van Peter Christ

MIDDELBURG – In de serre achter zijn huis heeft hij een schildersatelier ingericht. Hoge ezels met grote doeken staan naast elkaar met daar tegenover een lekkere banken om het werk eens goed van een afstandje te kunnen bekijken. Aan deze doeken wordt nog gewerkt, of niet meer, dat is afhankelijk van de dag. “Ik werk in het moment en verbeeld mijn emotie en gevoel. Dit kan per dag verschillen, waardoor de schilderijen mee veranderen.” 

1 dag geleden
Automobilist ongeluk Biggekerke viel in slaap

BIGGEKERKE - Op de Rondweg Biggekerke (N288) is gisteravond laat een man gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Hij is mogelijk achter het stuur in slaap gevallen volgens de politie. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. 

2 dagen geleden
Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

MIDDELBURG Op woensdag 25 mei 2022 lieten bestuurders van ruim 25 Zeeuwse organisaties zien dat ze actief aan de slag gaan om Zeeland klimaatbestendiger te maken. Dat deden zij door het ondertekenen van een intentieverklaring, waarin ze aangeven welke rol ze voor zichzelf zien vastgelegd. Op hetzelfde moment ondertekenden Zeeuwse overheden een convenant, waarin ze vastlegden hoe ze de komende jaren gaan samenwerken. Met de ondertekening van het convenant doen alle overheden ook letterlijk een duit in het zakje voor een toekomst waarin Zeeland is voorbereid op weersextremen.

2 dagen geleden