Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kees Korstanje toertocht levert 2200 euro op voor Jeugdfonds Sport en Cultuur: 'Kees stond altijd voor je klaar'

Kees Korstanje toertocht levert 2200 euro op voor Jeugdfonds Sport en Cultuur: 'Kees stond altijd voor je klaar'

KAPELLE - Dit jaar vond de vierde editie van de jaarlijkse Kees Korstanje Toertocht plaats. De toer wordt georganiseerd om de in 2019 overleden Kees Korstanje te blijven eren en herdenken. Hij was speaker bij vele wielerwedstrijden in heel Zeeland en zeer nauw betrokken bij de wielersport in Zeeland. Niet alleen komen honderden wielrenners samen om hem te gedenken, er wordt ook geld opgehaald en geschonken aan een goed doel. 

Ieder jaar wordt de toer door Harry Gubbels, Edwin Franse, Guillaume de Punder (vlnr) en Gerben Franse georganiseerd. ’’Kees was mijn hartsvriend. Kort nadat hij overleed stonden we stil bij wat Kees allemaal wel niet deed; hij stond altijd voor je klaar en hij hielp iedereen graag. Daarom wilden we hem graag eren met een toer die naar hem vernoemd is’’, vertelt De Punder. En zo ontstond de Kees Korstanje toertocht. 

Favoriete plekjes

Ondanks corona werd in 2020 en 2021 toch een wielertocht gereden, een unicum want het was bijna onmogelijk om met de destijds geldende regels een toer op te zetten. ‘’We hadden toen al ruim tweehonderd deelnemers’’, zegt De Punder. ‘’Vorig jaar was dat iets minder vanwege het slechte weer, maar inmiddels is het aantal omhoog geschoten tot voorbij de 250.’’ De toer doet altijd de dorpen aan waar Korstanje speaker is geweest. Daarnaast komen zijn favoriete plekjes op de Bevelanden, zoals Café Baarends ook voorbij. ‘’Het is prachtig om te zien dat we ieder jaar weer met zovelen samen komen om hem een eer te betonen.’’

Kleinzoon

Een van de deelnemers dit jaar was de twaalfjarige Ronan Raadtgever. Ter ere van zijn overleden opa fietste hij ook dit jaar weer mee en wel voor de volle honderdtien kilometer. Ronan kreeg dan ook de eer om het geld dat dit jaar werd opgehaald, 2200 euro, te overhandigen aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur Zeeland. 

‘’Naar aanleiding van de eerste editie van de Kees Korstanje toer kwam de zoon van Kees, die nog nooit aan wielersport had gedaan, over uit Amerika om mee te fietsen’’, vertelt Guillaume de Punder. Het beviel hem goed en sinds anderhalf jaar geldt hetzelfde voor zijn kleinzoon, want ook Ronan is niet meer van de racefiets af te krijgen. ‘’Ik vind het hartstikke leuk om te doen, omdat de omgeving waarin je bent constant verandert’’, vertelt hij. ‘’En dan is een toer waarmee je je opa eert natuurlijk heel mooi om te doen.’’ 

Finishlijn

Vorig jaar reed Ronan de zestig kilometer toer, maar dit jaar deed hij dus bijna het dubbele en haalde hij de finishlijn in Café Baarends in Goes. ‘’Vorig jaar was het erg slecht weer dus was het niet echt mogelijk om de honderdtien te doen. Dit jaar heb ik het wel gedaan, maar op sommige momenten, ondanks dat ik al eens honderd kilometer heb gefietst, was het wel heel zwaar’’, vertelt hij. ‘’Met name de finish, waar iedereen weer samenkwam vond ik een heel mooi moment.’’

Het opgehaalde geld is gegaan naar het Jeugdfonds Sport en Cultuur Zeeland van Sport Zeeland. Zij zetten zich in om het voor kinderen uit gezinnen die minder te besteden hebben mogelijk te maken om te sporten. Daarnaast monitort Sport Zeeland de sportactiviteiten van de Zeeuwen en daaruit blijkt dat een groot deel van de jeugd in leeftijdscategorie dertien tot achttien telkens minder beweegt. 

Jeugdfonds Sport en Cultuur

‘’We doen ons best om heel Zeeland in beweging te krijgen’’, vertelt Patrick Vader van Sport Zeeland. ‘’Daaronder valt ook de jeugd, en die is in sommige gevallen lastig te bereiken, maar desalniettemin proberen we toch te faciliteren wat zij nodig hebben om in beweging te blijven.’’ Dat faciliteren gebeurt op vele manieren, van dikke banden races opzetten tot dus ook het financieel helpen van kinderen die minder te besteden hebben. ‘’Kapelle was de eerste Zeeuwse gemeente die zich aansloot bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Daarna sloten alle andere Zeeuwse gemeenten zich ook aan. Op dit moment zijn er in Zeeland zo’n 2300 kinderen die aanspraak hebben gedaan op het fonds. De aanmelding hiervoor gebeurt via bijvoorbeeld de gemeente of Stichting Leergeld en zo zorgen wij dat de kinderen snel en zonder al te veel administratief gedoe kunnen gaan sporten’’, vertelt Vader. ‘’De 2200 euro die door de Kees Korstanje toertocht is opgehaald en die Ronan mij heeft overhandigd zal dus bijdragen aan de mogelijkheid om te sporten voor ieder kind.’’

Meer uit Reimerswaal

Beginnende woningbrand aan de Langeville snel onder controle

YERSEKE - De brandweer is zondagmiddag met spoed ter plaatse gekomen bij een beginnende woningbrand aan de Langeville. Door de snelle inzet van de brandweer was de brand snel onder controle.

23 uur geleden
Nieuw honk voor jeugd Yerseke: Lighthouse

YERSEKE - Sinds 24 november 2023 is er in Yerseke een ontmoetingsplek voor jongeren van boven de zestien jaar. Het initiatief komt vanuit een samenwerking tussen vier kerken in het dorp en is er voor bedoeld om jongeren eens in de maand op vrijdagavond een plek te geven om samen te komen. Er wordt al volop gebruik van gemaakt, maar er is nog altijd plek voor nog meer jeugd.

1 dag geleden
Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

1 dag geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

2 dagen geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

2 dagen geleden
Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

3 dagen geleden
Lintjesregen Reimerswaal: drie inwoners krijgen koninklijke onderscheiding

HANSWEERT - Burgemeester José van Egmond heeft vrijdagmorgen in Hansweert drie inwoners van de gemeente Reimerswaal verrast met een koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen. Mevrouw Zuijdwegt en meneer Van der Hart uit Yerseke en meneer Traas uit Rilland zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

3 dagen geleden