Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kees Dieleman zoekt antwoorden voor de oorlogsgeschiedenis van zijn familie

Kees Dieleman zoekt antwoorden voor de oorlogsgeschiedenis van zijn familie

KORTGENE - Met de afscheidsbrief van zijn oom Andries op tafel vertelt Kees Dieleman uit Kortgene over zijn familiegeschiedenis in de Tweede Wereldoorlog. Samen met vijf andere verzetsstrijders is Andries Dieleman op 11 september 1944 gefusilleerd in de duinen bij Valkenisse. Op deze plek staat al tientallen jaren een herdenkingskruis. Vorige maand is een nieuw kruis geplaatst, met hulp van tien veteranen en Kees en zijn zoon Sjaak. Dit oorlogsverhaal was al vaker in het nieuws, maar voor Kees is nog niet alles duidelijk. Hij hoopt dat Bode-lezers helderheid kunnen verschaffen. “Zo weet ik dat de Duitsers Andries, die ondergedoken zat, door een samenloop van omstandigheden hebben gevonden. Welke omstandigheden waren dit? En de Poolse meneer Rybicki heeft een Vlissinger een schets gegeven van de plek in de duinen waar Andries en de anderen begraven waren. Wie was deze Vlissinger?”

Andries Dieleman uit Wissenkerke was 36 jaar jong en ongehuwd toen hij werd gefusilleerd, slechts twee maanden voor de Bevrijding. “Opmerkelijk aan zijn afscheidsbrief voor de familie vind ik dat het lijkt alsof hij vrede had met zijn dood”, vertelt Kees Dieleman. Zijn vader Ko was een broer van Andries. Hun gezin telde vier broers en vier zussen. Zij zijn inmiddels allemaal overleden. Zoals bij zoveel huishoudens werd er in het gezin Dieleman weinig gesproken over de oorlog en Andries’ dood. “Mijn familie wilde liever niet vertellen over droeve zaken. Het is naar de achtergrond gedrukt. Maar toen ik ouder werd, wilde ik er graag meer over weten.”

Sabotage

Andries is opgepakt voor het onklaar maken van een veerbootje en het vasthouden van vier Duitse soldaten, vertelt Kees. “Door de sabotage konden de Duitsers niet meer van Kamperland naar Veere varen. Ook heeft Andries, samen met enkele kameraden, een door de Duitsers gevorderde auto meegenomen naar Kamperland. De vier soldaten heeft hij afgeleverd bij een commandant van de ondergrondse. Daar stopt het verhaal. Ik zou er graag achterkomen of hij nog meer gedaan heeft.” 

Andries was zich bewust van de risico’s van zijn daden, weet Kees, maar gesterkt door Dolle Dinsdag durfde hij in opstand te komen. “Toen hij erachter kwam dat de Duitsers hem zochten, is hij ondergedoken op het land van opa Kees.” Die had een boerderij in Wissenkerke en herbergde meerdere onderduikers. “Uiteindelijk is Andries door een noodlottige samenloop van omstandigheden gevonden in een veedrinkput vol riet. Welke omstandigheden dit zijn, weet ik niet.” Andries is gevangen genomen en overgebracht naar de gevangenis in Vlissingen. Daar schreef hij zijn afscheidsbrief.

Naar aanleiding van een artikel in de PZC over het nieuwe kruis kreeg Kees eerder al een bekendmaking in handen, waarop de executie van Andries en de vijf anderen - W. Niesthoven en J. van der Wey uit Middelburg en A. Pierets en vader en zoon De Colvenaer uit het Belgische Zelzaete - werd aangekondigd. “Een mevrouw uit Kortgene vond de bekendmaking bij het opruimen.”

Schets

De zes verzetsstrijders zijn door een Duits vuurpeloton ter dood gebracht in de duinen en ter plekke begraven. “De Poolse meneer Rybicki heeft dat gezien. Hij stond op wacht bij een bunker. Na de oorlog heeft hij een Vlissinger een schets gegeven van de plek waar hij dacht dat ze begraven waren. Aan de hand van die schets zijn de lijken op 15 januari 1946 gevonden. Meneer Rybicki is teruggekomen naar Nederland om de plek aan te wijzen.” Mede dankzij hem kon Andries Dieleman in 1946 worden herbegraven in zijn woonplaats Wissenkerke. “Wie was de Vlissinger die de schets heeft gekregen en waar is die schets allemaal geweest? Het aanplakbiljet is ook plotsklaps boven water gekomen, dus misschien levert deze oproep ook nieuwe informatie op.”

Wie informatie heeft voor Kees Dieleman kan mailen naar redacteur Britta Janssen van de Bode, via [email protected].

Meer uit Beveland

Goese Anton gaat blootvoets door Amerika om aandacht te vragen voor mentale gezondheid mannen

NEW YORK - De Goese Anton Nootenboom - 'The Barefoot Dutchman' - is aan de laatste kilometers van zijn wandeltocht op blote voeten dwars door de Verenigde Staten begonnen. Hij liep in de laatste acht maanden vanaf Los Angeles al meer dan 3000 miles (4828 kilometer) en op 2 november bereikt hij de finish op Times Square in New York. Dit alles om geld op te halen en aandacht te vragen voor mentale gezondheid van mannen.

2 uur geleden
Aron Vink en Tom Houmes halen met barrel geld op voor goed doel

WISSENKERKE - Het is een heel avontuur, dat Aron Vink uit Kruiningen en Tom Houmes uit Wissenkerke gaan ondernemen. Met hun bijna dertig jaar oude Volvo 850 maken ze in januari een rit over besneeuwde B-weggetjes door Zweden en Finland. "Halverwege de route tikken we de Poolcirkel aan." Zesduizend kilometer rijden ze, in zes dagen, nog los van de reis van en naar Zeeland. En dat met sneeuw, ijs en temperaturen tot -30 graden Celsius. "We houden van oude auto's en vinden het leuk om er met vrienden aan te werken en ermee te rijden", vertelt Tom. Deze tocht, de 'Carbage Run' heeft ook een serieuze kant: ze halen er geld mee op voor de stichting Zeeuwse Wensambulance uit Krabbendijke.

6 uur geleden
North Sea Port en Pro Rail willen meer goederenvervoer op het spoor

VLISSINGEN-OOST - North Sea Port en spoorwegbeheerder Pro Rail gaan intensiever samenwerken om het aandeel van de trein in de haven tegen 2030 met de helft te verhogen. In een intentieverklaring zijn afspraken gemaakt om dat doel te bereiken, laten de twee partijen weten.

10 uur geleden
Goes West vernieuwt wijk met kijkhuis

GOES - In Goes West is Beveland Wonen begonnen met een volgende fase van de vernieuwing van de wijk. 

1 dag geleden
Zeeland vraagt staatssecretaris besluit treinproef te heroverwegen

MIDDELBURG - In een brief aan staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu vraagt Hugo de Jonge, als waarnemend commissaris van de koning in Zeeland voorzitter van het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO), het besluit tot een treinproef in Zeeland te heroverwegen. Als die test doorgaat, rijden er in 2029 vier maanden geen treinen tussen Vlissingen en Goes. 

1 dag geleden
Grandioze Garagedeur Dagen bij Decokay Elenbaas Noom

GOES - Op 25 en 26 oktober organiseert Decokay Elenbaas Noom de Grandioze Garagedeur Dagen. Bezoek onze showrooms in Tholen, Goes of Vlissingen en bestel een garagedeur. Je ontvangt dan 25% korting op een Novoferm geïsoleerde garagedeur en krijgt een gratis LED-verlichtingslijst. Ook maak je kans op een gratis garagedeur! Jan Elenbaas van Decokay Elenbaas Noom en zijn team laten je graag de diverse mogelijkheden zien.

1 dag geleden
Sinterklaas bezoekt Goes-Zuid voor groots feest

GOES - Zaterdag 16 november zal Sinterklaas, na zijn landelijke intocht, direct koers zetten naar Goes-Zuid voor een bijzonder feestelijke ontvangst in Buurthuis de Pit. 

1 dag geleden