Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KCO: Haitink met afstand grootste Nederlandse dirigent

KCO: Haitink met afstand grootste Nederlandse dirigent

AMSTERDAM (ANP) - Het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan de donderdag gestorven Bernard Haitink jarenlang de chef-dirigent was, noemt de maestro in een verklaring "met afstand de grootste Nederlandse dirigent van zijn generatie". Het gezelschap heeft "met groot verdriet" van zijn heengaan vernomen.

Haitink stond voor het eerst voor het Concertgebouworkest op de bok in 1956. Van 1961 tot 1988 was hij er chef-dirigent en in 1999 kreeg hij de titel van eredirigent van het gezelschap toebedeeld. In januari 2019 dirigeerde hij het Concertgebouworkest voor het laatst.

"We herinneren ons Bernard Haitink als een bescheiden mens en een groot musicus. De musici van het Concertgebouworkest hebben altijd een zeer grote genegenheid jegens Bernard Haitink gevoeld, omdat hij op zeer intuïtieve wijze met hen musiceerde als primus inter pares en hen vaak veel ruimte en vrijheid gaf."

"Met Bernard Haitink oogstte het Concertgebouworkest grote successen op de belangrijkste internationale muziekfestivals", meldt het orkest in de verklaring op zijn website. Het wijst verder op de "indrukwekkende discografie" die mede dankzij hem tot stand kwam en zegt dat de in vele landen live uitgezonden Eurovisie Kerstmatinees Haitink wereldroem brachten als Mahler-vertolker.

"Bernard Haitink was een groot ambassadeur voor de symfonische muziek en voor de Nederlandse cultuur in het algemeen", aldus het Concertgebouworkest.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Bon Bini Holland 3 en Soof 3 komen later uit

DEN HAAG (ANP) - Twee nieuwe Nederlandse films komen later uit vanwege de coronamaatregelen waardoor de bioscopen om 17.00 uur moeten sluiten en minder bezoekers mogen ontvangen. De release van Bon Bini Holland 3 en Soof 3 is voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo laten distributeurs WW Entertainment en Dutch FilmWorks weten.

1 dag geleden
Ahoy zet opnieuw streep door kerstcircus

ROTTERDAM (ANP) - Het Kerstcircus Ahoy gaat ook dit jaar niet door. Vanwege de verscherpte maatregelen rond het coronavirus heeft Rotterdam Ahoy de show geannuleerd.

1 dag geleden
Pinkpop boekt songfestivalwinnaar Måneskin

LANDGRAAF (ANP) - Songfestivalwinnaar Måneskin treedt volgend jaar op tijdens Pinkpop. De festivalorganisatie kondigde maandag de komst aan van de Italiaanse rockband, die afgelopen mei in Rotterdam de winst in het Songfestival opeiste.

1 dag geleden
Louis Vuitton-ontwerper Virgil Abloh (41) overleden aan kanker

NEW YORK (ANP) - Virgil Abloh, creative director van de mannenlijn van modehuis Louis Vuitton, is zondag op 41-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat laten zijn nabestaanden weten op Instagram.

2 dagen geleden
Popsector baalt van sluiting, wil heldere regels voor steun

AMSTERDAM (ANP) - De popsector verwacht dat veel podia de komende tijd de deuren sluiten omdat het met de nieuw aangekondigde maatregelen bijna niet mogelijk is concerten te organiseren. De sector vraagt om heldere regels met betrekking tot de aangekondigde steunpakketten.

4 dagen geleden
Politie op zoek naar twee verdachten van overval Ali B

ALMERE (ANP) - De politie van Almere is op zoek naar twee mannen die worden verdacht van de gewapende overval op Ali B en zijn chauffeur. De politie roept getuigen van het incident van donderdagavond op zich te melden.

4 dagen geleden
BN'ers overvallen door vliegverbod zuidelijk Afrika

DEN HAAG (ANP) - Diverse bekende Nederlanders zijn vrijdag overvallen door het nieuws dat vluchten uit zuidelijk Afrika zijn verboden in verband met de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant van het coronavirus die er is ontdekt. Onder anderen presentator Renze Klamer en bioloog/presentator Freek Vonk laten via sociale media weten dat ze in Afrika zitten.

4 dagen geleden