Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kazachstan roept noodsituatie uit in onrustige delen van het land

Kazachstan roept noodsituatie uit in onrustige delen van het land

ALMATY (ANP/AFP/RTR) - President Kassym-Jomart Tokajev van Kazachstan heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen in de grootste stad Almaty en in delen van het olierijke westen van het land. De noodtoestand is tot 19 januari van kracht, zo meldt de presidentiële website.

Tokajev nam de maatregel in reactie op ongekende protesten over een stijging van de prijs voor vloeibaar petroleumgas (LPG) in het uitgestrekte ex-Sovjetland. Een regeringsbesluit op dinsdag om LPG-prijzen te verlagen in overeenstemming met de eisen van de demonstranten, kon hen echter niet kalmeren. De zuidoostelijke stad Almaty, de financiële hoofdstad van Kazachstan, was dinsdag in chaos toen de politie traangas en verdovingsgranaten afvuurde om de onrust te onderdrukken.

De demonstranten riepen leuzen als "regering, treed af!" en "oude man eruit!" - een verwijzing naar Tokajevs nog steeds machtige voorganger en mentor Noersoeltan Nazarbajev. Die laatste, een naaste bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, regeerde Kazachstan van 1989 tot 2019. Nazarbajev heeft nog altijd controle over het land als voorzitter van de Veiligheidsraad en 'Leider van de Natie', een constitutionele rol die hem uitvoerende bevoegdheden en immuniteit van vervolging verleent.

Spontane, niet vooraf goedgekeurde protesten zijn illegaal in Kazachstan, ondanks een vorig jaar aangenomen wet die de vrijheid van vergadering in het land versoepelde.

Later op woensdag bood de regering van premier Askar Mamin haar ontslag aan. President Tokajev heeft het ontslag aanvaard en vicepremier Smajlov Alichan Aschanovitsj tot interim-premier benoemd. Totdat een nieuw kabinet is gevormd zullen de demissionaire ministers hun taken blijven uitvoeren.

Meer uit Buitenland

Zweedse premier wil leger inzetten tegen criminele bendes

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft donderdag beloofd het leger in te zetten tegen criminele bendes, na een uitbarsting van geweld die groeiende aantallen dodelijke slachtoffers onder kinderen en onschuldige burgers eist.

2 uur geleden
Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

6 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

8 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

12 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

14 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

14 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

14 uur geleden