Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kasteel Sint-Maartensdijk wordt wellicht archeologisch rijksmonument

Kasteel Sint-Maartensdijk wordt wellicht archeologisch rijksmonument

SINT-MAARTENSDIJK - Als het aan de gemeente Tholen en Erfgoed Zeeland ligt, wordt het kasteel van Sint-Maartensdijk betiteld en behandeld als archeologisch rijksmonument. Dat blijkt op antwoorden van het gemeentebestuur aan SGP'er Kees Knulst. Hij wilde weten wat de huidige staat van de kasteelrestanten is en in hoeverre restauratie van de restanten onderdeel van de planontwikkeling voor woningbouw op het kasteelterrein.

Op vragen van de SGP geeft de gemeente Tholen meer informatie over de staat van de restanten. De politieke partij gaf in de brief aan dat de muur lijkt af te brokkelen. "Het muurwerk van het kasteel dat zich aan de rand van het eiland en/of in het water bevindt, is aan achteruitgang onderhevig", zo beaamt men. Volgens het gemeentebestuur is het echter wel zo dat het overgrote deel van het muurwerk zich binnen de contouren van het eiland bevindt én dat de kwaliteit daarvan stabiel is.

Revitaliseren

Voor de SGP zou dit reden zijn om hier op een zorgvuldige manier mee om te gaan en dit ook als zodanig mee te nemen in de toekomstplannen voor het gebied. Aan de rand van het kasteelterrein komen namelijk wellicht appartementen. Middels een startnotitie wordt momenteel onderzoek gedaan naar een mooie invulling die past bij de historische waarde van het het gebied respecteert. "We willen onderzoeken wat kans van slagen zou hebben", zo zei wethouder Peter Hoek al eerder. "De huidige situatie leent zich ervoor om aan de slag te gaan. Het voormalige kasteelterrein met deels restaurant, schuur, bungalow en gracht... dat kan wellicht gerevitaliseerd worden. Natuurlijk moeten we wel goed kijken welke archeologische zaken zich onder de grond bevinden en wat we daarmee willen."

Versleten

Als vervolg daarop kwam de SGP met een aantal vragen. Een daarvan was de vraag of de in de nabijheid van het kasteel aangelegde gemeentelijke afwateringsinstallatie debet kan zijn aan de afbrokkeling van de muren. Het water zou hierdoor wellicht sneller stromen en eventuele schade aanrichten. Volgens het college van B&W is er echter nog geen onderzoek gedaan naar de precieze oorzaken. "De aanleg van de gemeentelijke afwateringsinstallatie heeft zeker tot een verandering van de afwatering en stroomsnelheid in de gracht geleid." Toch refereert men vooral aan het feit dat de oeverbeschoeiing misschien sowieso is aangetast door onder andere de tijd. "Deze is versleten en op dit moment onvoldoende."

Oevers

De SGP wilde verder in de vragenbrief weten welke maatregelen de gemeente Tholen heeft genomen en of Tholen verder van plan is om het afkalven van de muren te stoppen. "Om verder afkalven van de oevers tegen te gaan is aanbrengen van nieuwe oeverbeschoeiing noodzakelijk. Om verdere achteruitgang van de kasteelresten te voorkomen is het bovendien nodig dat de resten met grond worden afgedekt (met grond)", zegt de gemeente die aangeeft dat er gesprekken gaande zijn met de potentiële koper van het terrein.

Monument
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zou de gemeente Tholen hierover kunnen adviseren, maar alleen wanneer het monument als archeologisch monument wordt aangemerkt.

Daar wil de gemeente Tholen dan ook op inzetten. "Niet alleen het terrein is een Archeologisch Rijksmonument, het komt ook in aanmerking voor een
Rijksmonumentaal predikaat op het gebied Bouwkundige aspecten door de aanwezigheid van een duidelijk herkenbaar, door de mens opgeworpen eiland met bijbehorende grachten. We zullen de procedure tot omzetting in gang zetten", belooft men. 

Meer uit Tholen

Mogelijke gaslek in dorpskerk van Sint-Annaland, brandweer doet metingen

SINT-ANNALAND - In de hervormde dorpskerk aan de Ring van Sint-Annaland is gisteravond mogelijk een gaslekkage ontstaan. De brandweer en een speciaal nutsbedrijf werden ingeschakeld om onderzoek te doen naar de omgeving.

2 uur geleden
Thoolse Elke (13) haalt finale van internationale zwemwedstrijd

THOLEN - Elke Kriesels (13) uit Tholen presteerde uitstekend tijdens een internationale zwemwedstrijd in België, waar ze de finale wist te halen. In de categorie junioren meisjes behaalde ze uiteindelijk de zevende plaats op de 100 meter vlinderslag.

19 uur geleden
Smerdiek stelt Thoolse titelfeest uit, Stavenisse verliest nipt [SPEELRONDE 20]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 20 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 20.

22 uur geleden
Genieten van (kinder)kunst tijdens de tweedaagse kunstroute van Tholen

THOLEN - Het centrum van Tholen-stad is dinsdag 16 april opgeschrikt door een explosie. De knal was te horen van de Brede School tot in hartje centrum. Het ging gelukkig niet om een ongeluk, maar om een uitbundige kleurexplosie van kinderkunst, als bijdrage aan de kunstroute.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij Dek Opleidingen: 'Alles op het gebied van veiligheid en logistiek' [WERKVLOER]

HALSTEREN - Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Dek Opleidingen. 

1 dag geleden
UWV: 'Iets meer ruimte op de arbeidsmarkt in Zeeland'

ZEELAND - De spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland is in het vierde kwartaal van 2023 afgenomen. Dat is voor het tweede kwartaal op rij. Naar verwachting daalt de spanning in 2024 verder. Dat komt doordat het aantal vacatures afneemt en het aantal personen met een WW-uitkering stijgt. Toch wordt de arbeidsmarkt in onze provincie nog altijd als zeer krap getypeerd. Voor veel werkgevers blijft het lastig om geschikt personeel te vinden. De grootste krapte is er bij zorg- en dienstverlenende beroepen en in de ICT. 

2 dagen geleden
Wisselvallig en vrij koud weekend, mogelijk spectaculaire luchten

THOLEN - We krijgen dit weekend te maken met een mix van zon, wolken en enkele buien. De meeste buien zijn weggelegd voor de zaterdag en de meeste zonuren zien we terug op de zondag. Beide dagen liggen de maxima rond een graad of 10 en daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Gebruikelijke waarden voor deze tijd van het jaar zijn 13 tot 17 graden.

3 dagen geleden