Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kasteel Sint-Maartensdijk wordt wellicht archeologisch rijksmonument

Kasteel Sint-Maartensdijk wordt wellicht archeologisch rijksmonument

SINT-MAARTENSDIJK - Als het aan de gemeente Tholen en Erfgoed Zeeland ligt, wordt het kasteel van Sint-Maartensdijk betiteld en behandeld als archeologisch rijksmonument. Dat blijkt op antwoorden van het gemeentebestuur aan SGP'er Kees Knulst. Hij wilde weten wat de huidige staat van de kasteelrestanten is en in hoeverre restauratie van de restanten onderdeel van de planontwikkeling voor woningbouw op het kasteelterrein.

Op vragen van de SGP geeft de gemeente Tholen meer informatie over de staat van de restanten. De politieke partij gaf in de brief aan dat de muur lijkt af te brokkelen. "Het muurwerk van het kasteel dat zich aan de rand van het eiland en/of in het water bevindt, is aan achteruitgang onderhevig", zo beaamt men. Volgens het gemeentebestuur is het echter wel zo dat het overgrote deel van het muurwerk zich binnen de contouren van het eiland bevindt én dat de kwaliteit daarvan stabiel is.

Revitaliseren

Voor de SGP zou dit reden zijn om hier op een zorgvuldige manier mee om te gaan en dit ook als zodanig mee te nemen in de toekomstplannen voor het gebied. Aan de rand van het kasteelterrein komen namelijk wellicht appartementen. Middels een startnotitie wordt momenteel onderzoek gedaan naar een mooie invulling die past bij de historische waarde van het het gebied respecteert. "We willen onderzoeken wat kans van slagen zou hebben", zo zei wethouder Peter Hoek al eerder. "De huidige situatie leent zich ervoor om aan de slag te gaan. Het voormalige kasteelterrein met deels restaurant, schuur, bungalow en gracht... dat kan wellicht gerevitaliseerd worden. Natuurlijk moeten we wel goed kijken welke archeologische zaken zich onder de grond bevinden en wat we daarmee willen."

Versleten

Als vervolg daarop kwam de SGP met een aantal vragen. Een daarvan was de vraag of de in de nabijheid van het kasteel aangelegde gemeentelijke afwateringsinstallatie debet kan zijn aan de afbrokkeling van de muren. Het water zou hierdoor wellicht sneller stromen en eventuele schade aanrichten. Volgens het college van B&W is er echter nog geen onderzoek gedaan naar de precieze oorzaken. "De aanleg van de gemeentelijke afwateringsinstallatie heeft zeker tot een verandering van de afwatering en stroomsnelheid in de gracht geleid." Toch refereert men vooral aan het feit dat de oeverbeschoeiing misschien sowieso is aangetast door onder andere de tijd. "Deze is versleten en op dit moment onvoldoende."

Oevers

De SGP wilde verder in de vragenbrief weten welke maatregelen de gemeente Tholen heeft genomen en of Tholen verder van plan is om het afkalven van de muren te stoppen. "Om verder afkalven van de oevers tegen te gaan is aanbrengen van nieuwe oeverbeschoeiing noodzakelijk. Om verdere achteruitgang van de kasteelresten te voorkomen is het bovendien nodig dat de resten met grond worden afgedekt (met grond)", zegt de gemeente die aangeeft dat er gesprekken gaande zijn met de potentiële koper van het terrein.

Monument
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zou de gemeente Tholen hierover kunnen adviseren, maar alleen wanneer het monument als archeologisch monument wordt aangemerkt.

Daar wil de gemeente Tholen dan ook op inzetten. "Niet alleen het terrein is een Archeologisch Rijksmonument, het komt ook in aanmerking voor een
Rijksmonumentaal predikaat op het gebied Bouwkundige aspecten door de aanwezigheid van een duidelijk herkenbaar, door de mens opgeworpen eiland met bijbehorende grachten. We zullen de procedure tot omzetting in gang zetten", belooft men. 

Meer uit Tholen

Historische wandeltochten door Tholen trekken meer dan 200 deelnemers

THOLEN - Hoe zijn de vestingmuren van Tholen-stad ontstaan? Wat weten we over de verdronken stad Reymerswael? En waarom was de langste en oudste waterlinie van Nederland zo belangrijk? Deze vragen werden afgelopen zondag beantwoord tijdens de laatste etappe van Expeditie Zuidwaterlinie in Tholen. Meer dan tweehonderd mensen reisden terug in de tijd om achter deze antwoorden te komen.

34 minuten geleden
Aan de keukentafel met Jurgen: 'Dit vak leer je niet op de middelbare school' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jurgen van Keulen.

22 uur geleden
Motorrijder ernstig gewond na ongeluk op Marconiweg in Tholen

THOLEN - Een motorrijder is zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk in Tholen. Een traumahelikopter van het MMT (Mobiel Medisch Team) is ter plaatse geland.

1 dag geleden
Tholenaar gewond bij eenzijdig ongeval met opgevoerde Fatbike

THOLEN - Bij een eenzijdig ongeval in Tholen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 42-jarige Tholenaar gewond geraakt. De man is volgens de politie hoogstwaarschijnlijk met een opgevoerde Fatbike tegen een geparkeerde auto gereden.

1 dag geleden
Bestuurder raakt gewond bij eenzijdig ongeluk op de N658 bij Sint-Annaland

SINT ANNALAND – Bij een eenzijdig ongeval op de N658 bij Sint Annaland is vrijdagavond een persoon gewond geraakt. Door een onbekende reden was de auto waarin de persoon zat van de weg geraakt en in een sloot terechtgekomen.

2 dagen geleden
Expeditie Zuidwaterlinie eindigt vandaag in Tholen

THOLEN - In Tholen gaat vandaag de vierde en laatste etappe van Expeditie Zuidwaterlinie van start. Deelnemers verkennen de rijke geschiedenis van de langste en oudste verdedigingslinie van Nederland. Bij de vestingstad zijn drie wandelroutes uitgestippeld.

2 dagen geleden
Auto in sloot na ongeval in Sint-Annaland, traumaheli ter plaatse

SINT-ANNALAND - De hulpdiensten zijn vrijdagavond met veel mensen uitgerukt naar een voertuig dat in de sloot terecht is gekomen bij de Joanna-Mariapolder (N658).  Een traumahelikopter is ter plaatse.

2 dagen geleden