Karremans wil eerst in gesprek over onderzoek dicht borstweefsel
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Preventie) zegt dat hij gaat strijden voor de verbetering van kankeronderzoek bij dicht borstweefsel, maar hij wil de Tweede Kamer nog niet toezeggen of het gaat lukken. Bij vrouwen met dicht borstweefsel is op een mammografie tijdens het bevolkingsonderzoek moeilijker te zien of zij kwaadaardige tumoren hebben. Op dit moment worden vrouwen niet ingelicht dat zij dit weefsel hebben en dus ook grotere risico's lopen. Het gaat om ongeveer 80.000 vrouwen per jaar.
Het is volgens radiologen beter dat bij deze vrouwen het borstweefsel op een andere manier wordt onderzocht, bijvoorbeeld met een MRI-scan. De vraag is of daarvoor voldoende capaciteit is in de ziekenhuizen, zei Karremans. Het grote probleem is volgens hem het tekort aan personeel, maar het beeld daarover is divers, gaf hij toe in een debat. Het zorgveld geeft aan dat het wel mogelijk is. De staatssecretaris wil dit uitzoeken en gaat in gesprek met radiologen, de borstkankervereniging en de Gezondheidsraad. Karremans zei geen aansporing van de Kamer te hoeven om stappen te zetten. Hij memoreerde dat zijn moeder overleed aan kanker toen hij zestien jaar was, nadat er iets was gemist in eerder onderzoek.
In ieder geval VVD, GroenLinks-PvdA, D66 en BBB willen dat vrouwen sowieso altijd te horen krijgen dat zij dicht borstweefsel hebben, ook als een vervolgtraject niet meteen mogelijk zou zijn. "Het is een recht van vrouwen om informatie over hun eigen lichaam te krijgen", vindt Wieke Paulusma van D66, die erop wees dat er al genoeg onderzoek ligt. "De bal ligt voor open doel, de staatssecretaris hoeft die alleen maar binnen te schoppen." Het raakt de D66'er persoonlijk dat dit nog steeds niet gebeurt en dringt aan op tempo. "Vrouwen worden ziek, overlijden, en we kunnen er wat aan doen." Paulusma snapt de persoonlijke motivatie van Karremans, maar proeft toch politieke terughoudendheid. De kosten voor MRI-screenings bij deze vrouwen bedragen 25 miljoen euro per jaar.
Een ander verzoek is om het bevolkingsonderzoek naar darmkanker al vanaf 50 jaar te houden. Nu is de doelgroep 55 tot en met 75 jaar. Elk jaar krijgen 700 mensen tussen de 50 en 54 jaar darmkanker, van wie twee derde dan al uitzaaiingen heeft. Vroege opsporing voorkomt veel menselijk leed en ook hogere medische kosten, stelt GroenLinks-PvdA. Karremans gaat de opties onderzoeken. De uitbreiding zou 7 miljoen euro per jaar kosten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
13 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.
1 dag geledenDE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
1 dag geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
1 dag geleden