Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kapelse regenboogambassadeurs eerder gepresenteerd na commotie over zichtbaarheid

Kapelse regenboogambassadeurs eerder gepresenteerd na commotie over zichtbaarheid

KAPELLE - De gemeente Kapelle heeft dinsdagmiddag haar regenboogambassadeurs Maxim en François gepresenteerd. Dat zou oorspronkelijk pas in september gebeuren, maar door ophef over de anonimiteit van de twee schoof de gemeente dit naar voren.

François en Maxim wilden in eerste instantie vooral bereikbaar zijn voor mede-inwoners van de gemeente Kapelle uit de lhbti-gemeenschap (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender- en intersekse personen) en niet zozeer in de media verschijnen, vertellen ze dinsdag. 

Kwetsbaar

Berichtgeving van Omroep Zeeland waarin de gemeente Kapelle aangaf dat de twee voorlopig anoniem zouden blijven, veroorzaakte commotie. “Het is nooit onze intentie geweest om de ambassadeurs geheim te houden, maar we wilden hen rustig laten beginnen”, aldus een gemeentewoordvoerder. 

“Maandagavond werden de reacties op sociale media zo erg dat ik besloot de volgende dag verder te lezen, omdat ik anders niet zou kunnen slapen”, vertelt de Kapelse wethouder Annebeth Evertz, uit wiens koker het regenboogambassadeurschap komt. Kapelle is de eerste Zeeuwse gemeente die ermee werkt. “Ik had niet verwacht dat het zóveel emoties zou oproepen. Het toont aan dat Maxim en François kwetsbaar zijn en daarvoor voel ik me verantwoordelijk. Ik ben juist hartstikke trots dat we deze twee ambassadeurs hebben.”

Omdat de heftige reacties vooral van buiten de gemeente komen, willen François en Maxim wel doorgaan met hun nieuwe functies. ‘Dit bewijst dat anders zijn dan de norm nog steeds taboe is’, zeggen zowel de beide ambassadeurs als wethouder. 

Gesprek

François en Maxim solliciteerden op de vacature voor regenboogambassadeur en zijn beiden aangesteld. Ze zetten zich in voor acceptatie van alle inwoners, waarbij iedereen zichzelf kan en mag zijn. De twee willen hierover als eerste in gesprek gaan op scholen, bij kerkgenootschappen en in verzorgingshuizen. In september zijn ze aanwezig bij de opening van een lhbti-tentoonstelling in Kapelle.
De 24-jarige François vertelt drie jaar geleden uit de kast te zijn gekomen als homoseksueel. Maxim vertelt transgender te zijn. “Ik wilde me altijd al inzetten voor de lhbti-gemeenschap en nu kan ik dat in mijn eigen gemeente doen”, legt François uit. Er is tijd nodig om hun doel van meer acceptatie te bereiken, maar beiden zijn daar positief over. “Bijvoorbeeld jongeren worden extremer in hun opvattingen”, vindt Maxim, die ook al jaren betrokken is bij het COC, de organisatie die de belangen behartigt van de lhbti-gemeenschap. “Maar de positieve kant wint het echt wel.”

Meer informatie

Maxim en François zijn voor inwoners van de gemeente Kapelle bereikbaar voor vragen via [email protected].

Meer uit Reimerswaal

21e Answester Dweilbandfestival is mooi feestje

HANSWEERT - Zondag was het in Hansweert weer tijd voor het Answester Dweilband Festival, dit jaar de 21e editie alweer. Talloze bezoekers uit het dorp en de regio trokken naar Hansweert voor een middag vol muziek, lekker eten en zelfs een loterij.

10 uur geleden
Geniet zondag van 'dweilen' en food in Hansweert

HANSWEERT - Ieder jaar op de laatste zondag van september vindt in Hansweert het Answester Dweilbandfestival plaats. Voor zondag 24 september staat de 21e editie in de startblokken. 

3 dagen geleden
Verkeer voorlopig verboden op instabiele dam Julianahaven Yerseke

YERSEKE - Omdat de damwand van de Julianahaven in Yerseke niet sterk en stabiel genoeg is, stelt de gemeente Reimerswaal een verkeersverbod in voor de kadewand. ‘Binnenkort wordt er een meetsysteem geplaatst om de stabiliteit van de damwand de komende tijd te meten’, laat de gemeente vrijdag weten. Op basis van de meetresultaten zijn misschien nog meer maatregelen nodig. ‘Dat is op voorhand niet uit te sluiten.’ 

3 dagen geleden
Jonge bestuurder ongeluk Kruiningen mogelijk onder invloed van drugs

KRUININGEN - De 21-jarige Kruininger die donderdag met zijn auto over de kop sloeg in zijn dorp reed mogelijk onder invloed van drugs. Dat meldt de politie.

3 dagen geleden
Nieuw bestuur Schoorse herfstmarkt: 'We willen dit leuke feest laten groeien'

SCHORE - Het nieuwe bestuur van stichting Schoorse Herfstmarkt kon zaterdag meekijken hoe de geroutineerde, afzwaaiende bestuursleden de markt in goede banen leidden. Voor editie 2024 staan Niels Peterson, Mark Kneepkens, Jeroen Heerspink en Jelmer Holm aan het roer.

4 dagen geleden
Botsing met meerdere voertuigen op A58 bij Schore: meerdere personen gewond

SCHORE - Bij een aanrijding op de snelweg A58 tussen Kapelle en Schore zijn woensdagavond meerdere personen gewond geraakt.

4 dagen geleden
Rillandse energiecoöperatie 4411 op 26 september een feit

RILLAND - Op 26 september vindt de oprichtingsvergadering van de Energiecoöperatie 4411 plaats in het dorpshuis van Rilland. Om 20.00 zijn alle inwoners en ondernemers uit het postcodegebied 4411 daar welkom. 

5 dagen geleden