Kapelse band Grote Geelstaart wint Spectra
OVEZANDE - De Kapelse muziekformatie de Grote Geelstaart heeft op festival Klomppop in Ovezande de bandcompetitie Spectra gewonnen.
Het publiek van het driedaagse festival Klomppop kon vrijdag genieten van de seizoensfinale van bandcompetitie Spectra. Tijdens deze avond streden de bands Grainbait, Baneham, The Traveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra-winst en studiotijd bij Fuzz Tone Studio in Middelburg en konden zich in de kijker spelen bij de vele bezoekers van het festival in Ovezande.
De finale is gewonnen door de vijfkoppige post-punk formatie Grote Geelstaart uit Kapelle. De band wordt gevormd door de Kapelse neven Finley, Danny, Jesper en Jeppe en zanger Luuk uit Zierikzee. De Grote Geelstaart laat zich muzikaal inspireren door bands als Black Midi en King Gizzard and the Lizard Wizard. De jonge muzikanten mogen zich nu een jaar lang Spectra-winnaars noemen en gaan ervandoor met de studioprijs. De jury van de finaleavond bestond uit Hugo van Rooijen en Jarmo lopulissa.
Spectra
Spectra is een muzikale talentenjacht die jonge bandjes een podium biedt om ervaring op te doen en bekendheid te verwerven. De Jongerenraad Borsele organiseert hiervoor vier gratis voorrondes en twee halve finales per jaar in samenwerking met de Klomp in Ovezande. Een jury helpt de bandjes verder met hun jurycommentaar en verdeelt de tickets voor de finale op Klomppop. Daarbij heeft elke avond een speciale act. Doorgebroken bands trakteren publiek zo op fijne muziek. Deze combinatie maakt Spectra al jaren een tot een succesvol event voor muzikanten en muziekliefhebbers.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op https://popaanzee.nl/projecten/spectra/ en de Instagram-pagina van Grote Geelstaart.
Meer uit Reimerswaal
Nooit waren de verwachtingen in Nederland zo hooggespannen als in 1795. Met steun van de Fransen was er een nieuwe regering die, net als in Frankrijk, de mensen 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' zou schenken. De tijd dat een klein groepje regenten zich schaamteloos had verrijkt ten koste van de bevolking was voorbij. Er werden 'vrijheidsbomen' geplant als symbool voor het nieuwe tijdperk. Mensen dansten op straat en luisterden naar opbeurende praatjes van de nieuwe leiders. De feestvreugde was echter van korte duur. Op de Bevelanden veranderde er maar weinig. De oude machthebbers - rijke boeren - bleven aan de macht en de armoede onder de bevolking groeide zelfs. Omdat de Fransen voor hun oorlogen bakken geld nodig hadden, legden ze de bevolking torenhoge belastingen op, waardoor velen aan de bedelstaf raakten. De dienstplicht werd ingevoerd en dorpelingen kregen te maken met inkwartiering van soldaten. Zo moest Wemeldinge, een dorp van amper 700 inwoners, ruim 300 soldaten onderbrengen. Een vrijwel onmogelijke opgave. De problemen verergerden door criminele bendes, zoals die van de beruchte Jan Catoen, die op Zuid-Beveland boerderijen overviel, waarbij hij de bewoners dwong, door ze met de blote voeten op de haardplaat vast te binden, te vertellen waar ze hun kostbaarheden hadden verborgen. Na een overval op de hofstede Tekenburg bij Kapelle in 1802 werd Catoen echter in de kraag gegrepen en tot de doodstraf veroordeeld.De problemen waren hiermee nog lang niet voorbij. Sterker, het ergste moest nog komen. In 1809 was een Engels leger op Walcheren geland om de Fransen uit Antwerpen te verdrijven. De Wemeldingenaren moesten van de Engelsen paarden en karren leveren om de soldaten vanuit Kattendijke naar Fort Bath te vervoeren, en de plaatselijke bakkers moesten de soldaten van brood voorzien. En dat alles gratis, want de bezetter vergoedde niets. Groot was dan ook de opluchting toen in 1813 een einde kwam aan het Franse bestuur en de oude regenten weer aan de macht kwamen. Die deugden ook niet, maar waren niet zo schijnheilig als de Fransen, die slechts weinig van hun beloften hadden waargemaakt.
3 uur geledenKRUININGEN - Nadat twee zogenaamde bankmedewerkers een man uit Kruiningen hadden opgelicht, zijn zij op heterdaad aangehouden tijdens het pinnen in Hansweert. De politie is op zoek naar meer mensen die mogelijk gebeld zijn door deze verdachten.
2 dagen geledenKAPELLE - Te herkennen aan hun witte overhemden met flamboyante stropdassen ging de Kapelse band Grote Geelstaart de afgelopen twee jaar Zeeuwse podia af en speelde ook op vele podia buiten de provincie. Nu zetten de vijf muzikanten een nieuwe stap: hun eerste single 'Barch' komt uit op 4 oktober. Iedereen die de single dezelfde dag nog live op het podium wil horen, is vrijdagavond welkom in dorpshuis De Vroone in Kapelle voor de releaseshow.
3 dagen geledenKRUININGEN - In de gemeente Reimerswaal zijn woensdag de eerste tien Lief- & Leedstraten geopend. In deze tien straten besteden bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Maar ook als iemand een nieuwe baan heeft, er een baby is geboren of iemand een zwemdiploma heeft gehaald.
5 dagen geledenHANSWEERT - Basisschool De Eendracht in Hansweert is de trotse winnaar van de actie 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein' in de provincie Zeeland.
5 dagen geledenKRUININGEN - Zaterdag klonk er uit het buitenbad van zwembad Den Inkel in Kruiningen geen geluid van spelende kinderen en plonzen van de glijbaan, maar het geluid van blaffende honden. Van hoge keffen tot een lage woef, honden in alle verschillende soorten en maten kwamen er voor de 'hondenplons' voor het goede doel.
6 dagen geledenKRABBENDIJKE - Op dinsdag 1 oktober is er in Krabbendijke een studiebijeenkomst met spreker dominee Kees van Velzen namens Christenen voor Israël. Het onderwerp van deze bijeenkomst is: 'Israël, de Bijbel en de huidige situatie'. De bijeenkomst vindt plaats in Verenigingsgebouw De Rancke vanaf 20.00 uur en de toegang is gratis.
1 week geleden