Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kapellenaar Berend Huisjes brengt nieuw boek uit

Kapellenaar Berend Huisjes brengt nieuw boek uit

KAPELLE – Toen Berend Huisjes uit Kapelle in 2019 begon aan zijn eerste boek, ‘Ik zoek mijn vader’, werd hij al snel gegrepen door het schrijversvirus. In korte tijd schreef hij twee romans en de thriller ‘Het kunstgebit’. Onlangs verscheen Berends eerste verhalenbundel ‘Tekeret’, met daarin dertien korte verhalen. De verhalen staan bol van de fantasie; een verliefdheid in coronatijd, een eigenaardige reis naar het Belgische Ieper, een kademoord in Goes en onhandigheid bij het koffiezetten.

“Het zijn totaal verschillende verhalen die los van elkaar staan”, vertelt de schrijver. “Fantasie speelt een ontzettend belangrijke rol bij het schrijven. Ik weet niet waar het vandaan komt. Als ik aan het schrijven ben, komt het verhaal vanzelf. Het ontstaat gewoon.”

Een verhalenbundel maken was weer een nieuwe uitdaging voor de Kapellenaar. “De titel ‘Tekeret’, oftewel ‘Ik heb het gered’, slaat daarop. Het is mij toch maar mooi gelukt”, vertelt Berend Huisjes.

Vader

Berend Huisjes is gaan schrijven op aanraden van zijn vrouw Yvonne. “Mijn vader werd in de oorlog gearresteerd door de Duitsers en heeft nooit verteld waar hij geweest is. Ik ben in 1944 geboren en heb de naam van mijn vader gekregen, want niemand wist of hij ooit nog terug zou komen. Het heeft mij altijd bezig gehouden. Dat werd steeds concreter in het najaar van 2018 en toen zei mijn vrouw: “Je kunt er een boek over schrijven”. En dat heb ik toen gedaan.

Uiteindelijk heeft hij meer dan voldoende antwoord gekregen op zijn vragen over het verleden, vertelt Berend. “Schrijven is voor mij een uitlaatklep en toen ik eenmaal begon met schrijven, kon ik niet meer stoppen. Het is een prachtige invulling van de fantasie die ik altijd al had. En ik heb een heel fijn leven met een lieve vrouw die mij vrij laat om te doen wat ik graag doe.”

Historisch

Inmiddels is Berend al bezig met boek zes en zeven. “Het is moeilijk om een plek op een plank in de boekenwinkel te veroveren, maar ik schrijf vooral voor mijzelf. Ik krijg heel veel reacties, ook van mensen die ik niet ken.”
De Kapellenaar werkt nu aan een tweetal boeken; weer een verhalenbundel en een historisch boek. “Dit boek speelt zich af rond 1831 en is gebaseerd op het dagboek van de betovergrootvader van mijn overleden vrouw uit Tholen, Pieter Adriaan Sakko.” Het dagboek bevat volgens de schrijver bijzondere feiten. “Zo zou Pieter Adriaan Sakko getuige zijn geweest van het opblazen van het schip van Van Speijk. Ik moet eerst nog verder onderzoek doen in het nationaal archief in Den Haag, maar daarna zal ook dit boek uitgegeven worden. Ik schrijf voorlopig nog wel even door.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

4 uur geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

6 uur geleden
Nieuw brug verbindt wijken Hansweert

HANSWEERT - Wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal heeft donderdag op een soort waterfiets de brug aan de Sloestraat in Hansweert feestelijk in gebruik genomen.

12 uur geleden
Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

1 dag geleden
PvdA Kapelle en D66 Kapelle roepen provincie op vaste buslijn Wemeldinge te behouden

WEMELDINGE - De provincie Zeeland heeft in haar vernieuwde aanbestedingsplan voor het busvervoer in Zeeland nog steeds de huidige lijn door Wemeldinge geschrapt. Daartegen komen PvdA Kapelle en D66 Kapelle in opstand.

1 dag geleden
Feestelijk diner voor klanten Voedselbank dankzij rotary

GOES - Bij de Goederenloods Goes genoten 100 klanten van Voedselbank de Bevelanden, 70 volwassenen en 30 kinderen, donderdag van een feestelijk diner. Rotary clubs Goes de Bevelanden en Goes-Reimerswaal organiseerden dit diner in samenwerking met de Voedselbank. 

1 dag geleden
'Geen grote overtredingen' geconstateerd bij controle buitengebied Reimerswaal

KRUININGEN - Donderdag voerde de gemeente Reimerswaal een controle uit in de buitengebieden van Reimerswaal samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant. Er zijn volgens de gemeente geen grote overtredingen geconstateerd.

2 dagen geleden