Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kapelle wil meer burgers in raadszaal

Kapelle wil meer burgers in raadszaal

KAPELLE - De gemeenteraad van Kapelle heeft dinsdagavond een voorstel aangenomen dat meer inwoners de raadszaal in moet krijgen. Ze breidt het spreekrecht uit en voert het burgerinitiatief in. Bij minimaal 25 handtekeningen van medestanders kunnen inwoners met een plan voor de gemeente de raadsleden hierover laten debatteren en besluiten.

De twee nieuwe rechten zijn ontstaan door een motie in januari van de raadsfractie van Gemeentebelang voor meer burger- en overheidsparticipatie.

Inspraak

Voorheen konden inwoners van de gemeente Kapelle alleen vijf minuten hun zegje doen over een agendapunt dat die avond al behandeld werd in de raad. Nu mogen ze ten overstaan van de gemeenteraad én het college van burgemeester en wethouders vijf minuten aandacht vragen voor ieder onderwerp dat hen bezig houdt. “Tot 12.00 uur op de dag van de raadsvergadering kunnen inwoners bij mij spreekrecht aanvragen als ze de raadsleden iets willen meedelen of een zorg willen uiten”, vertelt raadsgriffier Andrea Meijer van de gemeente Kapelle. Per vergadering is er dertig minuten gereserveerd voor spreekrecht. Zijn er meer dan zes insprekers, dan worden de dertig minuten verdeeld over het aantal insprekers.

Burgerinitiatieven

Met de mogelijkheid om burgerinitiatieven in te dienen hoopt de gemeenteraad meer ideeën uit de samenleving te krijgen. “We hebben gekozen voor het aantal van minimaal 25 handtekeningen, omdat we het indienen van een initiatief hiermee laagdrempelig houden, maar tegelijkertijd te hoog voor een opwelling”, verklaart burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle, voorzitter van de gemeenteraad. “Er is meer nodig dan alleen een idee tijdens een verjaardagsfeestje. Voor 25 handtekeningen moet je goed nadenken over je idee en er moeite voor doen.” Iedereen van zestien jaar en ouder kan tekenen. “We kiezen voor die leeftijd, omdat zestienjarigen bijna stemrecht krijgen en zo betrokken worden bij de politiek en democratie.”

Verrassen

Haalt een burgerinitiatief de raad, dan gaan de fracties erover in debat en nemen er een besluit over. “Met deze twee rechten kunnen bewoners van de gemeente letterlijk de agenda van de gemeenteraad mee bepalen”, vindt Meijer. “We doen dit vanuit de veronderstelling dat er goede ideeën leven onder onze inwoners. We laten ons graag verrassen”, aldus de burgemeester.

Actie

In een later stadium evalueert de gemeente de twee nieuwe regelingen. Uit haar ervaring als griffier zegt Meijer te weten dat inspreken en burgerinitiatieven indienen het verschil kunnen maken. “Het voegt echt iets toe als mensen snelheidsproblemen in het verkeer aankaarten of meedenken over een speeltuin. En bijvoorbeeld de toeristenbelasting voor arbeidsmigranten is geschrapt doordat een agrariër in actie kwam.”

Leefbaar

Meijer adviseert inwoners ook over andere wegen die bewandeld kunnen worden om iets voor elkaar te krijgen. Als voorbeeld noemt ze het vrijwillig opruimen van zwerfafval door Kapellenaar Robin Valentijn. De gemeente heeft onlangs een bakfiets beschikbaar gesteld, zodat hij dit werk eenvoudiger kan doen. “De deur staat altijd open voor ideeën om de gemeente leefbaarder te maken.”

Spreekrecht aanvragen en burgerinitiatieven aankondigen kan bij griffier Andrea Meijer, via tel. 0113-333130 of mail. [email protected].

Meer uit Reimerswaal

Doortrapdag Wemeldinge: lang en veilig blijven fietsen

WEMELDINGE - Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente Kapelle een doortrapdag in Wemeldinge. 'Deze dag organiseren we voor ouderen om zo lang en veilig mogelijk te kunnen blijven fietsen', laat de gemeente weten. 'De Doortrapdag vindt plaats in Gasterij Schoudee in Wemeldinge van 9.45 tot 15.00 uur. U kunt gratis meedoen. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meeneemt.'

3 uur geleden
Groot herbestratingsproject in Wemeldinge Noord

WEMELDINGE - Dinsdag begint de herbestrating in het noordelijk deel van Wemeldinge. De komende maanden gaan in fases verschillende straten op de schop.

1 dag geleden
Molentocht op Eerste Pinksterdag: 'Passie voor rijdend erfgoed leeft in Zeeland'

GOES - Al meer dan 34 jaar wordt op de derde zondag van mei de Molentocht gereden waarbij 300 oldtimers de mooiste routes van Zeeland verkennen. Dit jaar vindt het evenement plaats op eerste Pinksterdag. Gestart wordt vanaf Vliegveld Midden Zeeland en de finish is op de Grote Markt in Goes. Onderweg is er altijd een aantal tussenstops, dit jaar bij Rijtuig- en Meubelstoffeerderij C.J. Brouwer in 's-Heer Hendrikskinderen.

2 dagen geleden
Kunstmarkt en Schildersdag in kerktuin Kapelle

KAPELLE - Kapelle Cultureel sluit vandaag traditiegetrouw het evenementenseizoen af met de jaarlijkse Kunstmarkt & Schildersdag.

2 dagen geleden
Toujours Kapelle: Drukke en gezellige zaterdag voor de boeg

KAPELLE - Deze week is het Toujours Kapelle, met herdenkingen, maar ook feestelijke activiteiten. Deze meeste activiteiten vinden deze zaterdag plaats. 

2 dagen geleden
Waterschap begint met jaarlijks onderhoud aan wegen door heel Zeeland

KRUININGEN/KAPELLE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met het jaarlijkse groot onderhoud aan waterschapswegen op diverse locaties in Zeeland. 'Sommige wegen worden slechts enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting oplopen tot enkele dagen of weken', laat het waterschap weten. 

3 dagen geleden
Drie dagen Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge

WEMELDINGE - Kunst- en Natuurroute Wemeldinge viert het 25-jarig jubileum dit pinksterweekeinde. 

3 dagen geleden