Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kapelle wil meer burgers in raadszaal

Kapelle wil meer burgers in raadszaal

KAPELLE - De gemeenteraad van Kapelle heeft dinsdagavond een voorstel aangenomen dat meer inwoners de raadszaal in moet krijgen. Ze breidt het spreekrecht uit en voert het burgerinitiatief in. Bij minimaal 25 handtekeningen van medestanders kunnen inwoners met een plan voor de gemeente de raadsleden hierover laten debatteren en besluiten.

De twee nieuwe rechten zijn ontstaan door een motie in januari van de raadsfractie van Gemeentebelang voor meer burger- en overheidsparticipatie.

Inspraak

Voorheen konden inwoners van de gemeente Kapelle alleen vijf minuten hun zegje doen over een agendapunt dat die avond al behandeld werd in de raad. Nu mogen ze ten overstaan van de gemeenteraad én het college van burgemeester en wethouders vijf minuten aandacht vragen voor ieder onderwerp dat hen bezig houdt. “Tot 12.00 uur op de dag van de raadsvergadering kunnen inwoners bij mij spreekrecht aanvragen als ze de raadsleden iets willen meedelen of een zorg willen uiten”, vertelt raadsgriffier Andrea Meijer van de gemeente Kapelle. Per vergadering is er dertig minuten gereserveerd voor spreekrecht. Zijn er meer dan zes insprekers, dan worden de dertig minuten verdeeld over het aantal insprekers.

Burgerinitiatieven

Met de mogelijkheid om burgerinitiatieven in te dienen hoopt de gemeenteraad meer ideeën uit de samenleving te krijgen. “We hebben gekozen voor het aantal van minimaal 25 handtekeningen, omdat we het indienen van een initiatief hiermee laagdrempelig houden, maar tegelijkertijd te hoog voor een opwelling”, verklaart burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle, voorzitter van de gemeenteraad. “Er is meer nodig dan alleen een idee tijdens een verjaardagsfeestje. Voor 25 handtekeningen moet je goed nadenken over je idee en er moeite voor doen.” Iedereen van zestien jaar en ouder kan tekenen. “We kiezen voor die leeftijd, omdat zestienjarigen bijna stemrecht krijgen en zo betrokken worden bij de politiek en democratie.”

Verrassen

Haalt een burgerinitiatief de raad, dan gaan de fracties erover in debat en nemen er een besluit over. “Met deze twee rechten kunnen bewoners van de gemeente letterlijk de agenda van de gemeenteraad mee bepalen”, vindt Meijer. “We doen dit vanuit de veronderstelling dat er goede ideeën leven onder onze inwoners. We laten ons graag verrassen”, aldus de burgemeester.

Actie

In een later stadium evalueert de gemeente de twee nieuwe regelingen. Uit haar ervaring als griffier zegt Meijer te weten dat inspreken en burgerinitiatieven indienen het verschil kunnen maken. “Het voegt echt iets toe als mensen snelheidsproblemen in het verkeer aankaarten of meedenken over een speeltuin. En bijvoorbeeld de toeristenbelasting voor arbeidsmigranten is geschrapt doordat een agrariër in actie kwam.”

Leefbaar

Meijer adviseert inwoners ook over andere wegen die bewandeld kunnen worden om iets voor elkaar te krijgen. Als voorbeeld noemt ze het vrijwillig opruimen van zwerfafval door Kapellenaar Robin Valentijn. De gemeente heeft onlangs een bakfiets beschikbaar gesteld, zodat hij dit werk eenvoudiger kan doen. “De deur staat altijd open voor ideeën om de gemeente leefbaarder te maken.”

Spreekrecht aanvragen en burgerinitiatieven aankondigen kan bij griffier Andrea Meijer, via tel. 0113-333130 of mail. [email protected].

Meer uit Reimerswaal

'We gaan voor feestdag waarop heel Yerseke trots kan zijn'

YERSEKE - Er is nog het nodige werk te verzetten, maar Yerseke at Sea staat al stevig in de steigers. Op zaterdag 17 augustus is het mosselen, oesters en sfeer in de haven. De nadruk ligt niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, vertelt de organisatie achter het nieuwe festival.

12 uur geleden
Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

18 uur geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

1 dag geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

1 dag geleden
Nieuw brug verbindt wijken Hansweert

HANSWEERT - Wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal heeft donderdag op een soort waterfiets de brug aan de Sloestraat in Hansweert feestelijk in gebruik genomen.

1 dag geleden
Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

2 dagen geleden
PvdA Kapelle en D66 Kapelle roepen provincie op vaste buslijn Wemeldinge te behouden

WEMELDINGE - De provincie Zeeland heeft in haar vernieuwde aanbestedingsplan voor het busvervoer in Zeeland nog steeds de huidige lijn door Wemeldinge geschrapt. Daartegen komen PvdA Kapelle en D66 Kapelle in opstand.

2 dagen geleden