Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kapelle wil meer burgers in raadszaal

Kapelle wil meer burgers in raadszaal

KAPELLE - De gemeenteraad van Kapelle heeft dinsdagavond een voorstel aangenomen dat meer inwoners de raadszaal in moet krijgen. Ze breidt het spreekrecht uit en voert het burgerinitiatief in. Bij minimaal 25 handtekeningen van medestanders kunnen inwoners met een plan voor de gemeente de raadsleden hierover laten debatteren en besluiten.

De twee nieuwe rechten zijn ontstaan door een motie in januari van de raadsfractie van Gemeentebelang voor meer burger- en overheidsparticipatie.

Inspraak

Voorheen konden inwoners van de gemeente Kapelle alleen vijf minuten hun zegje doen over een agendapunt dat die avond al behandeld werd in de raad. Nu mogen ze ten overstaan van de gemeenteraad én het college van burgemeester en wethouders vijf minuten aandacht vragen voor ieder onderwerp dat hen bezig houdt. “Tot 12.00 uur op de dag van de raadsvergadering kunnen inwoners bij mij spreekrecht aanvragen als ze de raadsleden iets willen meedelen of een zorg willen uiten”, vertelt raadsgriffier Andrea Meijer van de gemeente Kapelle. Per vergadering is er dertig minuten gereserveerd voor spreekrecht. Zijn er meer dan zes insprekers, dan worden de dertig minuten verdeeld over het aantal insprekers.

Burgerinitiatieven

Met de mogelijkheid om burgerinitiatieven in te dienen hoopt de gemeenteraad meer ideeën uit de samenleving te krijgen. “We hebben gekozen voor het aantal van minimaal 25 handtekeningen, omdat we het indienen van een initiatief hiermee laagdrempelig houden, maar tegelijkertijd te hoog voor een opwelling”, verklaart burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle, voorzitter van de gemeenteraad. “Er is meer nodig dan alleen een idee tijdens een verjaardagsfeestje. Voor 25 handtekeningen moet je goed nadenken over je idee en er moeite voor doen.” Iedereen van zestien jaar en ouder kan tekenen. “We kiezen voor die leeftijd, omdat zestienjarigen bijna stemrecht krijgen en zo betrokken worden bij de politiek en democratie.”

Verrassen

Haalt een burgerinitiatief de raad, dan gaan de fracties erover in debat en nemen er een besluit over. “Met deze twee rechten kunnen bewoners van de gemeente letterlijk de agenda van de gemeenteraad mee bepalen”, vindt Meijer. “We doen dit vanuit de veronderstelling dat er goede ideeën leven onder onze inwoners. We laten ons graag verrassen”, aldus de burgemeester.

Actie

In een later stadium evalueert de gemeente de twee nieuwe regelingen. Uit haar ervaring als griffier zegt Meijer te weten dat inspreken en burgerinitiatieven indienen het verschil kunnen maken. “Het voegt echt iets toe als mensen snelheidsproblemen in het verkeer aankaarten of meedenken over een speeltuin. En bijvoorbeeld de toeristenbelasting voor arbeidsmigranten is geschrapt doordat een agrariër in actie kwam.”

Leefbaar

Meijer adviseert inwoners ook over andere wegen die bewandeld kunnen worden om iets voor elkaar te krijgen. Als voorbeeld noemt ze het vrijwillig opruimen van zwerfafval door Kapellenaar Robin Valentijn. De gemeente heeft onlangs een bakfiets beschikbaar gesteld, zodat hij dit werk eenvoudiger kan doen. “De deur staat altijd open voor ideeën om de gemeente leefbaarder te maken.”

Spreekrecht aanvragen en burgerinitiatieven aankondigen kan bij griffier Andrea Meijer, via tel. 0113-333130 of mail. [email protected].

Meer uit Reimerswaal

Zeeuwse kustwateren zijn kraamkamer voor haai

KAMPERLAND - De zon schijnt heerlijk boven Neeltje Jans terwijl sportvissers hun hengels klaarmaken aan boord van de Quo Vadis. De sportvisboot deint zachtjes op het water hier in de Zeeuwse Voordelta, grofweg tussen Kamperland en Oostkapelle. De zee is kalm op deze donderdag 10 juli. Onder het oppervlak speelt zich iets af wat maar weinig mensen weten: dit stukje Zeeuwse zee is een kraamkamer voor haaien. 

28 minuten geleden
Brommobiel rukt op in Reimerswaal en Kapelle

GOES - De brommobiel - ook wel het 45-kilometerautootje genoemd - is in opmars in Nederland, en Zeeland blijft daarin niet achter. Met name in Goes, maar ook in Reimerswaal, Kapelle en Tholen groeit het aantal brommobielen opvallend hard. Dat blijkt uit een analyse van mobiliteitsplatform MicroMobiel.nl op basis van recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

8 uur geleden
Noodopvang van asielzoekers definitief op De Smokkelhoek

KAPELLE - De gemeente Kapelle heeft het grasland op de kruising van de Handelsweg en de Nijverheidsweg op bedrijventerrein De Smokkelhoek aangewezen als definitieve locatie voor de kleinschalige noodopvang van asielzoekers. Daarmee is de locatiekeuze nu officieel rond. Op deze plek zullen maximaal 81 asielzoekers worden opgevangen voor een periode van maximaal dertien maanden.

22 uur geleden
Ralph Harthoorn uit Waarde is de nieuwe kinderburgemeester van Reimerswaal

KRUININGEN/WAARDE - De nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Reimerswaal is bekend. Ralph Harthoorn uit Waarde werd afgelopen week uit 18 kandidaten gekozen. Ralph is 10 jaar en zit op de christelijke basisschool D'n Akker.

2 dagen geleden
Reimerswaal ziet zorgkosten oplopen richting 2028

REIMERSWAAL - De gemeente Reimerswaal maakt zich zorgen over de kosten in de jeugdzorg en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Die kosten stijgen al jaren, en in de toekomst verwacht de gemeente dat dit alleen maar meer wordt. Tegelijkertijd krijgen gemeenten vanaf 2028 minder geld van de landelijke overheid. Dat staat in de nieuwste Kadernota, waarin de plannen voor de komende jaren staan.

2 dagen geleden
Play-InBeveland Maakt Muziek

Play-In Beveland Maakt Muziek

2 dagen geleden
Verlenging tijdelijke bescherming Oekraïense vluchtelingen

KAPELLE - De Europese Raad heeft besloten de Richtlijn Tijdelijke Bescherming met één jaar te verlengen tot 4 maart 2027. Dit betekent dat Oekraïense vluchtelingen recht blijven houden op verblijf, werk, huisvesting, zorg en onderwijs zonder een asielaanvraag. De Europese Raad zal dit besluit tijdens een van zijn komende zittingen formeel goedkeuren. Voor Gemeente Kapelle houdt dit in dat we onze opvang en ondersteuning voortzetten. Het ministerie heeft toegezegd financiële garanties te bieden zolang de opvangtaak voor Oekraïense vluchtelingen geldt, plus één extra jaar na afloop van de richtlijn.Dit geeft ons de zekerheid dat we de gemaakte afspraken over de opvang kunnen blijven nakomen. Dit is positief voor de afspraken die we hebben gemaakt met betrekking tot de opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden in Kapelle. Door de verlenging van de RTB en de bijbehorende financiële garantie, is het financiële risico - waarover we u in het voorstel van maart 2024 over het beschikbaar stellen van budget hebben geïnformeerd - aanzienlijk verminderd. De huidige huurafspraken zijn namelijk geldig tot oktober 2027.Toch blijft het maken van lange termijnplannen met financiële dekking, langer dan twee jaar, onzeker voor gemeenten. Dit komt doordat de verlenging van de richtlijn telkens voor een beperkte periode wordt vastgesteld en afhankelijk is van de ontwikkelingen in Oekraïne en de besluitvorming op EU-niveau. Daarnaast kan de hoogte van het normbedrag, dat wij ontvangen voor de opvang van vluchtelingen, tussentijds worden aangepast. De Rijksoverheid werkt ondertussen aan een exit strategie voor een geleidelijke afbouw van de tijdelijke bescherming. Hierbij wordt gekeken naar alternatieve verblijfsstatussen en de mogelijke terugkeer van vluchtelingen naar Oekraïne zodra de situatie dat toelaat. Ondanks deze inspanningen blijven veel details nog onduidelijk, wat het voor gemeenten moeilijk maakt om lange termijnplannen met volledige financiële zekerheid te maken.

3 dagen geleden