Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kapelle wil meer burgers in raadszaal

Kapelle wil meer burgers in raadszaal

KAPELLE - De gemeenteraad van Kapelle heeft dinsdagavond een voorstel aangenomen dat meer inwoners de raadszaal in moet krijgen. Ze breidt het spreekrecht uit en voert het burgerinitiatief in. Bij minimaal 25 handtekeningen van medestanders kunnen inwoners met een plan voor de gemeente de raadsleden hierover laten debatteren en besluiten.

De twee nieuwe rechten zijn ontstaan door een motie in januari van de raadsfractie van Gemeentebelang voor meer burger- en overheidsparticipatie.

Inspraak

Voorheen konden inwoners van de gemeente Kapelle alleen vijf minuten hun zegje doen over een agendapunt dat die avond al behandeld werd in de raad. Nu mogen ze ten overstaan van de gemeenteraad én het college van burgemeester en wethouders vijf minuten aandacht vragen voor ieder onderwerp dat hen bezig houdt. “Tot 12.00 uur op de dag van de raadsvergadering kunnen inwoners bij mij spreekrecht aanvragen als ze de raadsleden iets willen meedelen of een zorg willen uiten”, vertelt raadsgriffier Andrea Meijer van de gemeente Kapelle. Per vergadering is er dertig minuten gereserveerd voor spreekrecht. Zijn er meer dan zes insprekers, dan worden de dertig minuten verdeeld over het aantal insprekers.

Burgerinitiatieven

Met de mogelijkheid om burgerinitiatieven in te dienen hoopt de gemeenteraad meer ideeën uit de samenleving te krijgen. “We hebben gekozen voor het aantal van minimaal 25 handtekeningen, omdat we het indienen van een initiatief hiermee laagdrempelig houden, maar tegelijkertijd te hoog voor een opwelling”, verklaart burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle, voorzitter van de gemeenteraad. “Er is meer nodig dan alleen een idee tijdens een verjaardagsfeestje. Voor 25 handtekeningen moet je goed nadenken over je idee en er moeite voor doen.” Iedereen van zestien jaar en ouder kan tekenen. “We kiezen voor die leeftijd, omdat zestienjarigen bijna stemrecht krijgen en zo betrokken worden bij de politiek en democratie.”

Verrassen

Haalt een burgerinitiatief de raad, dan gaan de fracties erover in debat en nemen er een besluit over. “Met deze twee rechten kunnen bewoners van de gemeente letterlijk de agenda van de gemeenteraad mee bepalen”, vindt Meijer. “We doen dit vanuit de veronderstelling dat er goede ideeën leven onder onze inwoners. We laten ons graag verrassen”, aldus de burgemeester.

Actie

In een later stadium evalueert de gemeente de twee nieuwe regelingen. Uit haar ervaring als griffier zegt Meijer te weten dat inspreken en burgerinitiatieven indienen het verschil kunnen maken. “Het voegt echt iets toe als mensen snelheidsproblemen in het verkeer aankaarten of meedenken over een speeltuin. En bijvoorbeeld de toeristenbelasting voor arbeidsmigranten is geschrapt doordat een agrariër in actie kwam.”

Leefbaar

Meijer adviseert inwoners ook over andere wegen die bewandeld kunnen worden om iets voor elkaar te krijgen. Als voorbeeld noemt ze het vrijwillig opruimen van zwerfafval door Kapellenaar Robin Valentijn. De gemeente heeft onlangs een bakfiets beschikbaar gesteld, zodat hij dit werk eenvoudiger kan doen. “De deur staat altijd open voor ideeën om de gemeente leefbaarder te maken.”

Spreekrecht aanvragen en burgerinitiatieven aankondigen kan bij griffier Andrea Meijer, via tel. 0113-333130 of mail. [email protected]

Meer uit Reimerswaal

Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

12 uur geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

13 uur geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

2 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

3 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

3 dagen geleden
De Trappers in Krabbendijke houdt promotierit

KRABBENDIJKE - Bij fietsvereniging T.C. De Trappers uit Krabbendijke start zaterdag 1 april het zomerseizoen. ‘De openingsrit heeft een speciaal karakter, want ook niet-leden zijn welkom’, laat de club weten.

5 dagen geleden
Zumba Kids Krabbendijke verwelkomen nieuwe leden

KRABBENDIJKE - Allerlei verenigingen in Reimerswaal, zoals de Zumba Kids in Krabbendijke, zetten deze weken hun deuren open voor belangstellenden, zodat zij gratis de sfeer kunnen proeven. Zo hopen de clubs op nieuwe leden en kunnen kinderen laagdrempelig een nieuwe hobby uitproberen.

5 dagen geleden