Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kapelle gezond, ondanks lastige jaren

Kapelle gezond, ondanks lastige jaren

KAPELLE - Het Kapelse college van burgemeester en wethouders kan de gemeenteraad een sluitende begroting voor de komende jaren voorleggen. Vanwege de stijgende kosten, met name voor het sociaal domein, is de eerste twee jaar wel een bijdrage uit de grondexploitatie nodig om geen rode cijfers te schrijven.

Kapelle moet haar ambities voor een sluitende begroting bijstellen, laat wethouder financiën Jon Herselman weten. Daarom willen b&w 100.000 euro bezuinigen op investeringen in de openbare ruimte en investeringen in de openbare ruimte uitstellen.

Onderwijshuisvesting
Een grote kostenpost is, naast het nieuwe sportcentrum, de vernieuwing van de schoolgebouwen. 'De totale investering tot en met 2025 is ruim 9.500.000 euro', aldus Herselman. Als eerste staat een gezamenlijke nieuwbouw voor de beide basisscholen in Wemeldinge gepland. Hiermee is volgens Herselman 4.230.000 miljoen euro gemoeid. De gemeente verwacht dat de bouw start in 2021 en het nieuwe pand in 2022 in gebruik genomen kan worden. 'De Juliana van Stolbergschool en de Speciale Scholen staan vanaf 2023 op de planning.'

Wateroverlast
Naast de reguliere vervangingen om het rioolwatersysteem toekomstbestendig te maken - onder meer voor de hevigere buien - wil het college investeren in het beperken van wateroverlast in Wemeldinge. Stenen vervangen door groen, vermindert wateroverlast en vergroot de leefbaarheid. 'We voeren dit uit in 2020 en 2021 en de kosten zijn 2.000.000 euro.'

Sociaal Domein
Kapelle wordt, net als de meeste gemeenten in Nederland, geconfronteerd met stijgende kosten voor het sociaal domein, waaronder zorg, werk en welzijn vallen. Vooral jeugdhulp valt duurder uit dan verwacht. 'Om een trendbreuk te krijgen in de steeds oplopende kosten van jeugdzorg, stellen we een actieplan jeugdhulp op. In de begroting zijn de bezuinigingen, oplopend van 100.000 euro in 2020 tot 600.000 euro in 2023, uit het actieplan jeugdhulp opgenomen. De incidentele lasten binnen het sociaal domein (voor jeugdhulp), die uitstijgen boven het structurele niveau van 3.100.000 euro, dekken we uit incidentele winst door het verkopen van bouwgrond.'

Belastingen
'De onroerende zaakbelasting en rioolheffing verhogen we, conform de afspraak, met de inflatie van 2,5 procent. De lijkbezorgingsrechten stijgen met tien procent extra. Ondanks deze verhoging is dit niet kostendekkend.' De toeristenbelasting stijgt van 1,05 euro naar 1,25 euro. Hiermee worden recreatieve investeringen, zoals toilet- en douchevoorzieningen en hogere recreatieve uitgaven betaald.

'De kosten van afvalverwijdering nemen toe en hierdoor stijgt ook de afvalstoffenheffing. Een 1-persoonshuishouden stijgt in twee jaar naar hetzelfde vaste tarief als een meerpersoonshuishouden.' Het variabele tarief (de prijs per keer dat een inwoner zijn vuilnisbak laat legen) stijgt ook. 'Toch is voor 2020 de afvalstoffenheffing niet honderd procent kostendekkend.'

Meer uit Reimerswaal

Bijeenkomst voor lustrum Toujours Kapelle

KAPELLE - In mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats. Het organisatiecomité houdt maandagavond 4 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis in Kapelle voor wie ideeën heeft voor activiteiten of als vrijwilliger wil helpen.

4 uur geleden
Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

1 dag geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

1 dag geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

2 dagen geleden
Fietsenstalling station Kapelle-Biezelinge uitgebreid

KAPELLE - Prorail breidt de fietsenstalling bij het treinstation in Kapelle uit. Maandag zijn de werkzaamheden begonnen.

4 dagen geleden
Ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in auto op de A4

WOENSDRECHT/ RILLAND- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle van de Koninklijke Marechaussee zijn zaterdagmiddag op de A4 tussen Woensdrecht en Rilland ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in een auto. De 39-jarige bestuurder van het Franse voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

5 dagen geleden
Jesse (15) uit Krabbendijke is kartkampioen

KRABBENDIJKE - De vijftienjarige Jesse Polderdijk uit Krabbendijke heeft eind januari het Individueel Open Zeeuws Kart-Kampioenschap Junioren gewonnen. Jesse is nu tweeënhalf jaar bezig met de sport en heeft veel ambities voor de toekomst. Na een mooie start van het jaar kijkt hij vooruit naar een nieuw jaar gevuld met allerlei nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

1 week geleden