Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kansrijk' groen onderwijs krijgt vijf ton om zich te ontwikkelen

'Kansrijk' groen onderwijs krijgt vijf ton om zich te ontwikkelen

GOES - Het groene onderwijs in Zeeland wil zich de komende jaren flink ontwikkelen. De betrokken instanties en organisaties krijgen daarvoor 500.000 euro van de provincie.

Het groene onderwijs dreigde twee jaar geleden verloren te gaan voor Zeeland toen Edudelta Onderwijsgroep besloot te stoppen met haar onderwijs in Goes. In samenwerking met de provincie en de landelijke overheid nam Pontes Onderwijsgroep het vmbo-deel over en Scalda de mbo-opleidingen. “We vonden het dat het niet verloren mocht gaan in een provincie als Zeeland”, zegt bestuursvoorzitter Klaas Terlage van Pontes Onderwijsgroep. “Het past ook goed bij de zeven andere vmbo-profielen die wij aanbieden.”

Bloemschikken

Van de 128 vmbo-scholieren van Edudelta Onderwijsgroep zijn er 125 overgestapt naar Pontes. Bij Scalda volgen momenteel 310 leerlingen één van de groene opleidingen. “We hebben alle opleidingen overgenomen van Edudelta. Dat zijn de klassieke, donkergroene richtingen, zoals akkerbouw, bloemschikken en dierverzorging. Toen we het overnamen wilden we meteen de slag maken om het te vernieuwen”, zegt voorzitter van de raad van bestuur van Scalda Hendrik-Jan Arenthals.

Verzilting

Net als Terlage denkt hij dat het groene onderwijs veel mogelijkheden biedt. “Denk bijvoorbeeld aan de verzilting, de aquacultuur en de rol die groen speelt bij de kustversterking.Zulk soort opleidingen bieden een meerwaarde voor het bedrijfsleven. Aan de andere kant kiezen heel veel studenten voor dierverzorging. Je moet dus een balans vinden.”

Agenda

Voor de doorontwikkeling van het groene onderwijs heeft de provincie vijf ton beschikbaar gesteld. Scalda en Pontes gaan daarvoor samen met Food Delta en de ZLTO een ontwikkelagenda opstellen, zodat er doorlopende leerlijnen komen, een onderzoekskalender en het toekomstige groene onderwijs beter aansluit op de wensen van het bedrijfsleven.   

Meer uit Beveland

Wereldlichtjesdag herdenkt overleden kinderen, samenkomst in Geerteskerk Kloetinge

KLOETINGE - Op zondag 10 december is het Wereldlichtjesdag. Om 19.00 uur worden er overal ter wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. 'Zo slingert in 24 uur een golf van licht over de hele wereld', aldus de organisatie. In de Geerteskerk in Kloetinge kunnen mensen samenkomen.

8 uur geleden
Flinke brand in sauna van vakantiewoning aan de Veerweg in Wolphaartsdijk

WOLPHAARTSDIJK- In de sauna van een vakantiewoning op een vakantiepark aan de Veerweg is zondagmorgen een flinke brand ontstaan. Twee blusvoertuigen zijn momenteel actief bezig met het blussen van de brand. Een voertuig blust vanaf de buitenkant, het andere voertuig is ingezet om binnen te blussen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

15 uur geleden
COV Goes is in beweging en geeft zaterdag 9 december concert

WOLPHAARTSDIJK - Op zaterdag 9 december wordt door het COV Goes een adventsconcert gegeven in Wolphaartsdijk. Het concert bestrijkt drie verschillende muziekstijlperiodes, de klassieke, romantische en barokperiode met werken van drie componisten.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Wie was Mattheus Smalleganges eigenlijk?

In een Goessche Courant uit 1921 kwam ik toevallig tegen dat het raadslid Constandse in een gemeenteraadsvergadering vroeg om 'meer toezicht op de spelling der naambordjes'. Helaas ontbreken deze straatnamen in het artikel. Maar welke nieuwe straten aanvankelijk dubieus gespeld waren, doet er nu niet toe. Want de kwestie is uiteindelijk goed gekomen; straks leest u hoe dat ging. 

1 dag geleden
Op de werkvloer bij plantmanager Pieter van Rijs: 'Er moet steeds meer geïsoleerd worden, dus er zit groei in'

VLISSINGEN-OOST - Pieter van Rijs (56) geeft sinds drie maanden leiding aan de fabriek van Stepan Netherlands B.V. in Vlissingen-Oost. Daarvoor werkte hij negen jaar in Rotterdam en hij is blij dat hij nu dichter bij zijn woonplaats Middelburg aan de slag kan. “We maken hier hard isolatieschuim, een grondstof voor brandvertragend en brandwerend isolatiemateriaal. Het verlaat de fabriek als een soort stroopachtige substantie," vertelt Van Rijs. “En in deze tijd van verduurzaming en energiebesparingen is daar veel vraag naar. We verwachten dan ook de komende jaren verder te groeien."

1 dag geleden
Cees van den Bos voorgedragen als burgemeester van Goes

GOES - De gemeenteraad van Goes heeft donderdagavond Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Naar verwachting wordt hij per 1 februari 2024 benoemd. 

3 dagen geleden
Maartenskerk 's-Gravenpolder heeft eindelijk weer een torenspits

's-GRAVENPOLDER - Het heeft langer geduurd dan verwacht - bijna anderhalf jaar - maar sinds donderdag prijkt er weer een torenspits op de Maartenskerk in 's-Gravenpolder.

3 dagen geleden