Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamervoorzitter wil in gesprek na brandbrief vrouwenorganisaties

Kamervoorzitter wil in gesprek na brandbrief vrouwenorganisaties

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil in gesprek met de vrouwenorganisaties die haar een brandbrief stuurden over grensoverschrijdend gedrag in de Kamer. "Ik neem de signalen serieus en zal de brief goed bestuderen", aldus Bergkamp.

Aanleiding voor de brandbrief van zeventien organisaties, waaronder Bureau Clara Wichmann, zijn de recentste aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag door PVV-Kamerlid Dion Graus, waar NRC over berichtte. Een fractiemedewerker van de partij had hiervan melding gemaakt.

"Het is waardevol dat er kennis uitgewisseld wordt over dit onderwerp. Daar kunnen we als parlement ons voordeel mee doen", laat Bergkamp via een woordvoerder weten. Die wijst erop dat mensen die slachtoffer worden van ongewenst gedrag zich bij verschillende personen en instanties kunnen melden voor advies.

Binnen de mogelijkheden

De voorzitter zei naar aanleiding van de berichtgeving in NRC dat "zij, noch het Presidium instrumenten in handen hebben om onderzoek te doen naar Kamerleden of om maatregelen te nemen in dergelijke situaties". Daar lijkt met de brandbrief niet direct verandering in te komen. Bergkamp kijkt "binnen de mogelijkheden wat er kan", aldus haar woordvoerder.

De ondertekenaars van de brandbrief vinden dat het bestuur van de Kamer zich "niet langer kan verschuilen achter het argument dat er geen werkgever-werknemersrelatie bestaat tussen de Kamer en de individuele fractiemedewerkers die slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag".

Meer uit Binnenland

Nederlandse mariniers gewond bij parachutesprong in België

BRUSSEL (ANP) - Twee Nederlandse mariniers zijn donderdag gewond geraakt tijdens hun parachutesprong in België. Eén militair raakte gewond geraakt toen hij met zijn parachute verstrengeld raakte met die van een collega, meldt Defensie. De gewonde militair is naar het ziekenhuis gebracht; de ander was niet gewond. Een andere marinier liep lichte verwondingen toen hij verkeerd terechtkwam bij zijn landing. Defensie wil niks kwijt over de verwondingen, maar stelt dat de betrokkenen goed aanspreekbaar zijn.

1 minuut geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

5 minuten geleden
Universiteit Leiden wil hoogleraar ontslaan om ongewenst gedrag

LEIDEN (ANP) - De Universiteit Leiden wil een hoogleraar ontslaan wegens "langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag". De academicus zou zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik en manipulatie. Dit zou hebben geleid tot een angstcultuur onder medewerkers. De universiteit stapt naar de kantonrechter om het contract van de hoogleraar zo snel mogelijk te laten ontbinden.

12 minuten geleden
Rotterdam wil halt aan toename overlastgevende buitenslapers

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse gemeenteraad gaat akkoord met een plan van aanpak van het college van B en W om het aantal overlastgevende buitenslapers in de stad te verminderen. Volgens het Rotterdamse stadsbestuur is de overlast van dak- en thuislozen in de stad "helaas onmiskenbaar toegenomen," en is "de leefbaarheid in het geding" op sommige plekken in de stad.

22 minuten geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

40 minuten geleden
OM: weken nodig voor besluit over aangifte tegen Johan Derksen

UTRECHT (ANP) - Het duurt zeker enkele weken voordat het Openbaar Ministerie de aangifte heeft beoordeeld van Tûmba tegen Johan Derksen. Het Friese meldpunt en kenniscentrum deed aangifte van belediging en discriminatie na uitspraken van Derksen over Kamerlid Habtamu de Hoop. Het OM heeft de aangifte ontvangen en kijkt nu of er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden, laat een woordvoerder donderdag weten.

48 minuten geleden
Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en CDA maakten tot nu toe in een debat duidelijk achter de voorstellen te staan van demissionair landbouwminister Piet Adema.

1 uur geleden