Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerlid voorziet grotere geldkloof bij 'pechgeneratie'

Kamerlid voorziet grotere geldkloof bij 'pechgeneratie'

DEN HAAG (ANP) - Bij de zogenoemde 'pechgeneratie', de groep studenten die geen basisbeurs kreeg en alleen kon lenen, neemt de geldkloof tussen mannen en vrouwen toe. Dat voorspelde Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) tijdens een verkiezingsdebat met vrouwelijke politici in Dudok in Den Haag. Dit komt volgens haar doordat mannen vaak beter betaalde banen hebben en zo sneller van hun studieschuld af zijn. De schulden van 'pechstudenten' zijn veel hoger dan die van degenen die een basisbeurs kregen of weer krijgen.

Vrouwen werken vaker in sectoren waar de salarissen relatief laag liggen, zoals in de zorg en het onderwijs. "En omdat mannen gezien worden als kostwinner gaan zij minder snel in die sectoren werken." Westerveld vindt dat "gênant", en wil dat mensen aan de 'onderkant' van de arbeidsmarkt meer geld overhouden door bijvoorbeeld lagere inkomens minder te belasten.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans ziet ook dat de loonkloof er is, maar richtte zich vooral op het verschil in beloning bij mannen en vrouwen in dezelfde functies. De oplossing begint volgens haar bij bewustwording. "Het moet normaal zijn dat mannen en vrouwen hetzelfde verdienen", zei ze. "Maar dat is het dus niet, want er is anno 2023 nog steeds een gigantische loonkloof", reageerde Westerveld.

Deeltijd

Dat vrouwen minder verdienen, komt ook omdat zij vaker in deeltijd werken. De Nederlandse vrouw is zelfs "kampioen deeltijd", zo hield journalist Diana Matroos de Kamerleden voor tijdens het debat dat was georganiseerd door vrouwenbladen Libelle, Margriet, Flair en Nouveau. Hermans vindt dat vrouwen "echt beloond" moeten worden als ze meer gaan werken, "dat is nu vaak een drempel". Ook denkt ze dat het besef er moet zijn dat als iedereen een "paar uur extra" werkt, dat zou helpen om de tekorten tegen te gaan in onder meer de zorg en het onderwijs.

Volgens Westerveld werken vrouwen meer in deeltijd, omdat ze meer onbetaald werk doen, zoals mantelzorg en het huishouden. "En daar moeten we iets aan doen." Ze noemt een plan voor beter betaald mantelzorgverlof en een eerlijkere verdeling van de huishoudelijke taken door bijvoorbeeld gratis kinderopvang en een uitbreiding van het geboorteverlof. Ook wil ze de werkdruk in sectoren waar veel vrouwen werken verlagen. "Als ik een debat afzeg als ik ziek ben, is daar begrip voor, maar als je in de thuiszorg werkt en iemand in bed moet blijven, omdat jij er niet bent is dat een heel ander verhaal", aldus het Kamerlid.

Meer uit Politiek

Kamerleden snappen niets van condoleances EU-kopstuk aan Iran

DEN HAAG (ANP) - De condoleances die voorzitter Charles Michel van de Europese Raad namens de EU heeft aangeboden aan Iran na de dood van president Ebrahim Raisi, zijn verkeerd gevallen bij een groot deel van de Tweede Kamer. Veel partijen vinden dat Michel voorbijgaat aan het leed van de slachtoffers van het Iraanse regime en hun nabestaanden.

36 minuten geleden
Plasterk wordt geen premier namens de PVV in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.

3 uur geleden
Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

6 uur geleden
Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

1 dag geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

1 dag geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden