
Kamerleden manen Faber tot haast met doorstroomlocaties
DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van de oppositie, maar ook coalitiepartij VVD, vinden dat asielminister Marjolein Faber vaart moet maken met doorstroomlocaties. Statushouders kunnen hier tijdelijk wonen zolang ze wachten op een woning. D66'er Anne-Marijke Podt benoemt dat ze al langer bij de PVV-bewindsvrouw heeft aangedrongen op een plan, maar dat er "nog steeds" niets ligt. De oproep van de VVD om te "bouwen, bouwen, bouwen" vindt de D66'er "geklets" omdat de coalitiepartij zelf heeft getekend voor een coalitieakkoord dat in haar ogen de problemen erger maakt.
De coalitie werkt volgens Podt "volstroomlocaties" in de hand door gemeenten de mogelijkheid te ontnemen om statushouders voorrang te geven bij sociale huurwoningen. VVD'er Queeny Rajkowski reageert dat zij niet beschikt over de bevoegdheden, instrumenten en het ondersteunende personeel van een minister. Het Kamerlid zegt te moeten werken binnen de kaders van het regeerakkoord, maar dat ze openstaat voor ideeën om de druk in de asielketen te verlichten.
Faber belooft eind februari meer duidelijkheid over de doorstroomlocaties na gesprekken met woonminister Mona Keijzer, de gemeenten en woningcorporaties.
Leven opbouwen
Door woningnood kunnen statushouders geen leven in Nederland opbouwen vanuit een eigen huis. Ze blijven noodgedwongen in asielzoekerscentra. Met meer doorstroomlocaties voor hen moet er in de azc's plek vrijkomen voor asielzoekers. Nu moet opvangorgaan COA uitwijken naar veel soberdere, tijdelijke (crisis)noodopvanglocaties.
Uiteindelijk zorgt de stokkende doorstroom voor problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vaak zijn daar de afgelopen jaren meer dan de afgesproken 2000 mensen. Mede door het openen van twee drijvende flats in Zaandam en een winteropvang in Biddinghuizen, is het de afgelopen twee maanden voor het eerst sinds tijden gelukt om onder het maximumaantal te blijven bij het aanmeldcentrum. De drukte nam de laatste weken wel gestaag toe tot 1954 mensen voor het weekend, daarna daalde de druk met 1860 mensen weer.
Het aantal asielverzoeken is al maanden relatief laag. In 2024 kwamen er iets meer dan 44.000 asielzoekers en nareizigers naar Nederland. Dat is aanzienlijk lager dan de ruim 48.000 van 2023. Dat zet zich door. In de eerste vijf weken van het jaar vroegen afgerond zo'n 3500 mensen asiel aan, tegen bijna 5000 in dezelfde weken van 2023 en 2024.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden