
Kamerleden manen Faber tot haast met doorstroomlocaties
DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van de oppositie, maar ook coalitiepartij VVD, vinden dat asielminister Marjolein Faber vaart moet maken met doorstroomlocaties. Statushouders kunnen hier tijdelijk wonen zolang ze wachten op een woning. D66'er Anne-Marijke Podt benoemt dat ze al langer bij de PVV-bewindsvrouw heeft aangedrongen op een plan, maar dat er "nog steeds" niets ligt. De oproep van de VVD om te "bouwen, bouwen, bouwen" vindt de D66'er "geklets" omdat de coalitiepartij zelf heeft getekend voor een coalitieakkoord dat in haar ogen de problemen erger maakt.
De coalitie werkt volgens Podt "volstroomlocaties" in de hand door gemeenten de mogelijkheid te ontnemen om statushouders voorrang te geven bij sociale huurwoningen. VVD'er Queeny Rajkowski reageert dat zij niet beschikt over de bevoegdheden, instrumenten en het ondersteunende personeel van een minister. Het Kamerlid zegt te moeten werken binnen de kaders van het regeerakkoord, maar dat ze openstaat voor ideeën om de druk in de asielketen te verlichten.
Faber belooft eind februari meer duidelijkheid over de doorstroomlocaties na gesprekken met woonminister Mona Keijzer, de gemeenten en woningcorporaties.
Leven opbouwen
Door woningnood kunnen statushouders geen leven in Nederland opbouwen vanuit een eigen huis. Ze blijven noodgedwongen in asielzoekerscentra. Met meer doorstroomlocaties voor hen moet er in de azc's plek vrijkomen voor asielzoekers. Nu moet opvangorgaan COA uitwijken naar veel soberdere, tijdelijke (crisis)noodopvanglocaties.
Uiteindelijk zorgt de stokkende doorstroom voor problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vaak zijn daar de afgelopen jaren meer dan de afgesproken 2000 mensen. Mede door het openen van twee drijvende flats in Zaandam en een winteropvang in Biddinghuizen, is het de afgelopen twee maanden voor het eerst sinds tijden gelukt om onder het maximumaantal te blijven bij het aanmeldcentrum. De drukte nam de laatste weken wel gestaag toe tot 1954 mensen voor het weekend, daarna daalde de druk met 1860 mensen weer.
Het aantal asielverzoeken is al maanden relatief laag. In 2024 kwamen er iets meer dan 44.000 asielzoekers en nareizigers naar Nederland. Dat is aanzienlijk lager dan de ruim 48.000 van 2023. Dat zet zich door. In de eerste vijf weken van het jaar vroegen afgerond zo'n 3500 mensen asiel aan, tegen bijna 5000 in dezelfde weken van 2023 en 2024.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
12 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geleden