Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden eisen betere contracten bij NPO na kwestie-DWDD

Kamerleden eisen betere contracten bij NPO na kwestie-DWDD

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden willen dat de positie van mensen die werken voor de NPO wordt versterkt, om de kans op misstanden zoals bij DWDD te verkleinen. Tijdens het debat over de mediabegroting uiten Kamerleden van CDA, PvdA, SP en GroenLinks hun zorgen over de vele flexcontracten bij de publieke omroep. Die zouden ervoor zorgen dat mensen zich niet uit durven spreken als er sprake is van een onveilige werkomgeving.

"Laten we er niet omheen draaien: dit moet anders", zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Media) over de kortlopende en onzekere contracten bij de publieke omroep. Zij noemt de contracten een "heel belangrijk aspect" in de discussie over sociale veiligheid. Uslu wil hierover afspraken maken met de NPO en het College van Omroepen, het adviesorgaan waarin alle omroepen zijn verenigd. "Veel van uw voorgangers hebben dat gedaan en het werkt gewoon niet", zegt Mohammed Mohandis (PvdA) daarover. "U moet een tandje bijzetten als u resultaat wil."

Het Kamerlid wil dat Uslu hierover harde afspraken maakt met de NPO. Mohandis wil een motie indienen die de staatssecretaris oproept om samen met de NPO een norm af te spreken voor het percentage programmamakers in vaste dienst; hij denkt zelf aan 80 procent. De PvdA'er is klaar met "alle vrijblijvendheid daaromheen".

Ook Peter Kwint (SP) ziet graag meer vaste contracten in Hilversum. "Een eikel is een eikel, ook al heb je een vast contract", aldus Kwint "Maar de kans is een stuk groter dat mensen zich daarover uit durven te spreken als ze een vast contract hebben." Het Kamerlid zegt dat zijn partij hier al jaren op wijst en vindt dat het kabinet aan had kunnen zien komen dat de vele onzekere contracten tot misstanden kunnen leiden.

GroenLinkser Lisa Westerveld vindt dat er ook een einde moet komen aan de jaarurencontracten. Die zorgen ervoor dat medewerkers door krijgen betaald als programma's niet op tv zijn, maar ook dat ze een boete krijgen als ze vroegtijdig vertrekken. "Wat mij betreft stopt de NPO met dit soort flutcontracten".

CDA'er Lucille Werner vindt dat de NPO veel te commercieel is geworden en in de strijd om de kijkcijfers "de mensen worden vermorzeld". Als het aan Werner ligt, wordt het succes van de NPO op andere manieren gemeten, bijvoorbeeld door te bekijken hoe programma's worden gewaardeerd. Kwint zet een stap verder en vraagt zich in dit licht af of er een einde moet komen aan de Ster, de stichting die de reclames verkoopt van de publieke omroep.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 - door ziekte afwezig bij het debat - heeft eerder eveneens bepleit dat het aantal onzekere en kortdurende contacten omlaag moet bij de NPO.

Meer uit Politiek

Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (73) overleden

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.

9 uur geleden
Provincies willen geen noodopvang, maar uitvoering spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.

5 dagen geleden
Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.

5 dagen geleden
NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

5 dagen geleden
VluchtelingenWerk blij met uitspraak over asielverzoeken Jemen

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.

6 dagen geleden
RvS: onderbouw waarom niet alle Jemenieten asiel krijgen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.

6 dagen geleden
Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

1 week geleden