
Kamerleden doen voorstellen om kloof overheid en burger dichten
DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van uiteenlopende partijen willen de kloof tussen burgers en de overheid dichten en doen een waaier aan voorstellen om dat te bereiken. D66 speelt met het idee om burgers elk jaar een voucher te geven die ze kunnen gebruiken om een politieke partij naar keuze te steunen, waar CDA heil ziet in een experiment voor burgerberaden in gemeenten. GroenLinks en PvdA willen jongeren kiesrecht geven vanaf 16 jaar, zeggen ze tijdens het debat over een deel van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Joost Sneller (D66) ziet het als een vorm van participatie dat burgers politieke partijen geld kunnen doneren, maar merkt op dat burgers met een kleine beurs hier vaak niet toe in staat zijn. Daarom vraagt hij minister Hanke Bruins Slot (BZK) om te experimenteren met vouchers van 5 à 10 euro waarmee burgers jaarlijks een donatie kunnen doen aan een politieke partij. Hij stelt voor om dit idee uit te proberen bij een handjevol gemeenten.
Inge van Dijk herhaalt het plan uit het verkiezingsprogramma van haar partij CDA voor een regionaal kiesstelsel, waarin de Tweede Kamer voor een groot deel regionaal wordt gekozen. Ook vraagt ze de minister om in gemeenten te experimenteren met burgerberaden. Hierin buigen burgers zich over een maatschappelijk probleem. Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek pleitte voor burgerbudgetten, waarmee inwoners meer zeggenschap moeten krijgen over een daarvoor geoormerkt deel van de gemeentebegroting.
Vertrouwen historisch laag
Laura Bromet stelt namens haar eigen partij GroenLinks en ook PvdA voor om jongeren mee te laten doen aan verkiezingen vanaf 16 jaar. Ook wil ze dat burgers in staat worden gesteld om actief mee te doen aan besluiten in de buurt.
Joost Eerdmans (JA21) ziet liever een overheid die doet wat zijn inspirator Pim Fortuyn ooit zei: "zeg wat je doet en doe wat je zegt". Het Kamerlid heeft de afgelopen jaren al veel ideeën gehoord voor bestuurlijke vernieuwing. "Maar het echte succesnummer zat er niet bij", zegt hij. "Zelf zie ik de oplossing deels in het systeem maar deels ook gewoon in onze eigen prestaties en de taal die we spreken."
Het vertrouwen van de burger in de politiek is regelmatig onderdeel van gesprek. Dat is momenteel historisch laag, volgens onderzoeken van onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het kabinet benoemt in het regeerakkoord de ambitie de overheid weer dichter bij de burger te brengen en het vertrouwen te herstellen.
Meer uit Politiek
RIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
16 uur geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
3 dagen geleden